Ik ben minderjarig en Mn vriend is meerderjarig. Me ouders keuren dit niet goed. Kunnen we wel samen zijn zonder dat hij problemen krijgt met politie?

Ik ben 16 jaar en Mn vriend is 21 we houden veel van elkaar en willen samen zijn. Me ouders keuren dit niet goed dus geen toestemming. Zijn ouders en familie vinden het wel goed. Kan ik samen zijn met hem ook zonder toestemming van me ouders ? Zonder dat Hij problemen krijgt met politie etc ? En als ik 17 ben Willen we ook verloven en trouwen , kan dat ? Zonder toestemming van ouders ? Aub ik wil veel informatie hierover vooral over het relatie hebben met hem zonder toestemming van ouders.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zolang er door de ouders geen verklaring of beschuldiging van aanranding of verkrachting op het bureau wordt afgelegd, zijn er wettelijk voor u en uw 21jarige vriend geen problemen. Vanaf 16jaar heeft een persoon seksueel zelfbeschikkingsrecht. Seksuele contacten tussen een 16jarige en een 21jarige zijn op grond van de wet niet verboden. Het maken of toestaan tot het maken van pornografische foto's met de leeftijdsgroep tot 18jaar is strafbaar. Heb je dus een relatie, maak dan geen naaktfoto's of foto's die op een seksuele handeling kunnen duiden. Een 16-18jarige mag, ook tegen de wens van de ouders, met een vriend van 21 jaar samen zijn, problemen kunnen er alleen komen als een ouder op het bureau een verklaring aflegt dat er bv verkrachting heeft plaatsgevonden. Er volgt dan een informatief gesprek met de aangever en met het minderjarige 'slachtoffer'. Als de minderjarige verklaart dat de verklaring van de aangevers niet deugt, in ieder geval niet de waarheid is, kan er ook geen vervolging plaatsvinden. Verloven is een informele gebeurtenis en mag bij wijze van spreken al vanaf de wieg. Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan mag vanaf 18 jaar, is een van de partners jonger dan kan de minister van Justitie en Veiligheid huwelijksdispensatie verlenen, maar alleen op gewichtige gronden.

Bronnen:
https://books.google.nl/books?id=E2U9DwAAQ...
https://www.politie.nl/themas/seksueel-gew...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/t...

Wettelijk gezien mogen jullie een relatie hebben. Jullie mogen ook seks hebben. De seksuele meerderjarigheid is in België en Nederland 16 jaar. Op https://nl.wikipedia.org/wiki/Seksuele_meerderjarigheid vind je hierover: "De seksuele meerderjarigheid of het seksueel zelfbeschikkingsrecht heeft betrekking op de leeftijd vanaf wanneer iemand wettelijk is toegelaten om seksuele handelingen te stellen met een andere persoon. Deze leeftijd verschilt van jurisdictie tot jurisdictie, maar is doorgaans tussen de 14 tot 18 jaar. In België en Nederland bedraagt deze leeftijd 16 jaar." In België wordt de seksuele meerderjarigheid bepaald in artikel 372 van het Strafwetboek. In Nederland wordt die leeftijd bepaald in de artikels 245 en 247 van het Wetboek van Strafrecht. Het is wel van belang dat de relatie vrijwillig is. Er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van overwicht, bijvoorbeeld door het leeftijdsverschil. In artikel 248a van het Wetboek van Strafrecht staat hierover het volgende: "Hij die door giften of beloften van geld of goed, misbruik van uit feitelijke verhoudingen voortvloeiend overwicht of misleiding een persoon waarvan hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, opzettelijk beweegt ontuchtige handelingen te plegen of zodanige handelingen van hem te dulden, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie." Zie http://wetten.overheid.nl/BWBR0001854/2018-01-01#BoekTweede_TiteldeelXIV_Artikel248a. Een huwelijk is niet mogelijk voordat beide partners de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Dit is geregeld in de Wet Tegengaan huwelijksdwang. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderhuwelijk#Nederland en http://wetten.overheid.nl/BWBR0037085/2015-12-05. Toegevoegd na 7 uur: Dit allemaal is de juridische kant. Dit neemt allemaal niet weg dat je ouders verantwoordelijk zijn voor je welzijn tot je achttiende en op sommige terreinen nog tot je eenentwintigste jaar, dat je ouders over het algemeen het beste met je voor hebben en dat pubers minder goed dan volwassenen de consequenties van hun daden kunnen overzien.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Huwelijk#Bur...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinderhuweli...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Seksuele_mee...

Tuurlijk kan dat maar... Ik heb dit ook gehad met mijn ex-vriendin en nadat we uit elkaar zijn gegaan hebben haar ouders mij aangegeven bij de politie voor verkrachting. Zorg wel dat je ouders het niet zover laten komen. En over het trouwen en verloven, Verloven kan op zich wel al maar om te trouwen moet je minstens 18 zijn dus daar ga je nog met moeten wachten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100