Waarom is menigeen erop uit om de ander onderuit te halen ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit komt van twee kanten. Op de eerste plaats is er inderdaad een verharding van de maatschappij waarbij je individueel erbovenuit wil springen. Van de andere kant hebben mensen tegenwoordig veel sneller hun mening over een onderwerp klaar. Vaak is de onderbouwing ervan slechts berust op een paar snel bedachte aannames. Hoe vaak zie je in een talkshow niet een ondeskundige tegen een deskundige vertellen hoe een wereldprobleem kan worden opgelost? Het schoffelen wordt dan gemakkelijk gemaakt. Conclusie: verharding enerzijds en ongefundeerde eigenwijsheid anderzijds.

Om er zelf beter uit te springen. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Leuk, die verhardenende maatschappij (is dit goed nederlands?)

Onderuit halen klinkt negatief en dan zal het figuurlijk meestal niet erg prettig zijn, maar voor onderuithalen krijg je lang niet altijd de rode kaart (voetbal). Bij judo moet je de tegenstander zelfs onderuit halen Het waarom is natuurlijk dat je wilt winnen en dan staat jouw ego nummer 1. Macht en je wilt naar je eigen gevoelbeter zijn dan die ander. Dat zijn de drijfveren.

Ik denk helemaal niet dat dat waar is en ben eigenlijk benieuwd waarom jij denkt dat dat wel zo is.

Survival of the fittest... (Helaas!)

Menigeen is niet iedereen. Dus ik kan wel met de aanname die in de vraag besloten ligt instemmen. Waarom? Zoals reeds gesteld om er zelf beter van de worden maar het gebeurt ook wel eens omdat de ander door iets gekwetst is en de gelegenheid te baat neemt terug te steken. Nog een derde reden is dat sommigen er gewoonweg plezier aan beleven anderen onderuit te halen. Dat is noemen we dan gemeenheid. Een vierde reden is zijn dat sommigen er niet tegen kunnen dat anderen boven het maaiveld uitkomen. En wellicht zijn er nog andere redenen. Als ik zo een aantal redenen op een rij zet en overzie, verbaast het me dat het niet meer gebeurt dan het gebeurt. Toegevoegd op 19-05-2009 21:35:46 Edit: streep de overbodige werkwoorden uit bovenstaand antwoord weg en er ontstaat een tekst die taalkundig in orde is.

Dat heeft te maken met rivaliteit en competitie. Het falen van de een is het succes van de ander. Het gaat er eigenlijk niet om wie het beste is, maar wat het beste is. Want succes is niet verkeerd, wel het vergelijken met andermans resultaat alleen om je ego te strelen.

Ik vind het ook wel eens leuk om mensen te helpen, maar zij die niet in mijn straatje passen wil ik ook wel eens tacklen. Zij die daar sportief mee omgaan, steek ik daarna doorgaans ook weer de hand toe (is hier ook al een paar keer voorgekomen trouwens).

Onderuit halen is ook vaak wel lachwekkend. Geen groter vermaak dan leedvermaak. Kijk maar eens naar tekenfilms van bijv Popeye the sailor Man e.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100