wat is Trollen voor iets?

Ik heb iets gelezen op internet over trollen, maar wat is het?

Weet jij het antwoord?

/2500

Trollen zijn wezens die vooral in de skandinavische folklore voorkomen. Het zijn daar vooral vieze, domme wezens kwaadaardig van aard. Op internet kom je zo óók tegen, m.n. in forums. Dáár zijn het mensen die graag ruzie willen maken.

Expres vervelend doen. Vervelende vragen stellen die je letterlijk van internet gekopieerd hebt (voorbeeld: "Als een blackbox van onverwoestbaar materiaal is, waarom maken ze daar geen vliegtuig van"). Antwoorden geven die nergens op slaan etc. gewoon de boel vervuilen zullen we maar zeggen. Toegevoegd na 6 minuten: Bij mijn antwoord ben ik dus uitgegaan van trollen op GV, niet op andere fora.

Een forumtrol is iemand die expres zo veel mogelijk ruzie zoekt op een forum. Die persoon heeft er lol in om te 'stoken'. Dat kan op verschillende manieren, maar meestal gaat het zo dat de trol net doet alsof hij/zij beledigd is over hele kleine dingetjes en dan enorme discussies aangaat over niks. Of expres allerlei lelijke of racistische opmerkingen maakt, of bepaalde mede-forumgebruikers uitscheldt. Zo raakt de sfeer snel volledig verziekt.

Een trol nop het internet is een persoon die op forums, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare reacties van andere mensen uit te lokken. Dit gaat dus om expres de boel een beetje verzieken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)

Dit zegt wiki er van: De trol zaait onrust door mensen waar mogelijk tegen de haren in te strijken. Een trol op een niet-rokers-forum zal telkens weer beginnen over hoe prettig roken is. Ook is een gevolgde methode het uitlokken van reacties of discussies over niet ter zake doende onderwerpen of schijnargumenten te geven, met als enkel doel om gebruikers binnen de gemeenschap expres en bewust te frustreren. Het komt ook wel eens voor dat iemand iets zegt alsof dat een feit is, terwijl het in werkelijkheid een mening betreft. Dit is niet per definitie negatief, maar hoe provocerend dit kan zijn, blijkt uit een voorbeeld als "Aids is Gods straf voor homoseksuelen". Ingebracht als slogan zonder verdere nuancering, is het vrij voorspelbaar dat forumdeelnemers zich dan ergeren aan de uitgesponnen "threads" (conversatielijnen) die daarop volgen en de conversatie amper verrijken. Trollen worden nog wel eens verward met querulanten; vaak is een trol ook een querulant. Er is echter een belangrijk verschil. De trol zeurt, zuigt, zeikt en zevert met geen ander doel dan verstoren; het trollen kan soms instrumenteel zijn om discussies te domineren en te beïnvloeden maar dat is voor de trol bijzaak, de querulant daarentegen heeft altijd een doel, trollen wordt daarbij gehanteerd als middel.[2] Een trol maakt bij voorkeur gebruik van argumenten die door anderen zijn gebruikt, en effectief zijn gebleken in het zaaien van onrust en onduidelijkheid, en zal daarbij niet vermelden dat in feite een ander (min of meer) geciteerd wordt. Een trol keert zich nooit tegen een hele groep, behalve in een poging zichzelf als slachtoffer van een deel daarvan te presenteren. Door zich namelijk tegen een beperkt aantal personen te richten, tracht een trol die te isoleren en daarmee de aandacht af te leiden. Door tevens controleerbaar juiste uitspraken te doen of handelingen te verrichten, geeft een trol de indruk serieus bezig te zijn, terwijl het werkelijke doel van zijn acties gelegen is in het stoken van onrust en het opzetten van mensen tegen elkaar, kortom: in het zaaien van tweedracht, door middel van leugens en halve waarheden. Trollen houden van discussiëren, ook over trollen zelf, zonder inhoudelijk doel noch einde: daarom is het niet uitzonderlijk wanneer een trol (met de truc van "al wat je zegt, ben je zelf!") anderen van trollen beschuldigt.

Express irritant doen op internetfora en dergelijke, bv. door een "personage" aan te nemen, leden uit te lokken, enzovoorts (niet te verwarren met flamen & flamers, mensen uitschelden & mensen die dat doen). De kunst is om niet verbannen te worden van het forum door de regels nét niet te verbreken. Een goede troll kan dus op professionele fora lang trollen omdat deze fora vaak alleen verbannen als de regels echt duidelijk overtreden worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100