Wat is Calque en waarvoor werd dit vaak gebruikt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Calque is een semi-transparante papiersoort die vroeger veel gebruikt werd voor het maken van ontwerptekeningen (b.v. wegen, gebouwen). Overtrekpapier dus eigenlijk. Sinds de komst van de CAD-pakketten is het in onbruik geraakt, alhoewel je in archieven nog veel tekeningen op calque kunt vinden.

Een calque is het vormen van een nieuw woord door een bestaand woord in de ene taal, deel voor deel te vertalen naar een andere taal. Een goed voorbeeld is SkyScraper, een woord veelvuldig gebruik in amerikaanse geschiedenis voor allerlei dingen die hoog in de luicht zijn (Masten van zeeschepen, hoge ballen bij baseball ed. en later voor hoge gebouwen. hierover wordt geschreven: [http://www.billcasselman.com/unpub3/calque.htm]: The French gratte-ciel is calqued on the word skyscraper. Gratter is a French verb that means ‘to scrape’ and ciel is French for as ‘sky.’ In a similar manner, the Spanish calque for skyscraper is rascacielos, Portuguese arranha-céus, Romanian zgârie-nori and Italian grattacielo. Toegevoegd na 7 minuten: Hm.. Ik zie stippels antwoord en denk: Inderdaad, bedoelde je niet gewoon kalkpapier?

calque [kalk] (Frans) de -woord calques doortrektekening, overtrek op doorschijnend papier of linnen; figuurlijk slaafse navolging Gevonden op http://www.woorden.org/woord/calque Calque Let op: Spelling van 1858 Fr., doortrekening, doortrekking. Calqueren, doortrekken, doorteekenen Gevonden op http://www.dbnl.org/tekst/weil004kuns01/ calque doortrektekening Gevonden op http://www.woorden-boek.nl/woord/calque

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100