Kan een deurwaarder zomaar €62,- extra op een rekening van €55,95 vragen? Is daar wettelijk iets voor geregeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bron: http://www.nibud.nl/omgaan-met-geld/schulden/incassobureau-en-deurwaarder.html Extra kosten Een incassobureau rekent incassokosten. Dat kan een vast bedrag zijn of een percentage van de schuld. Deze kosten zijn voor rekening van de schuldenaar. De hoogte van de incassokosten liggen niet wettelijk vast. Er zijn wel richtlijnen opgesteld. Als richtlijn geldt een bedrag van 15% van de hoofdsom. Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die de schuldeiser heeft als hij een incassobureau inschakelt. Hij mag deze aan de schuldenaar doorberekenen als dat in de overeenkomst staat of als het in zijn algemene voorwaarden staat beschreven. Op het moment dat de vordering naar het incassobureau wordt doorgespeeld, kunnen deze kosten bij het bedrag worden opgeteld. Daarnaast geldt dat het incassobureau niét apart nog administratie- of bureaukosten in rekening mag brengen. Deze kosten zitten al bij de buitengerechtelijke kosten. Verder mag het incassobureau geen vóór-incassokosten berekenen. Dit zijn de kosten die de schuldeiser heeft gemaakt voordat deze het incassobureau inschakelde. Vindt u de kosten onredelijk hoog? Stuur dan een brief naar het incassobureau waarin u bezwaar maakt tegen de incassokosten. Voor de deurwaarder liggen de ambtelijke kosten vast, zoals de kosten voor het uitbrengen van dagvaardingen, het beslag leggen, e.d. Voor de niet-ambtelijke werkzaamheden, zoals het innen van schulden, stelt de deurwaarder zelf tarieven vast.

De tarieven van de deurwaarder zijn wettelijk vastgelegd in het Besluit tarieven ambtshandelingen gerechtsdeurwaarders (artt 1 tot en met 11). Je kunt de tarieven controleren door het besluit op te zoeken in www.wetten.nl of te kijken op http://www.kbvg.nl/fileadmin/Vakinformatie/Dossiers/Btag/btag_tarieven_2010.pdf

Ja dat kan/mag hij. De eerdere antwoorden laten al zien hoe dit wettelijk geregeld is. Met andere woorden: Gewoon op tijd betalen en je hebt nergens last van. Geen geld? Moet je niks kopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100