Welke auteur moet je bij de bronvermelding van een citaat zetten?

Ik wil een zin citeren uit het voorwoord van een boek. Dat voorwoord is niet van de auteur van het boek, maar van een andere persoon. Moet ik dan bij de bronvermelding van het citaat de naam van de auteur van het boek zetten, of de naam van de schrijver van het voorwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je vermeldt de persoon die het auteursrecht heeft van de bewuste tekst. Dat is in dit geval dus niet de auteur van het boek, maar degene die het citaat schreef.

Beiden maar je schrijft de auteur van het voorwoord als eerst: Veegens 1988, p 33-35 D.J. Veegens, K. Wiersma, Het nieuwe bewijsrecht in burgerlijke zaken. Deel 2: bewijs door geschriften, Zwolle: W.E.J. Tjeenk Willink 1988. Bij het verwijzen naar het boek in de literatuurlijst kun je Na de vermelding van de auteur. Medewerking van een andere auteur: (met medewerking van ….). Met voorwoord of inleiding van een andere auteur: (met voorwoord/inleiding van …). Je krijgt dus zoiets: (stel K. Wiersma is auteur van het boek) Veegens 1988, p 2 K. Wiersma, met voorwoord van D.J. Veegens, Het nieuwe bewijsrecht in burgerlijke zaken. Deel 2: bewijs door geschriften, Zwolle: W.E.J. Tjeenk Willink 1988. --- Het zou goed kunnen zijn dat men van jou in de specifieke studierichting die je volgt weer wat anders verwacht. In zo'n geval kan overleg met een docent geen kwaad. tinus1969 vermeldt alweer: Overigens zie je in beta-wetenschappelijke bronvermeldingen vaak een omgekeerde volgorde. -W. Heisenberg 'Voorwoord' ; in A. Einstein 'Alles is relatief' 1950.

Toegevoegd op 09 januari 2019 20:16: tekst
Bronnen:
https://www.scribbr.nl/leidraad-voor-jurid...

Het komt vaak voor dat in een boek een voorwoord wordt geschreven door iemand anders dan de auteur van het boek. De reden is dat de auteur van het boek graag voorin het boek een tekst wil die feitelijk dient als 'deskundige aanbeveling' om het boek te lezen. De schrijver van het voorwoord is dan ook meestal een onomstreden expert/deskundige op het vakgebied waarover het boek gaat. Als iemand een citaat uit het voorwoord gebruikt dan moet de schrijver van het voorwoord als bron worden vermeld. Voor de volledigheid dient dan verder te worden vermeld de titel en auteur van het boek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100