Hoe kom ik van een nieuwsgierige, loerende buurvrouw af?

In de flat die haaks op de mijne staat, zit bijna elke dag een vrouw vlak voor het raam. Toen ik er iemand naar vroeg zei ze dat er iets medisch met haar was waardoor ze niet veel van huis kon. Ook zei deze persoon dat haar man niet wil dat ze voor het raam gaat zitten en als hij dat zou weten hij boos op haar zou worden. Maar omdat deze man wel weggaat, gaat ze dan gewoon open en bloot vlak voor het raam zitten. In het begin vond ik het sneu maar het gaat me steeds meer en meer irriteren. Ik voel elke keer als ik wegga of thuiskom haar ogen priemen. Ze schijnt ook aan mensen te vertellen die daar komen over wie wat allemaal doet en heeft in mijn flat. Toen ik een keer de vitrage van het keukenraam haalde keek ze me recht in de ogen en ik keek gewoon recht terug en toen schrok ze en begon opeens rond te lopen maar nu zit ze er weer. Als ik naar de lift loop zie ik in mijn ooghoeken haar hoofd draaien om naar mij te kijken. Naar de woningbouw /huismeester gaan is in dit geval geen optie en ik wil/durf er niet heen te gaan. Iemand een ander idee?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je ergeren aan iets of iemand is heel vervelend. Het is een gebrek aan zelfbeheersing eigenlijk, maar ik weet uit ervaring dat het mateloos irritant  is als er altijd iemand aan het raam zit en KIJKT of het nou loeren is of niet... In mijn eerste eigen huis had ik een overbuurman schuin tegenover aan de straatkant. Deze man was oud en altijd thuis, had kennelijk niets om handen behalve iedere dag uren aan zijn auto te prutsen, die natuurlijk voor de deur stond . Voordat ik door had wie en vooral hoe hij was , heeft hij me eens een staalborstel geleend uit zijn schier eindeloze voorraad hulpmiddelen , heel vriendelijk ja. Maar dat hij mij eindeloos in de gaten hield, mijn aan- of afwezigheid, wist ik pas veel later. Ik was thuis en toen de voordeurbel over ging reageerde ik niet, ook niet toen er nogmaals gebeld werd. Ik bleef niet reageren en hoorde later, van de onverwachte bezoeker, dat de overbuurman het schuifraam omhoog deed en hard naar buiten riep "Ze is wel thuis hoor!" Kijk, daar heeft niemand zin in , leven en laten leven. Wat je hier aan doet? Nou mijn oplossing was dat ik deed waar ik al een tijdje over peinsde : verhuizen!! Dit voorval heeft mijn verhuizing alleen maar vervroegd, anders zou ik een half of een heel jaar later gegaan zijn. Toch is dit natuurlijk wel een mogelijke oplossing , maar als je in een koopflat zit , ligt het wel anders, dan is dit niet het beste idee. Antwoord Behalve verhuizen, zijn er meer manieren om tot een einde van dit ongemak te komen. Een relatie met haar opbouwen is iets wat zou kunnen als jullie allebei een hond hebben bijvoorbeeld, maar ook katteneigenaren zijn snel aan de praat over hun huisdier, dat is bekend.. Nog een ander idee , behalve de 'zwaai'- of de 'negeer'- techniek, het raam met folie bedekken of zelfs een groene plantenmuur voor het raam creëren, je ziet het ... mogelijkheden te over ... is het afhalen / wachten op het schoolplein op de kinderen. Zou je daar allebei staan : een gesprek aanknopen en het ijs is wellicht gebroken en het probleem opgelost. Dit is allemaal mogelijk onder bepaalde omstandigheden. Laatste idee Als de buurvrouw aan huis gebonden is, door ziekte kennelijk , kun je ook nog vrijwilliger worden en aanbieden om iets voor of met haar te ondernemen . Een boodschap doen of in de middag of avond een uurtje samen naar buiten gaan , afhankelijk van de behoefte natuurlijk. Ik hoop dat je er uit komt, succes ermee!

Er is maar één manier om van dit probleem af te komen En dat is niet door de buurvrouw aan te pakken maar door jezelf aan te pakken! Ten eerste wonen we in een vrij land in dit opzicht dat iemand achter zijn raam mag zitten en naar buiten mag kijken. Je zult nooit een rechter zo gek krijgen dat hij iemand een "raam kijk" verbod oplegt. Dus: de enige oplossing is je eigen houding hierover aan te pakken. Als jij erin slaagt dit niet meer als loerende buurvrouw te zien dan heb je geen loerende buurvrouw meer. Dus: probeer het zo te zien: Iemand die verder blijkbaar niet veel meer kan dan dit vermaakt zich met naar buiten en de overkant kijken. Gun dat haar, zwaai als je haar ziet en besef dat je iemands dag ermee een beetje mooier maakt. Het is mogelijk haar enige vertier en contact met de buitenwereld. Hang iets op om je raam te blinderen als je echt even geen inkijk wilt en voor de rest laat je het zo. En als er ooit iets geks gebeurt in de straat of er sluipen verdachte personen rond dan is zij degene die het ziet. En wat doet het er toe als ze er wat over kletst? Als je het zo kunt zien heb je geen loerende buurvrouw meer maar gewoon een inwoner van je straat.

Ik zou een zwaairelatie met haar opbouwen. Gewoon elke keer even vrolijk zwaaien. Zij is zich er dan van bewust dat jij ziet dat ze er zit, en dat kan haar tegenhouden om te gaan roddelen (als ze dat al doet). Het geeft haar een fijn gevoel als er een vrolijk iemand naar haar zwaait, kennelijk heeft ze niet veel om handen en niet veel contact, dan kan dit echt uitmaken. En bovendien verandert je eigen perceptie. Als het je tenminste lukt om je irritatie aan de kant te schuiven.

Steek je middelvinger op, werkt altijd bij mij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100