Is er een rede dat het 'Groot dictee der Nederlandse taal' door de deelnemers niet met op de computer wordt ingevoerd?

De deelnemers moeten het dictee met een mooie vulpen schrijven, maar zou het niet praktischer en nauwkeuriger zijn als ze het zouden typen. Kijkt ook gelijk makkelijker na.
Of is schrijven op papier met vulpen toch chique zoals de hele entourage wat chique overkomt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vermoed dat de makers niet eens op het idee gekomen zijn om het schrijfwerk te vervangen door getik op de laptop. In die sjieke, feeriek geillumineerde entourage met eikenhouten lambrizeringen en een somtijds haspelende oud-journaallezer behoort de fine fleur van Nederlanders en Vlamingen uitsluitend met ter hand genomen vulpennen uit de betere prijsklasse zich het hoofd te hoeven breken over de schrijfwijze van "przewalskipaarden" en "tseetseevliegen" waarna men zich te gelegener tijd en te bestemder plaatse kan vermeien zonder dat men ten tijde van het dictee bekommernis had over lege batterijen. Zoiets dus en met de trema's waar ze horen. (Nog een reden voor de vulpen: daarmee zijn ze sneller gezet.)

Ze krijgen een vulpen en ook nog een gewone pen. Ze kunnen dus kiezen. Iedereen krijgt het eigen schriftje met verbeteringen van jezelf en de jury mee naar huis, als aandenken, zodat je steeds kan zien waar je in de fout ging en wat je van de eerste maal goed had. Er zijn mensen (zoals gisteren te zien) die een zeer mooi handschrift hebben, wat je toch iets doet. Dit zijn mooie herinneringen aan een dag die je maar één maal in je leven ervaart. Dit zou het niet meer zou zijn door te werken met een laptop. De identieke sfeer zou verdwijnen en de personen achter je zouden kunnen spieken, als je niet in vakjes wordt geplaatst. Geen controle door de TV kijker zou de eerlijkheid (spellingverbeteraar bvb) een flinke knauw kunnen geven indien er weinig fouten zouden gemaakt worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100