kan iemand mij wat meer vertellen over de palm?

Ik moet voor natuurkunde een werkstuk maken over oude lengte maten. Maar ik kan bijna niks vinden over de palm! (Info over andere oude maten is natuurlijk ook welkom)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de lengte van de palm is verschillend: de kleine palm is ongeveer 3 cm de grote palm is ongeveer 9,6 cm De lengte van de grote palm s vervangen door de decimeter, 10 cm Hieronder in de links vindt je meer info Toegevoegd na 2 minuten: Wat je uit de links kunt halen, is dat er vroeger met handen en voeten gemeten werd. Duim, palm voet etc, doordat iedereen verschillende ,maten van duimen voeten etc heeft is men overgestapt naar het metrieke stelsel. Toegevoegd na 37 minuten: De span is de maat tussen de punt van je duim en je pink als je hand helemaal spreidt de lengte is ongeveer 22 cm zie de 4e link

Bronnen:
http://ko.slo.nl/vakgebieden/00003/00002/0...
http://wetenschap.infonu.nl/diversen/15754...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Palm_%28leng...

Vroeger maten de mensen met handen en voeten. Zo is de el de afstand van het topje van de middelvinger tot aan de elleboog. En ook andere lichaamsdelen waren goed te gebruiken om te meten: de span als de afstand tussen de top van de duim en die van de pink bij gespreide vingers, de voet, en de vadem als de afstand tussen de toppen van de middelvingers bij wijd uitgespreide armen. En dan had je ook nog de palm, welke maat werd afgeleid uit de handpalm: het gedeelte van de hand tussen pols en vingers, de binnenvlakte van de hand. De maat kwam gemiddeld overeen met 8 centimeter. Een palm werd in die tijd gelijkgesteld aan vier duimen. Toen in 1820 vanwege de invoering van de IJkwet (1816) de metrieke tiendelige maten werden vastgesteld bleef men er de oude benamingen voor gebruiken, maar veranderde de maat in een standaard: 1 centimeter was een duim, 1 meter was een el, 10 centimeter was een palm. Een el was dus gelijk aan tien palmen. Dit werd gebruikt tot 1870. De duim en de el hebben tegenwoordig nog steeds de betekenis van 2,5 en 69 centimeter. Maar de palm is als Nederlandse lengtemaat geheel vergeten.

Bronnen:
http://gtb.inl.nl/iWDB/search?wdb=WNT&acti...
http://people.zeelandnet.nl/deklaproos/lengte.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100