Waar komt het gebruik elkaar toi toi toi te wensen vandaan? Je wenst hiermee een ander succes toe, maar waar komen deze 'woorden' vandaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens Van Dale's woordenboek: Jiddisch(taal die in de Middeleeuwen ontstond en een mengsel is van Hoog-Duits en Hebreeuws) toi-toi-toi: klanknabootsing voor het afkloppen op ongeverfd hout en voorafgegaan door onberoefen of onbesjrien, een bezweringsformule om de uitgesproken gedachte terstond weer te annuleren 1. uiting waarmee men een optredend kunstenaar succes wenst 2. bezweringsformule bij het afkloppen.

Jaren geleden had je een spelshow op tv die gepresenteerd werd door Ted de Braak. Toi, toi, toi was een uitdrukking die hij vaak gebruikte en als ik me goed herinner is er later ook nog een show geweest genaamd: toi,toi, toi bij Ted.

Uit het Jiddish (joods) .. het is een klanknabootsing van het (af)kloppen op ongeverfd hout (om ongeluk af te wenden)

Ted de Braak gebruikte deze woorden bij zijn show "Toi, toi, toi, bij Ted" Door deze show van de NCRV televisie raakte deze woorden een tijd lang ingeburgerd.

Het is een (jiddische)uitspraak,die vooral in de toneelwereld veel werd(wordt?) gebruikt,om elkaar succes te wensen bij het opkomen. Ook gebruikt men de uitdrukking: Hals und beinbruch.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100