Waarom stoppen vogel liefhebbers vogels in kooien?

Als ik ergens van hou is het van vogels. maar ik zou ze nooit in een kooi willen doen. ik vind dat vreeselijk.
ik sta vroeg op om naar buiten te gaan om ze te horen zingen. dat is het mooiste wat er is. vind ik.
het doet mij verdriet als een vogel in een kooi zit.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik ben zelf ook gek op vogels. De manier van vliegen, de kleuren, de bewegingen alles fascineert me. Enkele jaren terug heb ik twee parkieten aangeschaft. Ik heb deze vanaf het begin vrijheid gegund. Wanneer ik thuis ben staat het deurtje van het kooitje open. Ze kunnen gaan wanneer ze willen EN ze gaan vanzelf ook weer terug. Dus... dwz dat ze het als hun huisje zien en het er wel naar hun zin hebben. Het is immers belangrijk voor de conditie voor vogels dat ze lekker rond kunnen vliegen. Ik zie echt aan ze dat ze genieten, vrolijk zijn en elkaar meer waarderen. Want tja... die twee in de kooi kunnen soms ook wel bek vechten.

Ja, dat is inderdaad een schrijnende misstand. Maar vergeet niet dat het vaak in relaties net zo gaat. Dus het zit in de mens ingebakken. Waar je van houdt stop je in een kooitje. Desnoods van goud....

zodat ze ze kunnen verzamelen en ervan kunnen genieten en tegen anderen kunnen zeggen hoe mooi ze zijn.

Vergeet niet, dat de meeste vogels, die in een kooi zitten, in kooien gekweekt zijn, dat kan alleen maar als deze vogels zich optimaal voelen in deze kooi. Ze weten niet beter dan dat hun wereld is, hij weet niets van die andere vrije wereld Een vogel in gevangenschap leeft wel 5 tot 10 keer langer als de vogel in het wild. Als je deze vogels weer zou los laten, zouden de meeste binnen een week opgegeten of gestorven zijn door gebrek aan goed voedsel. Ik heb hier bij mij thuis Australische rosella's, die heb ik zelf gekweekt, ze hebben een zeer ruim hok, kunnen goed vliegen, krijgen alles wat ze nodig hebben, het mannetje begint te zingen, bij het licht worden tot aan de avond, als hij mij ziet, wordt hij helemaal blij en gaat vanalles fluiten, hij heeft Australië nog nooit gezien en kan het ook niet missen.

Mensen stoppen vogels in een kooi omdat ze niet van vogels houden maar van zichzelf. Zij vinden het leuk om naar de vogels te kijken/luisteren dus zij ontnemen de dieren hun vrijheid, om tegemoet te komen aan hun eigen (zwaar egoïstische) verlangens. Toegevoegd na 4 minuten: En om te zeggen dat een vogel iets niet mist omdat hij het nooit heeft meegemaakt, vind ik persoonlijk geen goed argument. Er zijn zat dingen die je kan missen ook al heb je ze nog nooit meegemaakt. En dat een vogel langer leeft in gevangenschap dan in het wild, wil niet zeggen dat hij het ook leuker vindt. Als je een mens opvoedt in gevangenschap, weet hij ook niet beter, maar dat wil niet zeggen dat het niet tegennatuurlijk of onmenselijk zou zijn om dat dan maar te doen.

Uit pure egoisme voor zichzelf! Laat die beestjes lekker in de natuur waar ze thuishoren.

Mijn theorie: Je hebt 2 onderdelen van het fenomeen liefde, ik weet niet of daar namen voor zijn, dus ik noem het maar even 'nemende liefde' en 'gevende liefde', bij gebrek aan een beter woord. 'Nemende liefde' is net als houden van pannenkoeken, je geniet er zelf van, en daar is het op gericht. Zo kan je ook houden van een persoon of een vogel, je voelt je gelukkig als je hem/haar ziet. Gevolg van deze liefde is dat je diegene bij je wilt hebben, omdat jij daar gelukkig van wordt, ongeacht of die ander dat wel fijn vindt. 'Gevende liefde' is dat je wilt dat die ander gelukkig is, gevolg daarvan is dat je diegene zal laten vertrekken als diegene daar gelukkig van wordt, ook als dat jou ongelukkig maakt. Voor voorwerpen (lekker eten, leuke muziek, mooie kunst aan de muur) voelen we vooral 'nemende liefde', voor mensen en dieren vaak een combinatie van 'nemende' en 'gevende'. En zolang het een combinatie is, is er ook niks mis met het 'egoïstische' aspect van de 'nemende liefde', niks mis met dat je vooral bij diegene wilt zijn omdat je daar zelf gelukkig van wordt, zolang je maar genoeg rekening houdt met de belangen van de ander. Bij mensen die van vogels houden en ze opsluiten, is denk ik het probleem dat de balans tussen 'gevende' en 'nemende' liefde veel te ver doorslaat richting 'nemende', of de 'gevende' zelfs afwezig is. En dan wordt het wel een probleem, omdat wat fijn is voor jou zeer vervelend kan zijn voor de ander, zoals bijvoorbeeld dat opsluiten van vogels. Het komt overigens vaker voor: mensen die hun partner manipuleren om telkens thuis te zijn bij hen ipv ook eens iets leuks met vrienden te doen, mensen die zeggen van dieren te houden maar wel bioindustrie-vlees eten of bont dragen, beide voorbeelden van vooral zelf willen genieten ipv de ander waar je van houdt ook gelukkig te willen maken.

Om er mee te kweken. Het broedproces van dicht bij te kunnen meemaken en ervan te leren. Om prijzen te winnen met vogels op tentoonstellingen. Daarom stoppen veel mensen vogels in kooien. Natuurlijk? Nee natuurlijk niet. Echter in ieder geval komen die vogels ook geen natuurlijke vijanden tegen. Een vogel die in het wild geboren wordt, moet nog maar zien dat hij groot wordt. En dat hij een tijd blijft leven. Zielig in een kooi? Misschien wel. Misschien weet die vogel ook niet beter. Het is ook maar net hoe jij er tegenaan kijkt. Ik vind twee goudvissen in een kom minstens net zo zielig. En die hond die het grootste deel van de dag bij zijn baasje op een flat woont? Is dat dan niet zielig? Zou dat beesie niet gelukkiger zijn in een assiel waar hij elke dag op een grasveldje met soortgenoten kan spelen? En is dat paard van de kinderboerderij wel gelukkig? Heeft geen soortgenoten in de buurt, en moet elke dag om 16.00 de stal in, terwijl de paarden van de boer met soortgenoten lekker in de wei mogen blijven. Hamsters, slangen, hagedissen, noem maar op. In een kooi doen zielig? Het is maar net hoe jij er naar kijkt en waar jij de grens legt. Toegevoegd na 53 seconden: Goeie vraag trouwens! Toegevoegd na 5 minuten: Denk dat die kooivogels het over het algemeen ook beter hebben dan bijvoorbeeld kippen in een legbatterij. Dat zijn uiteindelijk ook vogels, en veel mensen kopen daar zonder enig gewetensbezwaar de eieren van.

Dierenliefde? Alles is relatief. Vogels die daarvoor gekweekt zijn, die weten niet beter. Waarom houden wij huisdieren? Allemaal gedegenereerde wilde beesten, hoor, van oorsprong. Je stuurt je hond toch ook niet het bos in. Waarom zou je dat met vogels wel moeten? Je vind een vogel in een kooi verdrietig. Vind je een hond met een jasje en een zonnebril niet verdrietig? We vinden het goed dat allerlei dieren mishandeld worden om ons vlees te laten eten. Is dat niet veel verdrietiger?

In het simpel is de kooi het huisje van de vogeltje. Je kan ook normale huisje voor hem maken maar dat is dan niet zo leuk voor de vogel. Een donker huis vogel ziet niks, jij ziet hem niet.. Daarom hebben ze het kooitje uitgevonden. Voor vogels is het huisje. En voor mensen is het een cel, een bak. Je moet niet zo er naar kijken.. Het is gewoon prachtig huisje voor vogels.. Mijn parkiet vlieg wel eens rond in het huis. En dan gaat die weer vanzelf naar zijn kooi. Niks mis mee hoor...

Mensen doen dat. Raar gedrag eigenlijk. Tja, stel het voor alsof het jezelf overkomt.. Je zit in een kooi, dus niks of niemand kan je raken, geen enkele vijand.. maar ook geen vriend. Je verlangt naar iets, maar je weet niet eens naar wat of waarom. Volgens mij krijg je daar enorme stress door. Maar in zo'n kooitje weet je wel zeker dat 'die gemene roofvogel' je nooit zal krijgen!

Hoe kun je een vogel "liefhebben" als hij weg kan vliegen. In de kooi dus.

zelf heb ik een grasparkiet (en een kooi) maar ik gebruik de kooi als een soort vogelhuis. hij zit nooit op slot en de parkiet kan er in en er uit wanneer hij wil. hij gebruikt het als slaap plek en als eet plek soms hebben ze ook gewoon een beetje privacy nodig een dan gaan ze naar hun kooi en als ze lekker rond willen vliegen dan doen ze dat. en vergeet niet dat alle vogels die als huisdier gehouden worden ook in kooien zijn gekweekt sterker nog wilde vogels (of andere dieren) als huisdier houden is illegaal. dus die beestjes weten niet beter. als ik mijn grasparkiet nu uit het raam zou vrijlaten is hij binnen 24 dood want ze weten niet waar ze het eten moeten zoeken een het woord roofdier of vijand kennen ze niet dus als ze wel kunnen eten worden ze gewoon gepakt door een ander dier. met vriendelijke groet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100