Waarom heeft een flat verdiepingen?

Waarom noemt men de woonlagen van een flat verdiepingen, terwijl ze toch echt de lucht in gaan en niet de diepte in?? (afgezien van een eventuele kelder)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens het Etymologisch Woordenboek van Van Dale (1997) ontstond het woord verdieping "door een wijziging in de bouw van het koopmanshuis; om ruimte te winnen kwam de neerkamer beneden het grondniveau, de entresol". Van oorsprong was een verdieping dus ook letterlijk een 'verdieping'. Tegenwoordig is een verdieping juist een 'verhoging'. Ondanks deze betekenisverschuiving is het woord verdieping niet verdwenen. Blijkbaar is men in de loop der tijd zo gewend geraakt aan deze term dat een alternatief als 'verhoging' nooit ingeburgerd is geraakt.

Bronnen:
http://www.onzetaal.nl/advies/verdieping.php

De laag op de begane grond, dus nagenoeg gelijk aan het maaiveld, wordt meestal niet etage genoemd, het is evenwel een gelijkvloerse verdieping. De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts.

Bronnen:
wiki

Verdieping (van Dale) "elk der afdelingen boven de begane grond waarin een gebouw door horizontale scheidingsvlakken verdeeld wordt, ruimte tussen twee vloeren 1638 ontstond door wijziging in de bouw van het koopmanshuis; om ruimte te winnen kwam de neerkamer beneden het grondniveau synoniem: etage" Dus het is historisch gegroeid, je had ook een neerkamer en een opkamer.

je gaat dieper de flat in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100