Is een pand kraken en erin wonen legaal? En is het veilig?

Mijn broer gaat waarschijnlijk in een kraakpand wonen. Nu vraag me af of dat wel veilig is, aangezien iedereen er in kan komen in mijn ogen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Kraken is illegaal dus er is kans dat hij in de cel terecht komt. Waarschijnlijk zetten ze er wel een slot op dus is het wat dat betreft veilig.

Kraken, het zonder toestemming van de eigenaar bewonen van leegstaand onroerend goed, is voortaan illegaal in Nederland. Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer dinsdag de antikraakwet aangenomen. CDA, VVD, ChristenUnie en SGP steunden het verbod, dat hiermee kracht van wet krijgt.

Sinds oktober vorig jaar is het verboden om panden te kraken. In artikel 138a van het Wetboek van Strafrecht is dit ook opgenomen. Dit artikel bevat het volgende: "Hij die in een woning of gebouw, waarvan het gebruik door de rechthebbende is beëindigd, wederrechtelijk binnendringt of wederrechtelijk aldaar vertoeft, wordt, als schuldig aan kraken, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie". Je broer kan dus een gevangenisstraf van maximaal één jaar krijgen of een geldboete van maximaal € 7.600,-. Het wonen in een kraakpand is bovendien niet veilig, aangezien je niet verzekerd bent als er iets gebeurt. Geen enkele verzekering zal namelijk verzekeren bij strafbaar gedrag. Daarnaast heb je niet de zekerheid dat je überhaupt daar kan blijven, aangezien je te allen tijde verwijderd kan worden uit het pand.

kraken legaal erin wonen hangt af waar je gaat kraken

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100