Word 'buiten' slapen getolereerd in Nederland?

Stel dat ik buiten ergens op een grasveldje ga pitten. Zullen ze me dan bekeuren ook als ik geen overlast veroorzaak? En controleert de politie dat vaak bij bijvoorbeeld gebieden waar een festival is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij festivals is er altijd een versterkte politiecontrole. Als jij ergens ligt te pitten gaat er bij de politie een knopje om. Die is dronken. En als ze dan zien dat je niet dronken bent vinden ze toch wel een manier om je weg te sturen. Want stel je voor dat iedereen op een festival ergens op een grasveldje zou gaan liggen. Dat zou leuk worden

Nee, volgens mij wordt dit wildcamperen genoemd..

Sinds 1 januari 2008 bestaat de Wet op de Openluchtrecreatie niet meer. Landelijk is er dus niks meer, wat buiten slapen verbied. Wel kan een gemeente in de APV regelen dat dit buiten slapen niet is toegestaan. In de model APV voor Nederlandse gemeenten staat het als volgt verwoord: Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf kampeermiddelen te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein dat als zodanig in het bestemmingsplan is bestemd of mede bestemd. In dit artikel wordt gesproken van nachtverblijf. Overdag is het artikel dus niet van toepassing. Bovendien spreekt het artikel over kampeermiddelen. Dus als je geen tent of slaapzak gebruikt, mag je gewoon op het gras gaan slapen. Wel kan het zijn dat de gemeente bij festivals een bepaald gebied tot risicogebied aanwijst. Voor dit gebied gelden dan speciale regels. De regels worden door de gemeente via de gebruikelijke kanalen kenbaar gemaakt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100