Kan ik verse spinazie stampot bewaren tot de volgende dag??

Weet jij het antwoord?

/2500

Kan wel. Je verse spinazie wordt er alleen niet lekkerder op; die wordt bij het opwarmen heel klef

Spinazie bevat nitraten. Het grootste gedeelte van het in het lichaam opgenomen nitraat wordt uitgescheiden. Een kleine fractie wordt door bacteriën omgezet in nitriet. Er zijn twee bezorgdheden met betrekking tot nitrieten in het lichaam. Enerzijds kunnen ze bij zuigelingen aanleiding geven tot een verstoord zuurstoftransport en cyanose (of blauwzucht). Anderzijds bevorderen ze de vorming van N-nitrosoverbindingen zoals nitrosaminen (bijvoorbeeld wanneer spinazie gecombineerd wordt met vis). Volgens sommige onderzoeken zouden nitrosaminen kankerverwekkend zijn maar andere onderzoeken spreken dat tegen. De bacteriën die nitraten omzetten in nitrieten gedijen het beste in een lauwwarme omgeving. Vroeger werd vaak aangeraden om eenmaal gekookte spinazie niet meer opnieuw op te warmen, omdat in de tussenliggende tijd bij kamertemperatuur meer nitriet gevormd kan worden dan gezond is. Dit advies dateert echter uit de tijd dat koelkasten en vriezers nog geen gemeengoed waren. Met de huidige koeltechnieken kan spinazie ook thuis snel genoeg gekoeld worden, zodat zich geen grote nitrietconcentraties vormen. Het advies om spinazie niet opnieuw op te warmen is dan ook niet meer terug te vinden op de meeste spinazieverpakkingen. Met name bij zwakkere mensen, zoals kleine kinderen, zwangere vrouwen en ouden van dagen, blijft het echter raadzaam om op te passen met spinazie die niet vers is.

Het zal niet lekker meer zijn. Spinzie geeft een natte boel. Wat betreft het nitraat probleem: Je kan het gewoon opwarmen, mits dat het gekoeld en afgedekt in de koeling heeft gestaan.

Ik heb het wel eens gedaan. Geen enkel probleem hoor. Smaakte wel nog lekker de dag nadien. (ik ga er vanuit dat je puree van aardappelen met spinazie erdoor bedoelt met spinazie stampot). Wel in de koelkast bewaren tot je het terug opwarmt.

ei i.c.m. spinazie is slecht, opwarmen kan wel, maar ik heb altijd geleerd zo min mogelijk doen.

Bronnen:
vakschool wageningen leraren

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100