Onze dochter gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs.

Er is veel veranderd in de loop der jaren waar vindt ik een goede site met de juiste informatie hierover?En neem je het advies van school aan wat zij adviseren voor je kind?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De rijksoverheid heeft een mooie brochure over dit onderwerp, zie link hieronder. Op die website vind je nog veel meer informatie. Uit eigen ervaring: het schooladvies + de Cito geven meestal het beste beeld van wat je kind kan. Ga daar niet te ver vandaan zitten, dat zal de middelbare school ook zeker niet accepteren. Als je toch twijfelt, kies dan een schooltype waarin je kind kan 'opstromen' (dus bijvoorbeeld bij havo-advies maar vwo-wens een school met een brugklas havo-vwo) Begin op tijd met het afleggen van bezoekjes aan informatie-avonden, leuk om te doen en je kind gaat vanzelf toeleven naar de grote stap.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vo...

Hier heb je wat info. Wat betreft het advies: Je kent je kind natuurlijk het beste, maar wat de leraar adviseert, is gebaseerd op de kennis die zei hebben. Het is hun vak. Trek je niet veel aan van de cito toets. Dat is maar een moment opnamen. Ik kreeg daar "blo" advies. Mijn ouders hebben besloten om me naar de mavo te sturen, en dat ging mij prima af.

Bronnen:
http://naardebrugklas.kennisnet.nl/

Ik zit zelf inmiddels in het 2e jaar van het voorgezet onderwijs.. Over het advies van de school: Als de school je bijvoorbeeld kb adviseert, maar je denkt dat TL wel mogelijk is, dan zou je dit natuurlijk kunnen vertellen, en dan zou ze een stapje hoger kunnen beginnen. Wat meestal wel handig is omdat de stof die je leert op voortgezet onderwijs heel anders is dan basisschool. Dus ze zou er opeens ''goed'' in kunnen zijn. En over vrienden maken e.d: dat komt vanzelf :) Alles wat bij de puberteit/tijd hoort gaat ook nog komen waarschijnlijk. Ze zou dus ook dingen kunnen proberen voor 1e keer, een sigaret bijvoorbeeld. Maar maak je niet druk, meestal blijft dit bij 1 keer, en het hoeft niet eens zo te zijn dat ze het doet, ze kan waarschijnlijk prima zonder. Maak je vooral niet te druk om haar, maar behandel haar wel iets ''volwassener'' eigenlijk, dat zou wellicht positief kunnen zijn. Nou niet gelijk helemaal als een volwassene aanzien, maar niet meer als een kind behandelen wellicht, dit kunnen ze als zeer naar ervaren :) Ik weet niet of ik goed geantwoord heb op uw vraag, aangezien ik niet echt wist waar u specifiek antwoord op wou, dus maar paar hoofdpunten vertelt:) Heb je nog vragen? Vraag gerust! Groetjes Thegame Toegevoegd na 5 minuten: Treed vooral niet al te streng op... maar behandel haar na een tijdje wel als een gewone tiener..

Geef je kind de ruimte en laat ze zelf de dingen ontdekken, te veel bemoederen geeft geen rust maar maakt het kind onzeker. Elke keer dat ze in een situatie komt die niet is voorbewerkt zal het onzeker zijn, omdat ze niet kan handelen naar een aangegeven richtlijn. 2 weken en ze zijn er door heen. Daarna gaat het snel. ze veranderen dan snel ze zijn kind af en zijn leerling. Daar zal jij aan moeten wennen. Succes het loopt wel los.

k heb 4 jaar geleden de overstap gemaakt naar het voortgezetonderwijs en in het begin lijkt het super spannend maar het valt allemaal wel mee mijn broertje heeft het dit jaar gedaan en die was super zenuwachtig dat had ik zelf helemaal niet zorg dat je goed gekeken hebt op scholen en vraag aan mensen die je kent hoe hun de scholen vinden mijn broer zit op een andere school als ik en hij voeld zich erg fijn daar maar toen ik daar was voelde ik me helemaal niet op mijn gemak op deze school voelde ik me vanaf de 1e minuut al op mijn gemak en dat is belangrijk. mijn broertje zit bij mij op school omdat hij de school van mijn broer ook wel leuk vond maar daar was het 2taligvwo iets minder dan op mijn school. ik heb gewoon gekeken naar wat mijn basisschool zij en wat mijn cito zij. dat was 528. ik heb voor mijn houvast voor vmbo-T/havo gedaan en nu zit ik dik op havo dus cito zegt ook niet altijd alles. maar tegen mijn hebben ze altijd gezegt: het is fijner voor je om omhoog te gaan dan terug te zakken. en dat blijkt maar weer bij zowel mijzelf en mijn broer. (dat is ook erg goed voor jezelf vertrouwen) en op je tenen lopen hou je niet lang vol! tip: ga niet je vrienden achterna! jij moet er straks rondlopen niet je vrienden. van al je oude vrienden blijven er maar een paar bestaan en je maakt op je nieuwe school toch wel nieuwe vrienden be yourself en win informatie over een school in. van kennissen, vrienden of mensen die al op die school zitten (zij kunnen u het beste vertellen hoe ze op die school met hun omgaan ) succes! en ik hoop dat je er wat aan hebt;)

Bronnen:
eigen ervaring.

Waarschijnlijk krijg je van de basisschool wel documentatie over welke schooltypes er allemaal zijn. Over het advies, dat hangt af van het vertrouwen wat jij hebt in degene die dat advies uitbrengt. Wijkt jouw idee erg af van wat de basisschool adviseert kan je altijd eens een gesprek aangaan met de school om te vragen waar het verschil vandaan komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100