Heeft het aantoonbaar nut voor moeder of kind om je kind zo snel mogelijk vast te houden na geboorte?

als je natuurlijk bevalt is je kindje vaak bloederig en vies, dan leggen ze hem/haar gelijk op je borst. Dit lijkt me nou niet echt lekker, kun je van te voren aangeven dat je dit niet wil? Heeft het enig nut om hem/haar vast te houden gelijk na de geboorte in plaats van als hij/zij een beetje afgedroogt en schoongemaakt is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is goed om een pasgeboren kind op de borst te leggen omdat dat je baby beter warm houdt. Verder zijn er ook psychologische voordelen (rust, eerste contact). Jij denkt nu dat dat vies is, maar in vergelijking met de rest van de bevalling valt dat best mee.

En óf dat aantoonbare voordelen heeft! Niet alleen is huid-op-huidcontact de beste manier om je kindje warm te houden, maar het vermindert ook allerlei stressreacties bij een pasgeboren baby (aantoonbaar minder stresshormonen en trouwens ook méér aanmaak van pijnstillende stofjes bij moeder én kind), verbetert de hechting en is van groot belang voor het goed op gang komen van de borstvoeding. Bij moeders die hun kindje niet direct kunnen zien doordat er iets met moeder of kind mis is of gaat tijdens of na de bevalling, komt de borstvoeding moeizamer op gang. Natuurlijk geldt hier: hoe langer het duurt voor er goed contact is, hoe groter het effect is. Maar effect is er zeker. En voor het geval je dit nog niet wist: die borstvoedingshormonen zijn niet alleen belangrijk voor de baby, maar ook voor de moeder: ze helpen de baarmoeder krimpen, zodat het risico op bloedingen afneemt. Naast hormonale en psychologische effecten zorgt huidcontact - ook in een wat later stadium na de geboorte trouwens - voor een stabielere bloeddruk en hartslag, een betere ademhaling en minder huilen bij een baby. Er is zelfs een aantoonbaar effect op de hersenontwikkeling, al durf ik niet te zeggen dat ook daarin die eerste minuten zo belangrijk zijn. Maar mocht je het zelf ooit mee mogen maken: ik durf je wel haast te garanderen dat een beetje bloed of slijm wat nog op je kindje zou kunnen zitten als ze hem op je borst leggen, wel het laatste is waar je je zorgen over zult maken. Je grens voor wat je genant of vies vindt is na een bevalling sowieso wel even tot het nulpunt gedaald, dus maak je daar maar niet druk over.. Toegevoegd na 6 minuten: Het is trouwens ook zo dat kindjes die direct op de blote borst gelegd worden, na verloop van tijd vaak zelf op zoek gaan naar de tepel. Dus niet alleen komt de borstvoeding beter op gang omdat het huidcontact de hormoonaanmaak stimuleert, het maakt ook het voor het eerst aanleggen gemakkelijker. Toegevoegd na 9 minuten: Nog wat links toegevoegd met informatie over het belang van direct huidcontact na de geboorte.

Bronnen:
http://medischcontact.artsennet.nl/archief...
https://www.borstvoeding.com/artikelen/voo...

Het schoonmaken en afdrogen van het kindje is zo gepiept dus kun je het evengoed binnen een minuut bloot op je borst/buik krijgen hetgeen inderdaad heel veel voordelen kent. Aangeraden wordt het kindje het eerste uur huid op huid te laten maar dat uur mag dus ook een minuut later starten als het wat schoner en droger is. Het afdrogen is sowieso erg belangrijk omdat een nat kindje erg snel afkoelt! Er zijn meer vrouwen die de voorkeur geven aan eerst drogen dus de 'boze' reactie van Marleen vind ik wat overdreven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100