Een vrouw is elke maand een paar dagen vruchtbaar, rond het moment van de eisprong. Wordt het eitje niet bevrucht, dan wordt na een week of twee het baarmoederslijmvlies dat was opgebrouwd afgebroken en het eitje afgestoten. Dat is de menstruatie.
Die vruchtbare periode zit dus tussen twee menstruaties in, ongeveer 2 weken na de laatste en voor de eerste.
Met de pil onderdruk je de eisprong, verminder je de opbouw van baarmoederslijmvlies en nog zo wat dingtjes die de kans op bevruchting en innesteling voorkomen. De bloeding die je krijgt in de stopweek is dan ook geen menstruatie maar een zogenaamde ' onttrekkingsbloeding' die alleen het baarmoederslijmvlies afbreekt door de verminderde hormoon-aanvoer, en eigenlijk niet echt meer nut heeft dan de baarmoeder schoonmaken en regelmaat in je ' cyclus' houden.
De eisprong zou dus in principe plaats vinden een week of twee na het begin van die bloeding, ware het niet dat de pil die onderdrukt. Alleen als je de pil vergeet - al is het maar een dagje - kan de balans even doorslaan, een eisprong plaatsvinden en kun je zewanger worden. Gedurende de hele twee weken erna, dus altijd twee weken lang voor aanvullende bescherming zorgen (in de regel de rest van de strip).
Dat betekent dat de kans dat je in de stopweek zwanger wordt bij correct en regelmatig gebruik van de pil eigenlijk uitgesloten is (al is er altijd een minimale mogelijkheid, omdat geen enkel voorbehoedsmiddel 100 % veilig is), maar als je ook maar 1 enkele pil vergeten bent in de periode daarvoor, is het risico beduidend groter.
Pil oif geen pil, de mens is geen feilloze machine, en menstruatie is derhalve geen voorbehoedsmiddel.