Stel dat een andere zaadcel het eitje van mijn moeder had bevrucht. Was er dan ook een andere persoon ontstaan?

Er zijn vele duizenden zaadcellen die op het eitje worden losgelaten wanneer het bevrucht wordt. De vraag is of het voor de eigenschappen van de persoon die ontstaat uitmaakt welke zaadcel de snelste is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja. Elke zaadcel bevat namelijk de helft van het genetisch materiaal van je vader, en welke helft, dat is volstrekt willekeurig, Iedere keer 23 andere ' random' knikkers (wat een enorm aantal variaties mogelijk maakt, want bij de eicel van je moeder gaat het net zo. ) De kans dat die ene andere zaadcel exact dezelfde ombinatie heeft als ' de jouwe' is dus 1 op miljoenen, En dat levert weer een ander mens op - nog afgezien van andere invloeden in de baarmoeder die ook mede het kind vormen, en die verantwoordelijk zijn voor de verschillen in eeneiige tweelingen. Genetisch gezien zou het een willekeurige broer van je zijn. En ja, voor de eigenschappen van de persoon in kwestie maakt het zeker uit welke zaadcel het snelste is. Althans, een groot deel. Daarnaast hebben ook de al eerder genoemde andere invloeden in de baarmoeder en uiteraard ALLES wat je na je geboorte meekrijgt, leert en doet en doormaakt invloed op je persoonlijkheid. Voor zover we dat objectief kunnen vaststellen, is een mens 45 tot 50 procent ' nature' (aangeboren) en 50 tot 55 procent ' nurture' (aangeleerd). Niet alles wat je met je broers en zussen gemeen hebt, is dus automatisch aangeboren ; ze groeien tenslotte ook op in dezelfde soort omgeving. Maar broers en zussen kunnen dus ook, ondanks hun gedeelde genetische aanleg (gemiddeld 50%) enorm van je verschillen. Een andere zaadcel (en eicel) kan enorm verschillende personen opleveren.

Alleen als het van een andere donor was geweest. Maar dat zal je nooit weten.

Ja, je broer.

Er is een kans dat het wat uit had gemaakt. Elke zaadcel heeft zo zijn eigenschappen vast liggen op chromosomen. Normale cellen hebben van elke chromosoom 2, en soms zijn dat 2 verschillende eigenschappen. Een zaadcel(en eicel) hebben maar van elke chromosoom 1, en dus gebaseerd op toeval, wordt er een van die twee doorgegeven. Er is dus kans dat er een andere persoon was ontstaan, maar ook een persoon met exact de zelfde eigenschappen.

Dan was inderdaad je broer of zus ontstaan maar dan wel met exact dezelfde eigenschappen van je moeder die JIJ hebt gekregen nu want de eicel bleef hetzelfde. Er is een andere zaadcel dus die de eicel heeft bevrucht, dus dan had er ook een meisje kunnen ontstaan. Verder kan die zaadcel hetzelfde zijn geweest maar dan moeten alle chromosomen zich bij de deling precies hetzelfde onderverdeeld hebben als bij jou (en dat zijn 23 chromosomen, reken maar uit). Maar de persoon die zou ontstaan is dus voor de helft van je moeder identiek, de andere helft ligt aan welke chromosomen er in die zaadcel zaten. Als er een x chromosoom in zat was het een meisje geworden, die kans was al 50%. Die persoon zou dus 100% identiek kunnen zijn en in het uiterste geval 50% (alleen dezelfde chromosomen van je moeder en verder ALLE chromosomen anders dan die jij hebt en dus dan ook een meisje).

De kans daarop is zeer groot. Elke cel heeft 46 chromosomen, die samen 23 genen vormen. Je krijgt 23 chromosomen van je moeder (die staan dus al vast in de eicel) en 23 van je vader. Het is dus ook de spermacel die je geslacht bepaald. Daar staat tegenover dat je DNA maar een gedeelte van je persoonlijkheid bepaald. Ervaringen en omgeving spelen een even grote, of wellicht grotere rol. Een voorbeeld hiervan is een experiment dat is gedaan waarbij eeneiïge tweelingen na de geboorte uit elkaar worden gehaald en in andere omgevingen opgroeien. Ze hebben hetzelfde DNA (zelfde eicel en zelfde spermacel) maar door de omgeving blijken ze toch andere karakters te krijgen en zijn hun persoonlijkheden net zo verschillend als dat van ieder ander. Toegevoegd na 1 minuut: Zie boek en film De Tweeling van Tessa de Loo, klassiek voorbeeld.

Nauwelijks denk ik maar als je voordelige eigenschappen in je zaad hebt dan zullen die dus weer naar jouw zaadcellen overerven. Aangezien het al die keren daarvoor ook goed gegaan was zegt het verder erg weinig. Je zou een broer van jezelf zijn met een gekloonde eicel van je moeder, met 75 % van de genen gemeenschappelijk, een broer die opmerkelijk veel op je lijkt. In feite is er een vorm van identieke tweeling die daar iets op lijkt. Er was over gespeculeerd, maar identieke tweelingen afkomstig van twee verschillende spermacellen zijn gevonden. Deze tweelingen zijn echter chimeren, mengsels van genetisch verschillende cellen in plaats van twee individuen met alle cellen genetisch identiek. Ik weet echter niet of er noodzakelijk chimeren ontstaan in dit geval. DE chimeren hebben wel hetzelfde genetisch materiaal, maar je weet niet in welk orgaan een gen terecht komt. De ene broer kan dan bijvoorbeeld bruine ogen hebben en de andere broer blauwe ogen, afhankelijk van welke groep cellen de iris gaat vormen. Toegevoegd na 17 uur: Broer of zuster natuurlijk, bij chimeren is het een beetje ongewis. Dan 75% mannelijke tweelingen gok ik en 25% vrouwelijke. Bij de mannelijke nakomelingen zou het kunnen dat die nakomeling alleen dochters kan krijgen of een verhoogde kans op dochters heeft. (100% X zaadcellen of 75%).

Ja. Er is een theorie die zou verklaren waarom er iets meer jongens dan meisjes geboren worden. Dit zou te maken hebben met de aanwezigheid van de verschillende geslachtschromosomen. "Deze theorie heeft te maken met de snelheid van het zaad. Een zaadcel kan of een Y-chromosoom of een X-chromosoom bevatten. Het Y-zaad (‘jongentjes -zaad’), zou snel zwemmen, maar kort leven. Het X-zaad (‘meisjes-zaad’) zou langzamer zwemmen, maar langer leven." Dus sneller zaad meer jongetjes ( en dat is ook een eigenschap) Maar in je hoofdvraag vraag je of je met een andere zaadcel een ander persoon zou zijn. Ja, ieder persoon is uniek en is ontstaan uit een unieke combinatie van genetisch materiaal. Een andere zaadcel zou een andere combinatie van erfelijke eigenschappen leveren, dus een andere persoon. Je ziet ook wel dat kinderen van twee dezelfde ouders niet bepaald identiek zijn. Zelfs als ze uit het zelfde genetisch materiaal ontstaan (identieke tweeling) zijn er nog unieke kenmerken ontstaan door verdere delingen. De kans dat dit proces zich zou herhalen met weer een identieke zaadcel, gevolgd door exact de zelfde delingen en mutaties is nihil.

Bronnen:
http://zwanger.jongegezinnen.nl/Zwanger-zi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100