wat zijn de nadelige gevolgen van stress voor de baby tijdens de zwangerschap?

zwangerschap 30+weken

Weet jij het antwoord?

/2500

Stress bij zwangere vrouwen zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit hormoon komt in de placenta terecht en heeft invloed op de groei van de baby. Naast dat stress kan zorgen voor een laag geboortegewicht, wordt de kans vergroot dat je kind een lager IQ en meer stress symptomen krijgt. Helaas komt stress bij maar liefst een kwart van alle onderzochte zwangere vrouwen voor. Maar gelukkig is er wat aan te doen. Babyvandaag geeft je een aantal anti-stress tips: -Pas voor en tijdens je zwangerschap je leefritme aan. Accepteer dat veel dingen tijdens de zwangerschap meer energie kosten dan normaal. - Zorg dat je voldoende blijft bewegen. Vooral zwemmen is goed voor zwangere vrouwen. Ook Yoga en ontspanningsoefeningen doen je goed. -Rust is zeer belangrijk. Ga niet te laat naar bed en neem rust wanneer je moe bent. -Eet veel voeding met vitamine B en C. B-vitamines ondersteunen de werking van het zenuwstelsel en hierdoor ook het prestatievermogen. Door vitamine C wordt het negatieve effect van stress op het immuunsysteem verminderd. Stress tijdens de zwangerschap is zeer slecht voor je ongeboren kindje.Uit een Brits onderzoek blijkt dat stress even slecht is als roken voor je ongeboren baby. Stond eerst nog roken op de eerste plaats als belangrijkste oorzaak van een laag geboortegewicht, nu hebben stress en roken een gedeelde nummer één effect.

Bronnen:
http://www.babyvandaag.nl/zwanger-worden/v...

Mijn moeder had stress en kreeg een huilbaby. (Ik)

Legio, en vermoedelijk zelfs nog veel meer dan we op dit moment al weten. Stress tijdens de zwangerschap zou nog wel eens schadelijker kunnen blijken dan roken ; en dat wil wat zeggen. Stress veroorzaakt hoge niveaus van verschillende hormonen, die onder andere invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast heeft het effect op de bloeddruk die ook weer heel belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby en de zwangerschap.. Achteraf is natuurlijk nooit precies aan te geven welke rol stress precies heeft gespeeld in de ontwikkeling, maar er worden verschillende aandoeningen in verband gebracht met grote stress tijdens de zwangerschap (en niet een incidentele kortdurende opwinding, al zal ook die wel eens meer effect kunnen hebben dan we op dit moment weten). Met name gedragsproblemen zoals ADHD maar ook schizofrenie en aanleg voor depressies laten in elk geval statistisch een duidelijke relatie zien met stress. Ook kan het een lager geboortegewicht veroorzaken, wat ook weer in verband wordt gebracht met verschillende leer- en gedragsstoornissen. Al met al lijkt het verstandig tijdens de zwangerschap stress (zowel lichamelijk als mentaal) zo veel mogelijk te mijden in het belang van moeder EN kind. Dus geen heel drukke baan gecombineerd met huishouden en zorg voor ouders en een drukke hobby proberen te combineren. Natuurlijk is er ook onvermijdbare stress (ernstige gebeurtenissen in de omgeving bijvoorbeeld), maar die is, helaas, nu eenmaal onvermijdelijk.

Stress is relatief. Iedereen reageert er anders op. Wat voor de ene vrouw superveel stress is, is voor de ander een rustig lentebriesje. In de meeste gevallen geeft je lichaam wel aan wanneer de stress te veel voor je wordt: je krijgt hoge bloeddruk, je bent heel moe, chagrijnig en huilerig. Tijd om gas terug te nemen en jezelf te verwennen. Hoge bloeddruk en stress hebben een negatief effect op het geboortegewicht van je kind. Maar zolang je 'de stress' ervaart als gezonde spanning, hoeft het helemaal niet negatief te zijn voor je kind. Er zijn denk ik weinig zwangerschappen die in 100% perfecte omstandigheden plaatsvinden, en toch worden er bergen gezonde, levenslustige baby's geboren met een normaal geboortegewicht. Stressen over wat stress is voor je baby is er ook niet goed voor: vrouwenlichamen weten zelf heel goed hoe ze baby's moeten laten volgroeien. Over het algemeen doe je echt genoeg als je naar je lijf luistert en gezond leeft. En als er dan toch stress is: ga jezelf daar dan vooral niet schuldig over zitten voelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100