Hoe baarde men vroeger kinderen in het donker?

De meeste geboortes vinden 's nachts plaats. Nú is dat geen probleem, omdat we licht hebben.

Hoe deed men dat vroeger, toen vuur (en dus licht) nog niet bekend waren? Je moet er toch niet aan denken dat je in het pikkedonker je kind moet baren en verzorgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Toen men nog geen vuur had, deed men dat dus (logischerwijs) in 't donker... Of bij maanlicht. 'T zou best eens kunnen zijn dat mensen in die tijd betere ogen hadden (qua gevoeligheid voor licht dan) - wij hebben nu hebben. Of, wat ik eerder denk, is dat geboortes vroeger overdag plaatsvonden.

Als je praat over een tijd van vóór het vuur, en vóór de grotten, praat je dus over de echte jagers-verzamelaars. Ik denk, dat het hier 'even' tussen de bedrijven door gebeurde - even hurken, baren, navelstreng doorbijten en verdergaan. Misschien dat een vrouw die al ervaring had met babies je even kwam helpen, maar veel zal gewoon op de tast zijn gegaan. Net zoals een vrouw ook nu nog persweeën 'moet' gehoorzamen. Bij vrouwen in 3e wereldlanden zie je dat ook gebeuren : de baby wordt in de schaduw gelegd, en de vrouw gaat weer verder met haar werk op de akker. Wij zijn hier in WestEuropa en NoordAmerika eigenlijk zó ver gedegenereerd, dat wij vrouwen hier een aantal dagen 'bij moeten komen' na de geboorte. Heel vroeger kon dat niet, want dan raakte je je groep kwijt, en dat betekende de dood voor jou en je baby.

Geboorte gaat voornamelijk op gevoel, ook nu nog. Als er geen licht is, is er nog altijd het gevoel, gehoor reuk en tastzin. De Navelstreng zal op gevoel doorgenomen moeten worden, dat is goed te doen. De ontsluiting , de weeen etc. worden op gevoel vastgesteld. De mens krijgt al meer dan een miljoen jaar kinderen . Dat is gelukt anders waren wij er ook niet. We moeten het zien ook niet overschatten, het meeste wat op lichamelijk gebied gebeurt is in principe niet waarneembaar, het werkt echter toch. Gelukkig maar. In de kerststal zal tijdens de geboorte ook weinig of geen licht geweest zijn, toch begint onze jaartelling vanaf dat moment, nou ja met 4 jaar misrekening.

Ze hadden vuur, licht en warmte... Dus dat brandde netjes... ook in de prehistorie...

in de tijd van voor het vuur is wel heeeeel lang geleden. toen was het denk ik puur op gevoel zoals dieren in het wild zich ook maar moeten redden. een kind verzorgen is puur intuitie, ze hoefden natuurlijk niet zo nauw te nemen met hygiene en voeding kon maar op 1 manier. ik denk dat als ik mijn kindje in die tijd had gekregen dat ik het waarschijnlijk niet had overleefd

Als de bevalling soepel verloopt, kruipt het kindje instinctief op de geur van melk af. De navelstreng laat vanzelf los. Met een beetje geluk is moeder na 12 uur al weer aardig op de been. Een baby heeft de eerste periode van zijn leventje niks anders nodig dan een warm lijf om tegenaan te liggen en een goed lopende melkvoorziening. Onze voorouders waren natuurlijk wel wat gewend wat donker betreft. Verder ging het ook wel mis bij geboorten, maar als het dan mis ging, betekende dat ook meteen dat die familie-lijn niet werd voortgezet (moeder overleed en baby ook). De bloedlijn die het makkelijkst baarde, werd voortgezet. Dus weinig toestanden met te nauwe bekkens en moeizame bevallinen, die tak redde het gewoon niet. In dat kader kopt het ook wel om te zeggen dat de hedendaagse vrouwen 'zo ver van de natuur verwijderd zijn geraakt' dat ze enkele dagen bij moeten komen na de bevalling, terwijl we het vroeger gewoon tussen de bedrijven door deden. óf je deed het tussen de bedrijven door, of je vertelde het niet na... Dat zie je nu in hele arme landen nog steeds.

Het gebeurde dus heus wel,gezien het feit,dat wij er allemaal zijn! Ik vermoed,dat de kindersterfte wel heel erg hoog was. Maar toch weer niet zo hoog,dat het menselijke ras uit stierf.

De geboorten in het donker verliepen over het algemeen hetzelfde als overdag. De bevalling was een meestal een zaak van de vrouw alleen. Het hoorde bij het leven. Zij verwijderde zich even uit de groep en het kind werd geboren. Moeder beviel in hurk zitting en voelde kind vanzelf komen. Dus het donker zijn was geen probleem, denk ik.

Ik geloof dat het vuur er gewoon al was, en hoe moesten de mensen dan hun dieren in de nacht beschermen tegen de roofdieren? Toegevoegd na 11 uur: En hunzelf tegen de roofdieren. Of zichzelf warm houden in de op sommige plaatsen, ijskoude nachten?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100