Brengt het veel risico,s mee als je op latere leeftijd nog moeder word?

Ik ken een vrouw die heeft op haar 50e nog een tweeling gekregen,Dit is toch een groot wonder?Komt dit vaker voor?
Ik dacht dat zoiets niet meer mogelijk zou wezen op die leeftijd vanwege de overgang.

Weet jij het antwoord?

/2500

Veel vrouwen van 50 zijn nog niet in de overgang geweest. Op latere leeftijd is het risico op aangeboren afwijkingen wel groter. Zo komt met name het syndroom van Down vaker voor bij kinderen van oudere moeders.

Bronnen:
http://www.freya.nl/web_medisch/zwangers.php

De kans dat je op natuurlijke wijze zwanger wordt is op 50 jarige leeftijd heel, heel, heel klein. Met veel kunst- en vliegwerk (hormoonbehandelingen of eiceldonatie en IVF) lukt het heel soms nog wel, maar er zijn te weinig vrouwen die het dan nog willen, om er iets over te kunnen zeggen. Het risico op miskramen, hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en andere zwangerschapscomplicaties is vele malen hoger dan bij een zwangerschap op jonge leeftijd.

In het Guinness boek van wereldrecords herinner ik mij te hebben gelezen dat de hoogste leeftijd waarop een vrouw op natuurlijke wijze zwanger werd en een gezond kind ter wereld bracht 53 jaar oud was. Dat was nog in de tijd dat er geen kunstmatige hulpmiddelen bestonden. Dus het is mogelijk, maar de kans is zeer klein. Het is wel zo dat naarmate de leeftijd van de vrouw hoger is de kans op een tweeling toeneemt, maar ook de kans op het syndroom van Down neemt toe. De bevalling is voor een oudere vrouw ook veel zwaarder dan voor een jongere, dus er is meer kans op complicaties. De tweeling uit jouw voorbeeld is vermoedelijk via de keizersnede geboren. Toegevoegd na 1 uur: De kans op een polyovulatie neemt toe naarmate de vrouw ouder wordt. Een polyovulatie houdt in dat er meerdere eisprongen tegelijk plaatsvinden. Zodoende neemt de kans op een meerling toe.

Bronnen:
http://zwanger.jongegezinnen.nl/Zwanger-zi...

Dat is zeker geen wonder, maar gewoon een medisch verklaarbare uitzondering. Het komt inderdaad vaker voor. Om terug te komen op je vraag. Het brengt inderdaad veel risico's met zich mee. De risico's bestaan tijdens de zwangerschap uit een sterk verhoogde kans op een miskraam en na de bevalling met name uit aangeboren afwijkingen en chromosoom-afwijkingen (zie bron). Een weinig genoemd, maar reëel risico als je op latere leeftijd nog moeder wordt is het risico dat je op zeer late leeftijd pas oma wordt.

Bronnen:
http://www.kinderwens.nl/afterTherapy/high...

Gemiddeld is een vrouw vruchtbaar tot haar 51e levensjaar, maar dit kan zelfs uitlopen tot 60 jaar..

Bronnen:
http://www.mamaenmeer.be/zwanger-worden/bi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100