Kan de navelstreng spontaan 'breken' na de bevalling ?

Wat gebeurt er bij de mens als de navelstreng niet doorgeknipt wordt? Scheurt hij dan los van de placenta?

Bij sommige andere zoogdieren (bv. koe, paard, olifant) wordt de navelstreng toch ook niet doorgebeten, dacht ik.


Reden waarom het me bezig houdt:
als mensen in het toilet bevallen, is het dan mogelijk dat ze het kind achterlaten zonder eerst manueel de navelstreng door te snijden?


(Of moeten ze daarvoor wachten tot de placenta uitgestoten is?)

Toegevoegd na 2 dagen:
Je leest soms verhalen waarbij moeders bevallen op het toilet (al dan niet bewust) en hun kind daar achterlaten.
Moeten zij dan minstens "gereedschap" hebben om de navelstreng door te knippen?

Of ze moeten wachten tot de placenta ook uitgestoten is. Je hoort echter nooit zeggen dat er een baby is gevonden waar de placenta nog aan vast hangt. Of wel?

Weet jij het antwoord?

/2500

De navelstreng is een serie bloedvaten in gelei-achtig weefsel die van de placenta naar de baby lopen. Na de bevalling stopt op een gegeven moment de bloedstroom door deze aderen, en zou je dan helemaal niets doen, dan breekt de placenta er vanzelf af. Maar eigenlijk gebeurt dat vrijwel nooit. De meeste dieren echter, OOK planteneters !! zoals koeien, paarden en schapen eten na de bevalling de placenta /nageboorte / moederkoek op, waarbij deze dus vanzelf van de navelstreng loskomt. Niet alleen bevat die uitstekende voedingsstoffen voor de moeder, maar ook zorg je er zo voor dat de geur ervan geen roofdieren aantrekt. Eigenlijk zijn mensen de enige die dit waardevolle orgaan zomaar weggooien. Al is het tegenwoordig wel gebruikelijk(er) de navelstreng pas door te knippen als de navelstreng is uitgeklopt en er geen bloed meer doorheen stroomt. Toegevoegd na 1 minuut: Voor het tweede -nogal hypothetische- deel van je vraag : de bevalling is pas volledig als ook de nageboorte er uit is. De navelstreng is zeker genoeg om er eventueel een kind aan te kunnen 'dragen' als de placenta nog goed vast zit, maar het lijkt me aan te bevelen bij opstaan het kind toch wat te ondersteunen. Anders krijg je gegarandeerd ongelukken. Toegevoegd na 2 dagen: Vervolg na toevoeging zie reacties 'antwoord wordt te lang .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100