Mag je, in Nederland, een keizersnede eisen, als daar geen medische noodzaak voor is?

Als er vrouwen zijn, die liever niet bevallen.. (bijv. omdat ze hun zakie strak willen houden)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor zover ik weet behoort dat gelukkig nog niet tot de mogelijkheden. Het is een behoorlijk zware operatie onder volledige narcose of met volledige verdoving met alle risico's van dien, en dat doe je beslist niet voor je lol. In Nederland wordt eigenlijk alleen een keizersnede uitgevoerd als een natuurlijke bevallig geen optie is. Maar als je er een heel goede reden voor hebt (en geloof me, een strakke doos houden is GEEN goede reden) zou je het eventueel kunnen bespreken met de gynaecoloog die je begeleid. In Duitsland is dit in bijzondere gevallen mogelijk, maar je draait dan wel zelf voor alle kosten op, waarbij je naast de operatie van 2000 tot 2500 euro nog enkele dagen tot een week ziekenhuisverblijf betaald (a een paar honderd euro per dag). Trouwens, vrijwel ELKE vrouw ziet tegen de bevalling op, dus dat alleen al zou geen reden mogen zijn om een dergelijke operatie als optie te hebben. (In Amerika mag het trouwens geloof ik wel, maar daar zal ik maar even geen oordeel over uitspreken ;-) ) Het zakie strak houden is voornamelijk een kwestie van goed je bekkenbodemspieroefeningen blijven doen. Maar honeymoonfresh blijf je natuurlijk niet. Ik zie ook geen enkele echt gegronde reden om dat te moeten willen. De idee dat een keizersnee een 'makkelijke bevalling' is, is - ondanks dat het bij mij twee keer van een leien dakje is gegaan - echt een groot misverstand. Niet alleen de napijn van de operatie zelf schijnt niet tegen een bevalling op te wegen (daar weet ik dus niks van, wel dat ik van mijn keizersnedes minder last had dan van een latere buikoperatie) , maar vooral de risico's moet je beslist niet onderschatten. Er wordt trouwens wel hier en daar gediscussieerd over dit onderwerp ; daar komen ook zeker goede argumenten in voor.

Bronnen:
http://www.ouders.nl/forum/lf00481.htm

Nee alleen als het echt nodig is krijg je een keizersnede. Dit omdat een keizersnede een behoorlijke aanslag op het lichaam is en het is veel duurder.Operatiekamer,anestesist,assistent enz enz. En met een keizersnede raden ze je aan maximaal 2 kinderen te krijgen {als deze beide met de keizersnee geboren zijn}

nee dat mag niet mij mag dat niet volgens mij.

Een zwangerschap, een bevalling, het zijn behoorlijk ingrijpende gebeurtenissen in een vrouwenleven. En het laat zijn sporen na, niet alleen aan de buiten- maar ook aan de binnenkant. De bevalling is niet het enige dat voor die veranderingen zorgt. Het groeien van het kind kan zorgen voor zwangerschapsstriemen op buik en benen (en denk niet, dan smeer ik wel met creme of zo, want heel vaak helpt dat niet!) Wat je precies bedoelt met 'je zakie strak houden' is me niet helemaal duidelijk. Het geboortekanaal wordt natuurlijk flink opgerekt tijdens de geboorte van een kind, maar, net als de baarmoeder, trekt dat na de bevalling weer goed bij. Zelf heb ik vier kinderen, drie via de 'gewone' weg, de vierde met een keizersnede. Als ik de vergelijking maak, dan is een keizersnede niet mijn eerste keus. (Na drie bevallingen via de normale weg heb ik trouwens niet het idee dat mijn 'zakie' te ruim is of zo. ) Met het openmaken van de buik is er een grote kans dat ze een aantal zenuwen raken, met als gevolg een aantal plekken op de buik waar geen gevoel meer inzit. Toen ik dat aankaartte bij de specialist, bij de nacontrole, zei hij dat dat heel normaal is, en dat het soms overgaat, en soms niet. Een keizersnede geeft een litteken. Het zit mooi laag, onder je slip, maar in bed gaat die slip wel eens uit, en is het dus toch zichtbaar voor je partner. Kortom, keizersnede of normale bevalling, sporen laat het altijd wel na. Wil je dat echt niet, dan moet je niet zwanger worden!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100