Heeft mijn man ook hormonale veranderingen door mijn zwangerschap?

(ik moest mijn vraag opnieuw stellen omdat er geen vraagteken in de vraag stond).
Ik ben dus 5 maand zwanger en mijn man heeft sinds enkele maanden last van zijn tepels (rood, licht ontstoken, jeukerig/branderig).
Ik heb ooit gehoord dat mannen ook melkklieren zouden hebben en dat het ook voor hen mogelijk is om, zij het dan wel in zeer beperkte mate (druppels), melk te produceren. Kan het zijn dat er bepaalde hormonale veranderingen bij mijn man plaatsvinden doordat hij nu samenleeft met een zwangere vrouw? Ik besef dat dit nogal absurd kan klinken, maar het zou me eigenlijk niet verwonderen mochten zulke zaken niet ongewoon zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan. Dat heet couvade of couvade-syndroom: http://nl.wikipedia.org/wiki/Couvade "Couvade is het verschijnsel dat mannen met zwangere vrouwen zelf zwangerschapsverschijnselen gaan vertonen. Ze kunnen bijvoorbeeld klagen over rugpijn, indigestie, veranderingen in eetlust (eetbuien kunnen soms tot gewichtstoename leiden) en aan het einde van de zwangerschap zelf weeën. Er zijn zowel pre- als postpartale couvadeverschijnselen beschreven. In een aantal culturen bestaan zogenaamde couvade-riten waarmee mannen hun emoties verwerken. In Europa is de couvade vooral bekend uit de Baskische cultuur. De term couvade is afkomstig van het Franse werkwoord couver, dat uitbroeden betekent."

Ik kan het me niet voorstellen. Zijn klachten zullen hoogstwaarschijnlijk berusten op puur toeval.

Ik zou toch eerst eens een andere pisten bekijken. Veel voorkomende fenomeen van rood en ontstoken brandige tepels kunnen te maken hebben met het onderlijfje van je man. Als je man beweegt en het onderlijfje tegen zijn tepels shuurd heel de dag zou het wel eens kunnen zijn dat dit wel het probleem zou kunnen zijn. Raad je eens aan om je man andere onderlijfjes te laten dragen indien het probleem nog zou blijven kunnen er andere pisten worden bekeken maar daarvoor moet je bij je huisarts zijn. Ook indien je man gene onderlijfjes draagt kunnen nog altijd de t-shirts enz.... ook over de tepels schuren. Dus kleding veranderen kan helpen.

Aha, daarom was de vraag weg. Ik ken wel het feit dan mannen ook pijnlijke tepels kunnen hebben, maar vaak is dat zo bij bijv. bodybuilders, die preparaten gebruiken. Ook wel gehoord van een loperstepel. De oorzaak is het schuren van kleding tegen de onbedekte tepel, zoals kan optreden bij joggen, duurlopen en dergelijke. Als hij er lang last van blijft houden moet ie naar de dokter want het zou ook GYNAECOMASTIE (Borstvorming bij de man) kunnen zijn. Ik denk niet dat de symbiose tussen een zwangere moeder en de toekomstige vader dermate groot kan zijn, dat bij de man melkklieren zouden ontstaan. En dan hier op de site nog meer informatie over mannentepels. http://www.goeievraag.nl/vraag/mannen-gevoelige-tepels.18434

Dat kan, mannen hebben iets kleinere tepels dan vrouwen, maar ze zijn wel helemaal functioneel, inclusief zenuweinden, bloedvaten, spiertjes en een beginnetje van melkklieren. Geef een man genoeg oestrogeen en de melkklieren ontwikkelen zich verder; hij kan gaan lacteren.

Bronnen:
http://www.faqt.nl/vraag-en-antwoord/waaro...

ja het kan ik ken een man die had precies de klachten die jij beschrijft opgezollen en gevoelige tepels hijj produceerde ook een beetje melk.het was een boom van een kerel maar alle emoties rond het vaderschap wararen zo sterk dat hij gewoon mee liep te doen.

Couvade syndroom is zeldzaam maar het komt voor. Voordat je echter denkt dat het dat is, zou ik hem wel naar de huisarts sturen. Het kan ook iets anders zijn en zelfs borstkanker komt voor bij mannen.

Ik vind de vraag absoluut niet absurd. Er is m.i. sprake van een soort ver doorgevoerde empathie, waardoor deze verschijnselken zich voordoen bij jouw man.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100