Waarom worden mensen jaloers als hun partner met een ander naar bed gaat, terwijl hij/zij niet bij hen weggaat?

Stel, je bent zeker van je relatie. Je doet veel dingen samen, hobbies, dagelijkse zaken. Je partner wil de rest van zijn leven bij je blijven, maar hij/zij vindt het lekker om af en toe eens met een ander naar bed te gaan. Waarom worden mensen dan jaloers?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb er nooit moeite mee gehad...als er maar openheid is en er niet over gelogen wordt. Maar ik kan me vorstellen dat andere mensen het wel moeilijk vinden. Het is een vertrouwen die je deelt met je partner, om je letterlijk en figuurlijk bloot te geven. Als een persoon in de relatie ziet als een emotioneel geladen gegeven en de ander niet dan wordt er een vertouwen geschaad en wordt wat de één als grote waarde ziet als waardeloos ervaren door de ander.

Aard van het beestje denk ik? Het feit dat je diegene toch eigenlijk een beetje als ''de jouwe'' beschouwd? Althans, zo ervaar ik dat.

De partner geeft iets aan een ander, wat je waarschijnlijk moeilijk vindt om te delen. Voor veel mensen (geldt voor mij ook), is liefde en sex moeten delen met een derde persoon heel moeilijk, het treft hen op hun kwetsbaarste plek. WIJ willen die aandacht, niet geven aan die ander! En wie weet vindt de partner uiteindelijk die derde leuker... heel veel angsten en jalouzie komt dan naar boven.

Evolutionair gezien: Stel dat mijn mannetje seks heeft met een ander vrouwtje en daar dan babies verwekt. Dan moet ik de voordelen van mijn kerel delen met een ander. Dan krijgt zij ook eten en bescherming en een onderdak van hem, en krijg ik dus minder dan dat ik zou krijgen als ik alleen was. Of stel dat mijn vrouwtje seks heeft met een andere vent en dat ze daar een baby van krijgt. Dan zou ik wel eens ongemerkt allemaal tijd en resources gaan steken in een kind wat niet eens van mij is! Zo kan door evolutie onze jaloezie 'ingebakken' zijn. Daarnaast: wie kan mij garanderen dat die vreemdganger niet toch verliefd wordt op die ander en ervandoor gaat? Nog niet te praten van risico's op allerlei ziektes enzovoorts. Vreemdgaan neemt allerlei risico's mee voor de partner van de vreemdganger, en die zit daar meestal niet op te wachten.

Persoonlijk vind ik de risico's van ziektes, zwangerschap en dergelijke bijdragen aan een vertrouwensbreuk in een relatie als de partner vreemdgaat, ik denk dat dat mij ook motiveert om (enigszins) jaloers te zijn. Dit wil niet zeggen dat ik er in alle gevallen tegen ben, sterker nog ik heb ervaring met een partner die op die manier een aantal malen is vreemdgegaan, dat heeft geen problemen voor onze relatie opgeleverd.

Dat ligt een beetje aan je relatie en wat je de ander nog te geven hebt lijkt me. Als je zelf het gevoel hebt dat je relatie perfect is en je partner gaat met een ander naar bed (zonder overleg of afspraken daarover) kan ik me voorstellen dat je jaloers wordt.

Er zijn ook genoeg mensen die niet jaloers worden en het zelfs opwindt hun partner met een ander te zien vrijen. Anderen worden al jaloers als iemand naar de partner kijkt. Over het algemeen denk ik dat de meesten de sex toch als het meest intieme beschouwen dat je samen kunt hebben en dat willen koesteren.

Jaloezie is in feite altijd een vorm van angst, hetzij keurig verpakt in culturele normen en waarden, hetzij op basis van een reëel risico je unieke plekje bij die ander te verliezen, ookal zegt hij/zij nog zo hard dat hij/zij nooit bij je wegggaat en meent men dat ook. Het is jammer dat jaloezie zo vaak voorkomt en veel geluk in de weg staat, vooral wanneer de persoon zijn/haar jaloezie niet weet te kanaliseren of om te zetten in een open en eerlijk gesprek, maar indirect vernietigend laat werken.

egoisme: je zit dan in een situatie dat je jezelf niet te kort wil doen maar toch een neiging krijgt tot kwaadheid. deze combinatie kan leiden tot jaloezie .

Ik denk dat ook de angst dat je te kort schiet een rol speelt.

Omdat vele mensen het zien als een uiting van ontevredenheid over zichzelf. Dit speelt op allerlei gebieden wel, maar met name op een dergelijk intiem gebied. Het is iets van je samen.

Christelijk gezien is dat overspel, zondigen tegen het zevende gebod:

Bronnen:
http://www.statenvertaling.net/zoektoon.ph...

Noem me maar ouderwets, maar ik zie sex en liefde samen en niet apart. Sex zie ik als iets intiems waarvan ik enorm geniet omdat ik van mijn partner hou. Het gevoel wat hij me geeft, het genot.. Ik zou niet eens kunnen bedenken hoe ik me zou voelen wanneer hij een stukje daarvan aan iemand anders zou geven. En dan vervolgens vragen: "was het lekker schat?" :S Nee, ik kan het niet en geef het eerlijk toe. Ik vind het prima dat anderen dat wel kunnen, al is begrijpen een ander ding.

Omdat er een verschil is tussen neuken en de liefde bedrijven, maar je bij beiden toch de zelfde handeling moet uitvoeren.

omdat wij mensen wat van ons is en lief hebben bij ons willen hebben en zeker niet met een ander delen.. dat is over stukje jaloerzi... maar betreft het feit dat partner ook wel eens met een ander naar bed gaat. betekend : de X persoon komt niet aan zijn/ haar trekjes komt dus dan maar een ander voor een tijdje. in de eerste stantie zou de andere partner denken : wat doe ik dan verkeerd.. etc. ect.. dat zorgt voor complicaties in je hersenen.. wardoor je snel gevoelig of prikkelbaar wordt. waardoor het overkomt dat je jaloers bent.. maar dat ben je als andere partner eigenlijk niet.. ook zou het om hygenische redenen kunnen gaan, bijv: soa's die overgdragen kunnen worden. etc etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100