Weet je een alternatief op de vraag 'Hoe gaat het'?

Dit als reactie op de vraag waarom je niet altijd een eerlijk antwoord op deze vraag krijgt. Eigenlijk heeft iedereen een hekel aan dit soort beleefdheden, maar toch houden we ze uit gebrek aan beter. Laten we dan eens een paar goede alternatieven bedenken voor als je iemand tegenkomt en je een luchtige openingsvraag wilt hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hoe hangt het vandaag? Wat vind jij van het weer? Wat zit je haar leuk, nieuw?

Hoe is het, alles gezond en wel bij jullie?

'Alles rustig?' 'Lekker in de weer?' 'Fotogeniek weertje, he?' 'Wat zit je haar leuk / woest / mooi!'

Maar zo'n vraag is dan ook 'een luchtige openingsvraag' en zal dezelfde functie hebben: een soort uitgebreid hallo, zonder dat het de bedoeling is dat de ander gelijk uitvoerig begint te vertellen hoe het echt is. Wat vaak wel als een trein werkt: 'Wat leuk jou weer te zien, volgens mij ben je wat afgevallen, klopt dat?' Slaat op zich niet echt ergens op maar vaak vinden mensen het toch leuk om te horen :-) (Bij heel magere mensen zou ik dan eerder zeggen 'Volgens mij ben je wat aangekomen', maar goed.)

Gewoon niet een vraag stellen maar iets zeggen als: Hallo, leuk je te zien! Hoi, blij dat ik je hier tref! En vervolgens een gesprek beginnen. En als je hem/haar beter kent, en weet wat ie heeft gedaan/gaat doen, kun je hem/haar een persoonlijkere vraag stellen: hoe was je vakantie? of 'Hoe ging het met je sollicitatie?'

Als het uit pure belangstelling is en geen gewoontevraag lijkt me een alternatief niet nodig.

Hoe zijn we vandaag ? Hoe voel je je vandaag !

Hoe staat het in het leven? Wil je aangesproken worden? Hoe maak je het? Wil je vertellen hoe het met je gaat? Toegevoegd na 3 minuten: Veel goed?

Alles goed?

Wij zeggen : Alles kits? Toegevoegd na 10 minuten: ook : Alles snor ? Toegevoegd na 10 minuten: ook : Alles snor ?

- Fijn je weer eens te zien! - Hallo! - Vragen naar iets specifieks ( hoe is het met je teen, baarmoeder, vader, hart, huis, werk, zoon, kleinkind enz.) als je het daar eerder ov er gehad hebt. - Hoi. Ik wil eigenlijk geen gebruik maken van de afgestompte vraag: " Hoe gaat het met je? " maar ben daar ondertussen wel hartstikke benieuwd naar. - Nu ik je toch zie..hoe gaat het met.... - Leuk je te zien, maar een ongelukkige plek (moment) om verder te praten. Spreken we iets af? enzovoort

alles chil in je bil? wazaaaaa yo man! alles goed? Hoe is het ermee? leuk je weer te zien!

Hee, leuk je weer eens te zien!!!

- Goh, wat jij nou hebt meegemaakt....vertel!

"Hé da's ook toevallig zeg! Ik dacht net (of gisteren) nog aan je".

Vervelend he, zo'n openingsvraag.. het is veel leuker om te beginnen met een opmerking uit het verleden bijvoorbeeld over de laatste keer dat jullie elkaar hebben gezien., of een compliment. "Hey Hoi, mooie veters!" of "Hoi, eindelijk zien we elkaar weer eens..(vul in) -nuchter -smiddags -met kleren aan -zonder vrienden -met petje op enz."

Gaat 't weer een beetje.......?

hey hoe is t nu met je? ook al moet je die persoon niet zo,begin nooit over jezelf als je in n situatie beland dat je die persoon aan MOET spreken.vooral als je de persoon in kwestie niet lang gesproken hebt,altijd vragen hoe t op dit moment met hem/haar gaat.

Als ze aan mij vragen: "alles goed?" antwoord ik steevast: "nee, twee fout" En dan zie je ze denken zo van; "huh, wat bedoeld ie nou?". En dan laat ik ze nog even nadenken en zeg dan: "volgende week heb ik herexamen". Doet het altijd goed. :-) En als het echte vrienden betreft zeg ik meestal hoe het echt is, dus ook als het niet zo goed gaat. Daar zijn echte vrienden voor. Echte vrienden hoef je meestal ook niet veel uit te leggen, die zien het vaak aan je als er iets aan de hand is.

Veel goed?

ik trof net nog iemand die ik heel lang niet had gezien. Ik had zelfs al een slecht geweten, omdat ik ook niet had gebeld of geschreven. Dus zei ik net: 'ken je me nog wel' - en het ijs was meteen gebroken, ze wist direct wat ik bedoelde

Hoi! Nog spannende dingen beleefd de laatste tijd? en als men dan bedenkelijk kijkt... nog gebunjeejumped?, nog geskydived? nog wezen wadlopen...? wat doen we weinig he? (lol) soms helpt het ook om meer iets in de persoon zijn sfeer te vragen.... Hoihoi, nog een iets lekkers gebakken de laatste tijd?... Hoihoi, nog een leuke postzegel verzameld de laatste tijd? ... Hoihoi, nog een leuke kerel gezien de laatste tijd...?.... :-))

Alles goed? Hoe gaat het ermee? Alles chill? Mooi weertje he? Hoe heb je het deze week gehad? Hoe was het vandaag?

Zoals de jongens die in ,,Het beste idee van Nederland'' bedacht hadden. Veel goed?

ik zeg ook vaak nog iets mee gemaakt

Tijd niet gezien ...of Wat een verrassing dat ik jou hier tref... of Dat is ook toevallig: liep laatst nog aan je te denken...of Wat leuk dat ik je zie!...of Zal ik vragen hoe het gaat ,of zullen we daar maar niet over beginnen....

Het is een openingsvraag. Iemand geeft aan met je te willen praten. Als ze zonder iets te zeggen aan je voorbijlopen is het ook weer niet goed. We doen het allemaal en als je het vervelend vind om de volledige waarheid te vertellen dan zeg je gewoon "goed" en verder niks. Aan je verbale en nonverbale houding is vaak wel af te lezen of je het er over wilt hebben of niet. In ieder land is het hetzelfde. In Indonesie roept iedereen je achterna : "Apa Kabar" wat exact hetzelfde betekent. Je geeft een brede glimlach en loopt door. Jij blij, zij blij.

het hangt ervan af wie dat vraagt . aan loslippigen zeg ik altijd dat het goed gaat omdat ik weet dat dat antwoord zich als een lopend vuurtje zal verspreiden dus bij hun is het antwoord altijd, hoe gaat het?""goed"' punt uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100