Kan je iemand veranderen?

Er wordt vaak gezegd dat je mensen niet kunt veranderen, maar kan dan echt niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet denk ik een onderscheid maken : door gebeurtenissen die er diep inhakken in zowel positieve als negatieve zin, reageren mensen door te veranderen. Ze passen zich dan aan aan de veranderende omstandigheden. Echt je persoonlijkheid veranderen kan je alleen zelf, door gemotiveerd te werken aan jezelf, bijv. bij de eigenschap jaloezie, of verregaande slordigheid of gemakzuchtigheid. Als je je in een partnerschap verschrikkelijk ergert aan zo'n eigenschap, kan je dus proberen dit bij de ander aan te geven, en te vragen, of de ander er alsjeblieft iets aan wil doen. Maar je kunt ook jezelf eens onder handen nemen, en je afvragen, in hoeverre jij jouw maatstaven bij een ander legt, en of je wel het recht hebt die verandering te vragen, of dat jij misschien erg onverdraagzaam bent door moeite te hebben met een bepaalde eigenschap van iemand anders. Dan zou je dus eigenlijk eerst aan jezelf moeten gaan werken, vóórdat je vraagt of een ander aan zichzelf wil gaan werken. Vaak wordt het dan een soort machtstrijd : als je van me houd, zal je dit of dat doen of laten. Kan de ander (terecht!!) zeggen : maar dan moet jij..... Dat gesnoei aan een ander vind ik persoonlijk niet een goede manier van omgaan met een ander individu. Een mens heeft het recht eigen keuzes te maken in dit leven, en niet keuzes opgedrongen te krijgen. De keuzes van een ander heb je gewoon te respecteren, en als je dat niet kán of wilt, moet je je eigen conclusie trekken, en doorwandelen op je eigen weggetje, zónder die ander, met zijn/haar voor jouw niet te accepteren eigenschap(pen). Een mens is nou eenmaal een totaal-pakketje, en het is goed, zoals het is. Anders moet je dat pakketje met rust laten. Word je allebei blijer van dan van een ruilhandeltje vol chantage-middelen.

Je kunt mensen wel iets leren of afleren en daardoor veranderd een mens wel een beetje . Maar als je iemand zijn karakter wilt veranderen dat is niet mogelijk .

Nee, dan zou je iemands karakter moeten veranderen. Je kunt van iemand verlangen om zich aan te passen aan bepaalde omstandigheden. Dat kan als hij/zij bereid is daaraan medewerking te verlenen, maar de persoon zelf verandert er in wezen niet door.

Iemand kan wel veranderen. Het kan omdat een persoon dat zelf wil maar dan moet die gene wel sterk zijn omdat hij/zij wel weer eens in het oude patroon kan terug vallen. En iemand kan ook veranderen door gebeurtenissen in zijn/haar leven. Ook veranderd iedereen naar mate men ouder word en in welke mate is van de persoon afhankelijk.

ik denk van niet slechte inborst, duivelsbroed is veelal onverbeterlijk

Iedereen verandert voortdurend, doordat we voortdurend nieuwe indrukken en ervaringen krijgen. Heb je het echter over 'karakter', dan gaat dit moeizamer dan verandering door kennisvermeerdering. De meest radicale manier van karakterverandering is door een ernstige hersenbeschadiging. Er zijn gevallen bekend waarbij zachtaardige mensen veranderden in agressieve mensen en andersom. Een dergelijke hersenbeschadiging kan plaatsvinden door hersenverlamming, een hersentumor, Alzheimer of een grote epileptische aanval. Je karakter is nou eenmaal onlosmakelijk verbonden met je hersenen, veranderd daarin iets, dan kan dat je karakter veranderen (maar hoeft niet, hangt natuurlijk van de lokatie van de schade af).

Iemand kan zeker veranderen. Maar jouw vraag is: kan je iemand veranderen? En daarbij denk ik dan aan de heel vaak voorkomende illusie van verliefde mensen, die denken dat ze de minder leuke eigenschappen van het onderwerp van hun liefde wel kunnen veranderen...door hun liefde. Nee, jij kan iemand niet veranderen. Niet echt, niet in wezen, niet in karakter. Het komt [zelden] wel voor dat iemand bereid is zichzelf te veranderen, heel erg aan zichzelf te werken, met moeite en strijd en cursussen en psychologie, omdat hij/zij zelf dat nodig vindt. Ik ken iemand die die strijd voert. Omdat hij zelf niet is, zoals hij zou willen zijn. Omdat hij er veel voor over heeft te vechten voor vrouw en kind. Het is niet zijn vrouw die hem verandert, als hij verandert dan heeft hij daar zelf hard voor geknokt.

Ja, dat kan wel. Dit is alleen makkelijker vanuit de negatieve kant uit te leggen. Een inbreker kan een mens met veel zelfvertrouwen paranoide maken. Een verkrachter zorgt ervoor dat mensen hunvertrouwen in mensen kwijt raken en depressief kunnen worden. 9/11 zorgde ervoor dat mjoenen mensen nationalistischer werden en meer rascistisch. Dus ja je kunt iemand laten veranderen.

Ik denk niet dat je iemand(anders) kan veranderen.Je kan wel je mening zeggen en gedachte stimuleren ofzo.Denk wel dat mensen kunnen veranderen,maar dat ligt aan hun eigen instelling,voornemens en bewustzijn.Een gebeurtenis zoals geboorte of dood.Laat sommige mensen wel veranderen,is een moment van nadenken,en besef. Ben persoonlijk ook heel veel veranderd na het krijgen van mijn dochter,gelukkig in positieve zin.

Bronnen:
Mezelf

Veel dingen die zijn aangeleerd, kunnen ook weer worden afgeleerd. Dat gebeurt ook in diverse therapieën. Wanneer iemand na een therapie minder: bang, volgzaam, bemoeiziek, zenuwachtig, boos / agressief of noem maar op, blijkt: hoor je mensen zeggen " Hij is wel erg veranderd, zeg!" In feite klopt dat niet. De persoon (met aanleg, karakter, talenten, voorkeuren enzovoort) is nog hetzelfde. Alleen het gedrag is veranderd. En het spreekwoord van de vos, die wel de haren maar niet de streken verliest, sluit daar aardig op aan: De wilde haren (gedrag dat bij leeftijd past, kan aardig gereguleerd en verandert bovendien door leeftijd/ervaring: maar de inborst - neiging tot streken bijvoorbeeld- verandert nooit.

Ja, je KAN iemand veranderen maar wil je ook? moet je dat wel doen? mensen vallen op iemand zoals hij/zij is en vervolgens willen ze hem gaan veranderen en waarom... een mens is zoals hij is en als hij verandert moet worden is dat iets wat hij zelf moet bepalen denk ik, niet jij....

Dat ligt eraan hoe diep je diegene moet veranderen en of het bijna onmogelijk is als diegene zich van je afwendt.

Je kan iemand veranderen, maar enkel en alleen als iemand wilt veranderen. Dus irritante eigenschappen van je partner kun je hem/haar alleen afleren als degene het zelf wilt. Is iemand zelf niet bereid te veranderen, zal je hem/haar waarschijnlijk niet kunnen veranderen.

Beste, Het ligt eraan wat je wilt veranderen ! Je kan bijvoorbeeld veranderen van werk, gaan wonen in een ander land met een andere kultuur dan de onze... maar is dat dan beter ?? Je kan ook een relatie beginnen of beeindigen, mmar kom je hier heelhuids vanaf ?? Je kan kiezen voor gezond te leven en met de dingen om te gaan of je kan je leven zelf in de vernieling helpen !! Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je zelf maakt ! Zo zie je veranderen is een heel proces van bewust worden van jezelf en je mogelijkheden en deze zo goed mogelijk te benutten in het leven ! Maar probeer niet om iemand te veranderen naar je eigen beeld, dit is hopeloos ! Veel sukses Karel8158

iemand bewust veranderen kan niet, wat wel vaak gebeurd is dat mensen zich zodanig aanpassen een de mensen om hen heen dat ze inderdaad veranderen, ten goede of ten slechte

Jijzelf kan en mag iemand niet veranderen.! Betreffende persoon behoort in zijn/haar waarde gelaten te worden, wel kan je de persoon in kwestie, raad of advies geven, hoe of wat hij/zij kan doen, om zich aan te passen. Maar als de persoon in kwestie, zelf wilt veranderen, dan is dit zeer zeker mogelijk dat hij/zij verandert, want iemand kan leren hoe om te gaan met zich zelf, en naar de buitenwacht. Aldaar het een feittelijk gegeven is, en dat geld voor een ieder van ons, dat uit: gedachten, gevoelens voortkomen en uit de gevoelens op zich, emoties, en dat is een patroon ,wat een ieder normaal genomen, al in zich heeft, en dat kan ontwikkelen, en hierdoor de nodige veranderingen eigen kan maken.! Een mooi voorbeeld is de: "Transactionele Analyse", van "Eric Berne'', door de ervaringen om me heen, kan ik gegrond zeggen, dat als iemand zelf wilt veranderen, dit ook zéér zeker mogelijk is, maar wel naar het equi-vermogen van betreffend persoon.!

Nee. De enige persoon op aarde die je met een beetje goeie wil en heel veel moeite zou KUNNEN veranderen, dat ben je zelf. Alle andere mensen moeten het precies ook op die manier doen : zelf. Niets is zo erg als dat een ánder je wilt veranderen. Andere mensen moeten voor zichzelf bepalen of ze willen veranderen of niet, en dat ook helemaal zelf doen. Maar eh, blijf maar gewoon jezelf ; anderen zijn er al meer dan genoeg.

Heel simpel gesteld: als diegene dat ook WIL, ja, dan wel. Wil hij of zij NIET, dan heb je geen schijn van kans. Het is dus hoogstens HELPEN veranderen, door voorbeeld advies en steun. :-)

karakter kan je nooit veranderen. Maar als iemand zo doet en dat vind jij leuk en cool kan het zijn dat je doet alsof je diegene ben als diegene er niet bij is.

ja je kunt iemand veranderen als jij altijd iemand mishandelt zou deze bang en onderdanig zijn. je ouders en je leraren en vrienden hebben groot invloed op hoe je word. vooral in je pubertijd waneer je van alles ontdek kunnen je iemand makkelijk veranderen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100