Ik wil uit huis weglopen als 17 jarige wat zijn mijn rechten?

Hoi ik ben 17 jaar.
Er is door mijn moeder een keuze opgelegd waar ik het niet mee eens ben. Het loopt vaak al niet lekker thuis met veel ruzies dat invloed op mij heeft. Ik zit nu in mijn eindexamen jaar van de havo. Ik weet nog niet wat ik wil doen na mijn havo. Ik wil waarschijnlijk een tussenjaar nemen zodat ik kan werken en dan op me zelf te gaan en dan een studie volgen. Mijn moeder is het hier echter niet mee eens en wil dat ik me binnen 3 weken heb ingeschreven. Heb ik dat niet gedaan word ik gedwongen om bij mijn vader te wonen. Met mijn vader heb ik bijna geen contact en helemaal geen band. Ik heb toen gezegd dat ik dat niet ga doen. Daarop zei mijn moeder dat ik dan maar weg moest lopen maar trekken hun de handen van mij af.
Het komt er voor mij dus op neer dat ik uit huis wil en ga, maar ik weet niet wat mijn rechten hiervoor zijn want ik wordt februari pas 18. Zouden jullie me hierbij kunnen helpen?

Groetjes

Weet jij het antwoord?

/2500

Tot je achttiende hebben je ouders rechten, maar ook PLICHTEN. Ze kunnen je niet het bos insturen en de handen van je af trekken. Ze zullen moeten zorgen voor een dak boven je hoofd en eten en drinken. Dat dak geven ze je al, maar ook je leeftocht moet verzekerd blijven tot je 18e jaar. Verder heb jij weinig in te brengen, tenzij er werkelijk sprake is van geestelijke of lichamelijke mishandeling. Een goed gesprek zou uitkomst kunnen bieden, maar dat lukt niet op deze manier. Echter, er zijn wel hulpinstanties daarbij je kunt aankloppen en aan die adressen kan je huisarts je helpen. Het moet toch uit te leggen zijn waarom je een rustpauze wil? Is helemaal niet zo gek als je nu nog aarzelt wat je na de havo wilt gaan doen. Er zijn zoveel jongelui die een wereldreis maken, een jaar naar Australië gaan of gewoon even een tijdelijke baan zoeken om de boel op een rijtje te zetten. Je moeder moet begrijpen, dat haast in deze niet juist is en nergens toe leidt. Jij moet er voor waken om niet te gaan schelden of je kont tegen de krib te gooien. Dat werkt niet en drijft alles op de spits. Ook als je moeder harde woorden gebruikt: rustig blijven. Ik wens je veel wijsheid en sterkte, maar ook aan je moeder wens ik inzicht, want dat bezit ze te weinig (denk ik).

Allereerst over jouw rechten in NL. je valt onder het jeugdrecht. van jouw gevallen zijn er duizenden per jaar,en slechts enkelen zullen via de jeugdhulpverlening via de rechter een uithuisplaatsing af kunnen dwingen. denk hierbij aan ouders/kinderen die psychische of mentale ziektes hebben,of in detentie zitten . Jij zult gewoon moeten dealen met je moeder,wat niet onmogelijk is. Door juist nu achter je moeders beslissing te gaan staan,en haar ook te respecteren voor de goede dingen die ze voor jou doet,zal je merken dat je hier alleen maar sterker van wordt. Bovendien kan je na de HAVO meteen instromen in een leuke studie,die je meer mogelijkheden op zal leveren dan een tussenjaar met slecht betaald werk en de kans dat je nooit meer je studie oppikt. Zelf had ik ook continu slaande ruzie met mn moeder,maar nu 8 jaar later lachen we erom.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100