Zou ik thuisonderwijs mogen geven aan mijn kind?

Ik en mijn partner hebben een andere levensvisie dan de meeste en vinden ook dat er op school veel belangrijke levenslessen niet geleerd worden.

Alleen i.v.m. ziekte heb ik een wajong uitkering en heb ik mijn opleiding niet af kunnen maken.

Ook als ik thuisscholing zou mogen geven zou ik dit maar doen tot een bepaalde leeftijd omdat ik de sociale aspect van school toch wel belangrijk vind.

Ik wil gewoon mijn kleine later een betere makkelijkere start geven in het leven zonder teveel druk op hem te leggen.

Maar ben bang dat ik afgewezen zal worden omdat ik mijn opleiding nooit af heb mogen maken en daarom afgestempeld zal worden als dom en ongeschikt als leraar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om thuisonderwijs te kunnen geven, moet je ontheffing van de plicht tot schoolinschrijving aanvragenbij de gemeente waar je woont. De leerplichtambtenaar zal deze aanvraag dan beoordelen. Ik raad je aan contact op te nemen met de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs, zij kunnen je adviseren bij het onderbouwen van je aanvraag en ook tips geven over het inrichten van het onderwijs als je toestemming krijgt. Toegevoegd na 4 minuten: In je aanvraag zul je met name een beroep moeten doen op artikel 5b van de leerplichtwet, waar het gaat om ontheffing op grond van levensovertuiging. Hoe 'sterk' jouw case is,durf ik hier niet te zeggen. De interpretatie van de wetgeving verschilt naar mijn ervaring vaak van ambtenaar tot ambtenaar. Het is in elk geval niet zo dat je per definitie zelf een onderwijsbevoegheid moet hebben. Het zal er vooral om gaan dat je de ambtenaar weet te overtuigen van de verschillen tussen jullie levensopvatting en die van de scholen in jouw omgeving.

Bronnen:
http://www.thuisonderwijs.nl/juridisch/

In Nederland is in principe ieder woonachtig kind van vijf jaar en ouder leerplichtig. Je lijkt daarvoor vrijgesteld te worden op basis van richtingbedenkingen, oftwel "overwegende bedenkingen tegen de richting van het onderwijs van alle scholen met geschikt onderwijs op redelijke afstand van de woning", een van de gronden uit de Leerplichtwet, art. 5. Je moet daarvoor een verzoekschrift schrijven aan burgemeester en wethouders. Je moet hierbij aannemelijk kunnen maken dat je voorzieningen hebt getroffen om het kind van het juiste onderwijs en niveau te voorzien. Dat je zelf geen (vervolg?)opleiding hebt afgerond hoeft geen bezwaar te zijn. Je kunt het ook andersom benaderen, en bij de gemeente informeren wat je moet en kunt doen om een ontheffingsverzoek mogelijk te maken. Afgezien daarvan: je kunt het kind ook laten deelnemen aan het regulier onderwijs aanvullend op school de levenslessen meegeven die je voorstaat. Het laten kennismaken met meerdere levensvisies en laten deelnemen aan de maatschappij is (in mijn ogen) een verrijking voor het kind en (in mijn ogen) beter dan het beperken van het kind tot uitsluitend de visie en lessen van de ouders. Het kind krijgt door het regulier onderwijs ook reguliere diploma's die een veel betere startkwalificatie geven op de arbeidsmarkt dan ongecertificeerd thuisonderwijs. Toegevoegd na 1 minuut: Correctie: "vrijgesteld te worden" moet zijn "vrijgesteld te willen worden"

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100