Wie heeft het onderscheid tussen baby, dreumes, peuter etc. bedacht?

Het rijtje: baby, dreumes, peuter, kleuter, schoolkind etc. Is iets waar je nu veel mensen over hoort. Als ik echter zomaar even een definitie van het woord dreumes (bron: http://www.woorden.org/woord/dreumes ) erbij pak kom ik op het volgende uit: broekenman, dreumel, dreutel, hummel, peuter, uk, ukkepuk, ventje, pruts

In andere definities wordt ook het woord kleuter gebruikt, hier dus het woord peuter. Zo ken ik het woord ook, gewoon als een vrij algemene aanduiding voor een klein kind dus.

Is er misschien een invloedrijk boek geweest waarvan ik niet op de hoogte ben dat het specifieke rijtje hierboven heeft bedacht en daar leeftijdsgrenzen aan heeft verbonden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Inderdaad die woorden zijn er ook tusen geprutst. Vroeger had je gewoon een baby, peuter, kleuter. Volgens mij is die peuter er ook nog later tussen geduwd. Een dreumes is van oorsprong volgens mij ook een woord uit een streektaal waar peuter mee werd bedoeld, dat op een gegeven moment door zoveel mensen werd gebruikt dat het een gebruikelijk woord is geworden voor de tussenfase tussen een baby en een peuter.

MLodewijk, dat komt uit de hoek van psychologie en deels ook wel uit die van de biologie. Het zijn allemaal wel ongeveer verschillende fasen waarin er biologisch iets veranderd (lichamelijk) of geestelijk tijdens de ontwikkeling van embryo tot volwassen mens. Het zijn dus ook nog levensfasen. Een deel van je woorden komen ook uit de onderwijspsychologie en verwijzen naar de schoolperiode (kleuter, scholier, student). Een ander deel zijn ook wel synoniemen. Dreumes betekent gewoon een klein kind. In elk geval kan je meestal van zo'n fase wel een specifie kenmerk opnoemen. Toegevoegd na 6 minuten: Embryo - is net bevrucht, gaat zich delen en heet zo tot een bepaald stadium Na geboorte baby (kan nog niet lopen) hummel kan al lopen, maar dit woord is een beetje synoniem voor een schattig klein kindje en dreumers, dreutel, broekmans, uk zijn synoniemen. Peuter krijgt al een beetje een idee van het eigen ik, maar kan zich nog niet in de ander verplaatsen. Een kleuter kan zich al een beetje in de ander verplaatsen en gaat voor het eerst naar school. In de eerste klassen spreek je al meer over een kind Eind middelbare school zijn er grote hormonale veranderingen en begint de pubertijd. Middelbare school (scholier én puber) adolescent (jonge volwassene) Toegevoegd na 2 uur: NB. Wikipedia heeft een handig overzicht per levensfase, met een link per beschrijving van de levensfase.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/kinder...
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/psych...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Levensfase
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ontwikkelings...

Dit is bedacht door crèches om een een onderscheid te kunnen maken tussen verschillende 'groepen' Lodewijk. In het verleden was de kleuterschool de eerste stap van het kind in de geregelde samenleving: De kleuter. Nu gaan onze baby's al naar de creche. Dus...., al die prille wereldburgers dienen dus óók in een categorie te worden geplaatst! Hier het rijtje (waarvan jij overigens de niet onbelangrijke 'Breumes' over het hoofd hebt gezien...) Baby: 0 tot 12 maanden Breumes: 12 tot 18 maanden Dreumes: 18 tot 36 maanden Peuter: 36 tot 48 maanden Kleuter: 48 tot enzovoort........

Vanuit de ontwikkelingspsychologie bestond behoefte om de verschillende ontwikkelingsfasen van de mens in kaart te brengen. Denk hierbij aan Freud, Piaget (conitieve ontwikkeling), Kohlberg (morele ontwikkeling). Erik Erikson beschreef de ontwikkelingsfasen van de mens vanaf de geboorte tot de bejaarde leeftijd. Deze mensen brachten een bepaald onderscheid aan tussen bepaalde fasen van ontwikkeling van de mens. Allemaal weer vanuit een andere invalshoek. Toch zijn dit niet de mensen die de namen baby, dreumes,peuter, kleuter etc. aan kinderen in een bepaalde ontwikkeling hebben gegeven. Vroeger heette een baby een zuigeling. Vanaf ongeveer 1900 is dit door Engelse invloed 'baby' geworden. Kleuter heeft te maken met de leeftijd van vier jaar wanneer het kind de leeftijd had om naar de kleuterschool te gaan. Het woord peuter komt volgens het etymologisch woordenboek van 'peuteren' en geeft aan dat het kind eigenlijk nog niet echt tot echte activiteiten in staat is. Het kind kan alleen nog maar wat peuteren. Ook de andere termen voor kleine kinderen zoals hummel en uk zijn in de volksmond ontstaan om aan te geven in welke ontwikkelingsfase een kind zat. De benamingen verschillen ook vaak per streek.

Bronnen:
Handboek ontwikkelingspsycholgie - L...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100