Hoe kan ik meer afstand tussen mijn moeder en mij creëren en deze situatie dragelijker maken?

Ik ben een meisje va 17 jaar, ik heb nog nooit iets onverantwoordelijks gedaan, ik heb altijd goede punten op school en ik behandel iedereen altijd met respect. Ik heb mijn moeder nog nooit beledigd, ik heb nog nooit op haar gescholden. Ik heb altijd een hele goede band gehad met haar, vroeger spendeerde ik elke middag met haar, we gingen leuke dingen samen doen. Een jaar geleden ongeveer kregen we iets meer ruzie, ik wilde afstand. Maar ik was volledig afhankelijk van mijn moeder, ik mocht nooit naar vrienden toe, en als dat mocht moesten ze naar míjn huis komen. 6 maanden geleden heb ik een relatie gekregen met een hele leuke jongen, ik kreeg door hem het vertrouwen in mezelf om dingen terug te zeggen tegen mijn moeder. Als zij weer eens op me uitflipte om iets wat mijn broer of vader had gedaan dan verweerde ik me. Ik wilde vaker met mijn vriend iets doen, maar dat kon niet. Zo begonnen de eerste problemen, nu is het zo ver dat het normaal is dat ik uitgescholden word voor weet ik veel wat, alleen omdat ik de waarheid vertel. Ik ben 17, ik mag pas om half 8 iets doen door de week, en dan moet ik om 10 weer terug zijn. Hetzelfde geld voor het weekend, maar dan om 11 uur. Ik heb helemaal geen vrijheid, mijn moeder reageert alles op me af. Vandaag heb ik haar precies op een fatsoenlijke manier gezegd wat ik van de situatie vond, en nu mag mijn vriend niet meer hier naartoe komen. Het probleem is dus dat ik afstand wil, terwijl zij graag de oude ik terug wilt hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Een goed gesprek kan wonderen verrichten. Ik denk dat je haar duidelijk moet maken dat je niet meer haar "kleine meisje" bent, maar een volwassen vrouw begint te worden en prima wat meer verantwoordelijkheid kan nemen voor je eigen daden.

Schrijf je gevoelens op ( en blijf beleefd ) vertel erbij dat je vroeger altijd een hele speciale band hebt gehad met haar, maar dat je wilt dat zij jou een beetje los gaat laten. Zeg dat je nog steeds een goede band wil, maar dan op een ander niveau. 10 uur door de weeks vind ik niet zo raar, waarschijnlijk ga je nog gewoon naar school. In het weekend zou het best iets later kunnen. Waarschijnlijk ziet jou moeder je vriend als bedreiging. Jij laat je minder op je kop zitten en gaat opeens tegen haar in. Je moeder zal denken dat het door je vriend komt en dat hij slechte invloed op je heeft. Probeer haar uit te leggen dat dit niet het geval is. Dat je ook samen met je vriend af en toe eens iets leuks wil doen met je moeder. Het loslaten van een dochter is ook niet altijd even gemakkelijk. Je bent bang dat je je dochter niet meer kan beschermen. Probeer dus zoveel mogelijk vertrouwen te geven dat het niet allemaal los loopt. Je moeder bedoeld het waarschijnlijk goed, maar pakt het verkeerd aan. Dus schrijf je gevoelens op en leg de brief op haar kussen. ze zal het lezen voordat ze gaat slapen, en heeft dan mooi de tijd om daar over na te denken. Succes !

Hoi, ik kan me jouw probleem verschrikkelijk goed voorstellen. Ik ben zelf ook 17 jaar oud en heb precies dezelfde problemen. Wat bij mij alleen anders is, is dat ik door de weeks om half 10 thuis moet zijn en in het weekend ligt dat eraan of ik de volgende morgen moet werken. Stel dat ik moet werken word het die avond 11 uur, maar stel dat ik niet hoef te werken word het misschien wel 2 uur. Wat ik altijd probeer te doen is goede afspraken maken en dit opschrijven. Wat mijn moeder dan doet is meteen haar standpunt opdringen en zij heeft gelijk. punt. Maar dat is niet de manier. Jouw moeder hoort naar jouw te luisteren, je bent per slot van rekening volgend jaar 18. Volwassen dus (officieel op papier.) Je kan een gesprek aangaan met je moeder en hierbij de punten naar voren brengen die jij erg vervelend vind. Probeer hier vervolgens afspraken over te maken en het op te schrijven (wat ik eerder al zei), leg dit blaadje of kopietje op een plak waar dit te zien is. (op tafel of misschien aan een prikbord) Als je moeder boos word om een domme reden, wijs haar hier dan op. Vraag bijvoorbeeld: 'Mama, waarom word je nou ineens boos als ik dit zeg?' Of vraag wat zij vervelend vind. Stel dat ze dan zegt dat je ''brutaal'' bent, zeg dan op een normale toon: 'Het enige wat ik zei was....' en herhaal vervolgens wat je gezegd hebt. Dit zal je moeder erop wijzen dat ze inderdaad zelf fout zit en jij niet degene bent die brutaal is. Bij ons thuis is het al zo ver dat ik depressief word en naar een psychiater ga. Dit is opzich wel fijn, want mijn moeder word ook op haar punten gewezen en op de goede plek gezet, maar als je dit zelf kunt oplossen zou dat veel prettiger zijn. Verder vind ik 10 uur door de weeks, persoonlijk, een goede tijd. Je moet de volgende dag immers ook weer vroeg op en naar school. De tijd in het weekend kan opzich wel omhoog, probeer hiervoor met je moeder te gaan zitten en stel bijvoorbeeld zelf consequenties te bedenken als: 'als ik niet op tijd thuis kom, dan moet ik het volgende weekend eerder thuis zijn.' ik hoop dat je wat hebt aan deze hulp van een leeftijd genootje. (:

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100