Hoe zeg je tegen iemand dat die gene niet bij je mag roken ?

Zonder dat die gene meteen uit haar stekker springt? Het gaat om mijn moeder, ze rookt als een ketter en wij roken niet, maar ik ben 4 dagen bezig om mijn huis weer rookvrij te krijgen. maar als je er iets van zegt dan is ze zwaar beledigd. Ook mijn broertje heeft hier last van. Toen hij dit jaar ging samen wonen heeft hij al van te voren aangekondigd dat ze niet mocht roken. Helaas doet ze het dus toch gewoon en ook hij durft het niet te zeggen omdat ze helemaal ontploft als je er wat van zegt..

Toegevoegd na 16 uur:
Stickers heb ik gehad, zelfs mijn dochter zei tegen haar dat er niet gerookt mocht worden dan deed ze net of ze het niet hoorde...

Weet jij het antwoord?

/2500

Jij bent niet bij machte te voorkomen dat een ander uit zijn/har vel springt. Dus voel je daar ook niet verantwoordelijk voor. Trek je grens en wees duidelijk. Jij bent toch de baas in je eigen huis?

Je bent in je eigen huis, dus jouw regels gelden. effe flink wezen.

Ik heb hetzelfde probleem gehad. Mijn moeder heeft altijd gerookt toen ik nog thuis woonde en nu nog steeds. Ik woon intussen al 10 jaar op mezelf en vanaf de eerste keer heb ik gezegd: als je onder mijn dak bent, volg je mijn regels. Precies hetzelfde als ik zelf 20 jaar aan heb moeten horen. De eerste keer wou ze er toch een opsteken bij mij binnen. Ik zei Nee waarop zij zei Stel je niet aan. Ramen open en het is zo weer weg. En je bent nooit anders gewend geweest. En meer van dat soort redenen. Ik hield voet bij stuk. Zij was inderdaad op haar teentjes getrapt: 5 minuten later ging ze naar huis. Ze is een half jaar ofzo niet meer gekomen. Ze was boos en begrijpt er niks van. Ze houdt zich nu wel aan mijn regels, met tegenzin, en blijft hierdoor nooit langer dan een uur. Toch ben ik blij dat ik vanaf het begin duidelijk ben geweest. Ik zoek mijn moeder zelf op als ik hier behoefte aan heb. Maar ik bepaal zelf wat er in mijn huis gebeurt. Probeer uit te leggen dat jij ook je eigen regels hebt, net als zij vroeger. Ga samen met je moeder buiten staan als zij wil roken om het naar buiten moeten draaglijker te maken. Als je eenmaal toegeeft, zoals je broer, kun je bijna niet meer terug. Het is jouw huis.

Zorg dat er geen asbak is, als ze erom vraagt, vraag je vriendelijk of ze buiten of in de garage of waar dan ook wil gaan roken.Zet evt een tuinstoel neer. Wordt ze dan boos, is dat zoals hierboven al staat háár probleem en niet het jouwe. Ben zelf ook een roker maar ga bij anderen, die zelf niet roken, altijd naar buiten. Je mag op vele plekken niet meer roken, rokers zijn het wel gewend buiten te staan. Toegevoegd na 3 minuten: Je kan nu geen boodschappen meer doen anders had je een klein asbakje kunnen kopen, bij de Blokker, met een dekseltje, die heb ik ook altijd in mijn tas, speciaal voor als ik buiten moet roken en er is geen asbak in de buurt.

Zodra ze een sigaret pakt, pak jij haar jas. Mam, je mag roken wat je wilt, maar net als overal, buiten! Je moet niet over je heen laten lopen in dit geval. Ook niet door je moeder. Want ontploffen zal ze toch wel doen. En anders terug bij haar op bezoek gaan met een zak chips. Lekker veel knoeien en kruimelen door het huis, tja mam dat doe ik thuis ook, net als dat jij bij mij rookt. ;-)

Het is jou huis met jou regels. Ik heb nog geen eigen huis. Maar ik heb echt een grote hekel aan roken en als iemand het in z'n botte kop haalt in mijn huis een sigaret of sigaar op te steken vliegt hij/zij er met de zelfde vaart als die er in is gekomen weer uit. Beetje mij huis en meubilair lopen vervuilen met die rook no way.

"Hier wordt niet gerookt." Klaar...

Hoewel jij dat niet wilt hebben. Maar het blijft je moeder. Dus ik zeg laat haar op zijn gemak gewoon roken. Okeej als het zomer was kon zij makkelijk even in de tuin of zo gaan roken. Maar we zijn in het winter, buiten is het koud.

Je bent baas in eigen huis. Als jij niet wil dat er bij jou huis gerookt word dan heeft ze daar niets over te zeggen. Je kunt haar vriendelijk verzoeken elders te roken. Misschien een bordje bij de deur hangen dat er een rook verbod geldt in huis. Of springt ze dan helemaal uit haar vel?

Er zijn stickers te koop, verboden te roken. Die plak je op de voor en de achterdeur. Je belt je moeder op en deelt haar mee dat je niet meer tolereert dat ze in jullie huis rookt. Wordt ze boos, dan zeg haar dat jullie daar niet van onder de indruk te zijn. Dreigt ze met, "dan kom ik niet meer" dan zegt je vriendelijk "Mam ik zou dat erg vervelend vinden", maar het is jammer dat jij niet wil begrijpen dat wij gezond willen leven. Maar wij blijven op ons standpunt staan. Bespreek dit met je broer zodat jullie samen dezelfde tactiek gaan toepassen. Je zult even door de zure appel heen moeten.. En mocht je moeder toch gaan roken, grijp onmiddellijk in en verzoek haar naar buiten te gaan.

Ik vind dit erg respectloos van je moeder hoor, sorry dat ik het zeg. Laat niet over je lopen, het het jouw huis en daar gelden jouw regels. In die tijd dat ik nog rookte, had ik er geen enkel probleem mee dat ik buiten een sigaretje moest roken. Het was toch mijn keus, daar hoeft een ander geen last van te hebben. Ben trouwens wel blij dat ik nu 9 maanden en jammer genoeg, 5 kilo verder, niet meer rook.

ik ken je probleem wel. ik heb ze duidelijk gemaakt dat ze in mijn huis naar mijn huisregels moeten leven dat doe je toch ook immers bij hun? je moeder weet zelf wel alle nadelen van roken en dat het zuper irritant voor je is. maar ze wil denk ik niet met haar neus op de feiten worden gedrukt.

Gewoon buiten laten roken. Ik ben zelf roker en sta ook buiten. Ik zie het ook als even een frisse neus halen. Het zijn gewoon jouw regels.

Jij bepaald jou regels ,en kun je zeggen ik wil niet dat er gerookt wordt in mijn huiskamer. Maar om tot een compromis te komen; heb je niet een kamertje of een ruimte waar het raam open kan en dat ze daar even een sigaretje rookt ? Vrienden van ons staan wel bij andere vrienden onder de afzuigkap in de keuken . Keukendeur dicht .Ik weet niet wat jou mogelijkheden zijn? Ruzie maken om een sigaret lijkt het mij niet waard .

Hoe belangrijk vind je niet roken tegenover de relatie met je moeder? Zou je moeder de relatie tussen jullie belangrijker vinden dan haar roken? Denk dat je daar eens goed over na moet denken en dan afwegen welke keuze je maakt. Sterkte en wijsheid in deze.

Je mag voor jezelf opkomen hoor, dus gewoon zeggen... Een tip is om een sticker te kopen en die op je voordeur te plakken... Als die persoon dan toch begint te roken, laat hem alleen even die sticker op je voordeur zien, tien tegen een dat hij dan niet gaat roken...

je moet tegen je moeder zeggen dat je het niet fijn vind dat ze in het huis rookt of je vraagt of ze het in de keuken of buiten kan roken.

ik ben zelf ook een roker maar bij mij binnen wil ik ook niet dat er gerookt word dat vind ik vies en stinken. toen mijn vriend en ik gingen samenwonen was hij gewend binnen te roken,hij trok bij mij in en heb meteen gezegd sorry maar ik ga buiten roken koud,regen of niet en heb geen vuile vieze stinkende asbakken in huis.toen kwam mijn vriend zijn familie op bezoek en hij zei die éne keer mag het toch? ik heb gezegd NEEN!! als zij weggan zit ik hier in die rokerige stank,het gebod telt voor iedereen inclusief voor mij! ze hebben het allemaal aanvaard het is zelfs zover dat ze het wel een goed idee vonden en dus word er nu bij mijn schoonfamilie alleen maar onder de dampkap gerookt.

Zoals al gezegd jij bepaald of er in jou huis gerookt wordt dat is duidelijk. Tenzij je moeder het huis en de meubilear betaald heeft, dan ligt het toch wat anders.

Of ze uit haar stekker springt, daar kan alleen zijzelf iets aan doen. Dat is niet jouw verantwoordelijkheid. Het enige dat je kunt doen, is duidelijk zijn, en het niet accepteren dat ze in je huis rookt. En let op: als je zegt dat het niet mag, ze doet het toch, en je zorgt er niet voor dat die peuk óf uitgaat, óf naar buiten verplaatst, dan accepteer je het. Dus gewoon zeggen: mam, wat je in je eigen huis doet, moet je helemaal zelf weten, maar in mijn huis wordt niet gerookt. Steekt ze dan toch een peuk op, dan pak je haar jas en escorteer je haar naar buiten, met de boodschap dat ze weer naar binnen mag als ze klaar is. Hoe ze daarop reageert, is háár verantwoordelijkheid. Ze kan boos weglopen, en dan loopt ze een gezelige tijd met kinderen en kleinkinderen mis. Of ze kan netjes buiten roken, terug naar binnen komen, en wel genieten van het gezelschap van kinderen en kleinkinderen. Dat is haar keuze. Maar de optie die je haar niet moet geven, is om tegen jouw uitdrukkelijke wens in toch binnen te roken. Dat heb jij wél in de hand.

Probeer het eerst op dezelfde manier. Door te zeggen wij hebben liever niet dat hier gerookt wordt. Mocht ze weer oost indisch doof zijn zeg dan de reden. Zeg dit op een iets strengere toon. Bijv. Wij krijgen er enorme last van van de rooklucht dit komt omdat wij asma hebben. Mocht dit niet helpen zeg dan de waarheid hoe hard het ook is. Bijv. Wij zien niet dat u hier rookt wij vinden dit zwaar irritant en zien liever dat u bij de voordeur, in een gang gaat roken. Mocht ze niet willen luisteren zeg je dit was de laatste keer, wilt u niet stoppen met roken in de woon kamer dan hoeft u niet weer te komen. Omdat wij er enorme last van hebben en ons gezondheid hier van lijdt.

gewoon zeggen eisen dat er niet meer gerookt wordt bij jullie... kom nou het is jullie huis niet dat van haar. waarschijnlijk heeft ze een wat hardere zeggenschap nodig en niet van "ik heb liever dat je niet rookt" maar gewoon op zn booers "er wordt niet meer gerookt hier in huis ,diegene die dit wel willen kunnen of buiten gaan roken of gaan!" weet dat het moeilijk is hoor... heb er ook zelf zo voor gestaan. je krijgt allerlei smoesen van ik heb dat altijd al gedaan ect. dan zeg je gewoon nou, vanaf nu niet meer. geef dr geen kans om een reactie als smoes te geven ben dr voor. en als ze kiest om buiten te roken is dr dat goed recht zolang ze het maar niet meer bij jullie doet als ze gaat even goede vrienden . maar houdt voet bij stuk!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100