Is een bewindvoerder verplicht bij begleid wonen?

Mijn vriendin woont begleid. Maar ze hee een bewindvoerder. Haar pa daar heeft ze ruzie mee. Nu vragen we af of dat verplicht is? Ze wilt evt een andere maar der pa zegt i ga het je dan moeilijk maken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verplicht is het niet. Ze heeft er zelf mee ingestemd. Maar ze woont niet voor niets begeleid. Als ze stopt met de bewindvoering, loopt ze de kans, brokken te maken op financieel of maatschappelijk gebied, en dan misschien wel onder curatele gesteld te worden. Een andere bewindvoerder kan je altijd vragen. Dat gaat via de kantonrechter, en gebeurt echt niet ""zomaar"". Wat is de reden dat ze iemand anders wil? Toegevoegd na 13 uur: De bewindvoerder legt verantwoording af aan de kantonrechter en aan de client.

Dat ligt aan de instelling. Meestal is een budgetbeheerder voor beheer van het PGB wel verplicht, een bewindvoerder niet. Het kan zijn dat je vriendin schulden had en er daarom een bewindvoerder bij betrokken is. Er is vast een contract terug te vinden, of opgelegd door een rechter of getekend door je vriendin of iemand die het ouderlijk gezag heeft.

Het feit dat ze een bewindvoering heeft geeft aan dat ze (in het verleden) niet in staat is gebleken om haar eigen geldzaken te beheren en waarschijnlijk grote schulden heeft gemaakt. Bewindvoering wordt vaak gezien als straf, maar het is een van de manieren om je inkomsten en vooral uitgaven beheersbaar te houden en te voorkomen dat je weer terugvalt in het oude gedrag (met veel schulden). Bij bewindvoering wordt gekeken welk deel van je inkomsten je echt nodig hebt om van te leven. Van de rest worden de rekeningen betaald van verzekeringen, gas,water, elektra , etc. Blijft daar nog iets van over dan worden de schulden afgelost. Iedereen met bewindvoering moet echt leven van een zeer minimale beurs, maar dat heeft dan ook een reden. Bewindvoering wordt met toestemming van de rechter toegewezen. De bewindvoerder legt zeggenschap af bij de rechter en meldt ook de manier waarop de "cliënt" omgaat met de regels en afspraken. (dreigtelefoontjes, grof taalgebruik, etc.) Veranderen van bewindvoering moet gebeuren met toestemming van de rechter en dient onderbouwt te worden met steekhoudende argumenten. Gemakkelijk is het niet om daar toestemming voor te krijgen. Nogmaals, zie het niet als een straf, maar als middel om op korte termijn van je schulden af te komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100