Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder onzeker/angstig ben in de buurt van mijn schoonouders? Heeft iemand tips?

Ik ben een 23-jarige jongeman en heb sinds het begin een slechte indruk gemaakt bij men schoonouders (liefje waar ik nu 2,5 jaar mee ben). Ze hadden ook vooroordelen omdat ik al 2 x gefaald had in hogeschool. Ondank dat ik erg men best deed om goed over te komen werd ik nooit aanvaard. Ik kom erg onzeker en onhandig over en dit ligt ook aan mijn zelfvertrouwen. Heeft iemand tips om beter over te komen of eerst aan zelfvertrouwen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik heb hetzelfde probleem gehad.. Maar mijn ex schoonouders voelden zich dan ook wel heel wat.. Ook kwamen ze uit een heel andere regio, ik denk dat dat ook meespeelde. Ik durfde nooit veel te zeggen, bang dat ik iets verkeerd zei. Na 1,5 jaar keken ze me echt weg daar, ik kon niks meer goed doen (hielp daar zelfs mee in het huishouden!!) en ik werd zelfs beschuldigd van stelen (er was geld gestolen door de schoonmaakster, bleek achteraf, maar ze dachten dat ik dat had gedaan..). Ik heb vaak genoeg gevraagd of we met z'n alle rond te tafel konden gaan zitten om te praten, dat is wel eens gebeurd, maar dan waren zij constant aan het woord, maar vaak hadden ze daar geen zin in, of zogenaamd geen tijd voor. Op een gegeven moment is die relatie ook stuk gelopen, dankzij zijn ouders, omdat ze hem beinvloedde. Hij begon precies hetzelfde te denken, terwijl hij het eerst altijd met mij eens was. Ik zou toch eens gaan praten met je vriendin, vragen wat ze echt van jou vinden, en misschien kan ze helpen door leuke dingen over jou te vertellen. Zelf zou ik zo vriendelijk mogelijk blijven, vragen of je kunt helpen met iets, of uit jezelf helpen (al hoeft dat niet altijd te helpen). Kijk wel uit dat haar ouders niet tussen jullie komen te staan, dat verpest je relatie. Zelf heb ik nu hele lieve schoonouders, ik heb geleerd gewoon mezelf te zijn, ongeacht wat ze daar van vinden. Ook mijn opleiding tot kapster heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en ik weet nu hoe ik een gesprek kan beginnen. Praat er eens goed over, ook met haar ouders, en vertel dat je weinig zelfvertrouwen hebt en bang bent iets verkeerd te doen. Misschien dat ze dat begrijpen.

Als jij wat meer zelfvertrouwen hebt, kom je vanzelf beter over op andere mensen. Waarschijnlijk straal je nog steeds die onzekerheid uit, met als logisch gevolg dat je voor je schoonouders een 'gemakkelijke prooi' bent. Dus je eerste prioriteit zou moeten zijn: werken aan je zelfvertrouwen. Misschien d.m.v. een assertiviteitscursus. Er is er vast wel eentje ergens bij jou in de buurt. Vanaf morgen (straks) kijk jij een paar keer per dag in de spiegel en je zegt tegen jezelf: "Jij mag er zijn!" In gedachten of (nog liever) hardop. En je houdt op met zo ontzettend je best te doen voor anderen. De enige voor wie jij nu nog je best moet doen, ben jij zelf. Niet je schoonouders, zelfs niet je vriendin, alleen jij. Dit is JOUW leven, jouw wereld, jouw universum. En JIJ staat daar in het middelpunt. Maak jezelf belangrijk! Het klinkt misschien wat al te gemakkelijk voor een buitenstaander, maar zoek hulp en/of probeer zo'n cursus te vinden en volgen. Ik wens je heel veel succes!

En wat vind jouw vriendin er van? Want misschien valt het allemaal wel mee. Zij kan het toch eens aan haar ouders vragen? Misschien vinden ze jou wel leuker en aardiger dan jij denkt en als dat zo is dan zal dat voor jouw zelfvertrouwen veel goed doen.

Je schoonouders hebben je eenvoudigweg te accepteren zoals je bent. Waarom zou jij een "goede" indruk op hen moeten maken. Als zij vallen over het feit dat je 2 x gefaald hebt zegt dat meer over hen dan over jou! Laat je niet door hen mangelen en probeer daar boven te staan. Als jij zelf vind dat je meer aan je zelfvertrouwen moet doen raad ik je aan ten eerste het "falen" uit het verleden niet als zodanig te zien. Je bent de enige niet en een paar keer gefaald hebben is geen schande. Je kunt er alleen maar rijker door worden. Van je fouten leer je. En hoe zit het met je schoonouders? Zeker NOOIT gefaald in het leven. Je moet het maar zo zien: Het geluk is met de dommen!

Waarom zouden je schoonouders jou slecht vinden omdat je 2 x gefaald hebt op de hogeschool? Ben jij daarom slecht of gewoon voor hun niet goed genoeg? Wat hebben zij voor opleidingen eigenlijk?....vraag het je schoonmoeder eens. Het is niet belangrijk hoe hun over jou denken, als je vriendin maar gelukkig is met jou en jou neemt zoals je bent en dat zij haar ouders laat zien dat "ze kunnen zeggen wat ze willen maar ik laat jou voor hun niet in de steek"! Dan komt het vanzelf goed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100