Er zijn psychologen die dit relatieverslaving noemen, de term zul je alleen niet terug vinden in de DSM IV (het diagnostisch handboek van psychische stoornissen) Wat wel beschreven wordt in de DSM is middelen-afhankelijkheid. En er zijn inderdaad kenmerken die overeen komen: tolerantie, ontwenningsverschijnselen, voortzetting ondanks negatieve gevolgen, controleverlies en compulsie.
Er zijn ook GGZ's die hulp bieden bij relatieverslavingen dus je zou wel kunnen spreken van een erkende term.
De term relatieverslaving werd eigenlijk voor het eerst populair door het boek "Women who love too much" van Robin Norwood.
Relatieverslaving in het kort:
Van relatieverslaving kan men spreken wanneer iemand zich in een relatie bevindt waarin de omgang met elkaar zich kenmerkt door respectloosheid, liefdeloosheid, (emotioneel) geweld en frustratie. De relatieverslaafde, die doorgaans de persoon is die de bovenstaande kenmerken ondergaat, is dikwijls niet bij machte om de relatie te beëindigen. Bijna al het gedrag en de emoties worden beheerst door de relatie en men kan spreken van psychische afhankelijkheid. De heftigheid van de emoties worden vaak verward met liefde en het contact tussen de relatieverslaafde en zijn of haar (gezonde) omgeving verwatert. De relatie heeft in feite een zelfde functie als het gebruik van verdovende middelen of andere verslavende gewoonten. Door zo met de ander bezig te zijn (“hoe gaat hij of zij van mij houden, hoe maak ik hem of haar gelukkig, hoe verander ik hem of haar in de voor mij perfecte en liefhebbende partner, etcetera”) probeert de relatieverslaafde doorgaans (onbewust) de gevoelens van leegte, woede en verdriet die er in hem- of haarzelf schuilen, te vermijden. De relatie, hoe frustrerend ook, werkt als een soort opvulling en verdoving van deze gevoelens.
- Bronnen:
-
http://www.crisiscare.nl/relatieverslaving
-
http://www.tijdschriftvoorseksuologie.nl/a...