Waarom wil mijn twee jaar oude dochtertje alleen lang slapen als ik ergens dringend naar toe moet?

Hoe komt het dat op dagen dat wij graag lang willen uitslapen en alle tijd van de wereld hebben, onze dochter altijd vroeg wakker wordt en geen middagdutje wil doen, maar op dagen dat we zelf vroeg op moeten, hebben we moeite om haar uit haar bed te krijgen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Regelmaat is het sleutelwoord. Vroeger had men het over de drie R's: Rust, Reinheid en Regelmaat. De praktijk wijst uit dat daar een grote waarheid in schuilt. Als je regelmaat houdt in de slaaptijden, duidelijke structuur en ritme daarin inbouwt, dan kun je meer. Je kunt dus het beste je agenda op je kind aanpassen en niet je kind op je agenda.

Je kind zal gewend zijn aan normale afwerking van dagelijkse zaken. Wijkt het daar ietsjes van af, dan zal dat het kind opvallen. Dus ga jij bv. plots douchen na het avondeten in plaats van vlak voor het naar bed gaan (waar je kind niks van meekrijgt), dan wordt je kind onrustig, want het valt niet in zijn/haar normale dagpratroon. Ben je daarnaast ook nog es niet op z'n allerdaags gekleed, draag je bv. oorbellen wat je normaal nooit doet en ruik je anders dan normaal, dan kan een kind aanvoelen dat er iets gaande is wat niet normaal is en dat kan hem/haar beangstigen. Stel dat het kind uiteindelijk laat in slaap is gevallen op de avond dat jullie weg wilden, dan heb je grote kans dat het de volgende ochtend vroeg wakker wordt (net wanneer jullie het nodig hebben om uit te slapen), want de paniek van de vorige avond zit er nog goed in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100