Hoe ga je om met een kind (10 jaar) dat niet naar school wil?

Onze dochter geeft al een tijd aan dat ze school stom vindt. We hebben er van alles aan gedaan om haar te motiveren, maar ze gaat met steeds grotere tegenzin. Ze heeft een bovengemiddeld IQ en een sociaal-emotionele achterstand. Deze discrepantie heeft ertoe geleid dat ze constant met zichzelf in conflict is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Probeer er achter te komen WAT precies stom is, de lessen, medeleerlingen, juffen of meesters? Als het puur aanbod is: de school heeft een zorgplicht - zorgen voor passend onderwijs. Dit kan van extra (externe) begeleiding tot breder aanbod. 10 jaar is vrij laat om nog van school te wisselen. Jonger kan dit vaak een oplossing zijn. In sommige steden zijn er tussenscholen voor 10-14 jaar.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/v...

Heeft je dochter zelf een idee wat haar kan helpen om met minder tegenzin naar school te gaan? Want kinderen kunnen soms zelf heel goed zien waar de schoen wringt. (Ze moet gewoon - en nog een aantal jaren - naar school, dus dan kan ze het het beste zo leuk mogelijk maken.) Blijf als ouders met haar in gesprek, en betrek daar ook de onderwijzer bij, en misschien is er op school extra begeleiding beschikbaar om met haar / jullie te kijken wat zij nodig heeft? Ook zou je kunnen kijken - als je je dat kunt permitteren - naar een Kindercoach - een externe mevrouw of meneer die haar en jullie kan helpen om weer wat balans te vinden tussen moeten en leuk vinden...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100