mijn zoontje van 22 mnd word boos als ik boven hem zijn slaapzak aan wil doen en hem in zijn bedje wil leggen, wat kan ik hiertegen doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Doe hem beneden zijn pyjama en slaapzak aan en lees hem eerst nog een verhaaltje voor voordat je hem in bed legt. Ga geen strijd met je kind aan, want je verlies het altijd. Zorg dat hij voor het slapen gaan goed rustig is. Geen t.v. geen speelgoed enz. Zo min mogelijk prikkels zorgt voor rustigere kinderen.

Gewoon boven hem zijn slaapzak aandoen en hem in zijn bedje leggen. Jij bent de ouder, niet hij.

Meeste kinderen zijn nog te druk in hun hoofd op het moment dat zij richting bed gebracht worden. Ga jezelf na, als je net uit bent geweest en thuis komt dan gaan de meeste mensen ook niet gelijk naar bed maar moeten ook eerst even hun gedachten verzetten. Dus probeer eens zo'n uurtje voor het slapen gaan al een coolingdown in te lassen. Pyjama alvast aan, geen speelgoed meer, eventueel een luistersprookje, sesamstraat ofzo kijken en nog een glaasje drinken. Dan pas richting bed, slaapzak aan en nog een verhaaltje voor lezen en dan slapen.

Leg de slaapzak gespreid bovenop de dekens van het ledikantje, zo doet mijn dochter het. Ze legt de kleine erop en doet hem dus aan in het bedje nadat ze altijd eerst een klein verhaaltje heeft voorgelezen.

ohjee, de slaapzak betekent slapen. dat wil hij niet dus word boos. het kan het een machtsstrijd worden (moeders is de baas, kind moet slapen, zoontje wil niet en protesteert) de slaapzak is een naar ding, wat het gedrag kan versterken. natuurlijk ligt het niet aan de slaapzak zelf, maar aan de associatie die je zoontje hierbij heeft. combinatie 'slaapzak' en 'boven' triggeren tot protest. doorbreken dit ....nieuw ritueel, nieuwe associaties. vb. we gaan eerst uitkleden, pyjama aan doen, tandjes poetsen, een boekje uitzoeken, de slaapzak -beneden- aan doen, een boekje lezen, en dan legt mama jou in bed. zeg bij elk stapje van het ritueel weer wat het vervolg stapje is. weet je zoontje eenmaal wat er verwacht word, zeg dan een keer 'goed zo, wat zijn je tandjes mooi schoon!!! en wat gaan we nu ook alweer doen? (associatie is minder beladen) altijd dezelfde stappen in dezelfde volgorde, ook mét protest! wil je zoontje bijvoorbeeld niet lezen (wederom, het gaat niet om het lezen, maar begint alvast te protesteren want weet wat er komen gaat) volgende stap..(als je geen boekje wil lezen dan legt mama je lekker in bed) en doe dit ook. hij moet leren dat protest alleen maar vervelend is voor zichzelf, en niet voor anderen. blijf geduldig en hou het pos. protest heeft geen invloed heeft op het ritueel. wat soms ook nog wel wil helpen is een 'spontane aanval van dementie' zoontje is klaar om naar bed te gaan. moeder kan ineens de slaapkamer niet meer vinden! in de meterkast staat geen bed, in de keuken niet, in de wc niet, en uiteindelijk (heel vaak op aanwijzing van het kind zelf) vind moeder tóch het bed! het woord slapen kan voor je zoontje beladen zijn (slapen doe je in je bed mét die nare slaapzak) vermijd het woord slapen. andere woorden i(n je bedje liggen, een dutje doen, even uitrusten) kan het minder beladen maken gaat het eenmaal zonder problemen prijs hem dan de hemel in, 'wat een grote kerel', 'wat is mama trots' en 'wat is mama blij'!! als je zoontje bv weg is van cars kan je applicaties die je op de slaapzak kan naaien. dit kan een beloning zijn (zelf verdiend met gewenst gedrag) en motivatie zijn (er zijn meer applicaties die je kan verdienen als je weet hoe) maar weet niet in hoeverre je zoontje dit zal snappen. succes!

Zou het mogelijk ook kunnen zijn dat hij een hekel aan die slaapzak heeft, of de pyjama? Hij zal nog wel niet zo ver zijn dat hij kan zeggen, ma, die verrekte slaapzak is mij veel te warm. Of die pyjama ziet niet lekker. Ze vallen uiteindelijk toch wel in slaap, maar er is een reden dat hij boos wordt. Dat prikkelverhaal, ja leuk, maar zo sterk kind afhankelijk. Het ene zit te spelen als een gek, je doet het naar bed en is binnen tien tellen in dromenland. De andere moet je inderdaad in stapje tot rust brengen. Of, als ik mijn moeder moet geloven, heeft het kind net als ik vroeger gewoon weinig slaap nodig en wil het inderdaad nog niet naar bed. Ook dit scheelt weer van kind tot kind. Hoe snel slaapt het kind in? Slaapt het rustig of onrustig? Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100