Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn zoon van 3 niet zelfstandig de tuin uit gaat?

Mijn zoon van 3 is via de tuin alleen naar de speeltuin gegaan. Dit terwijl hij weet dat dit niet mag. Hij kan zelf het hekje open maken en dus weggaan. Hij vind dat hij best alleen naar de speeltuin kan. Hoe kan ik nu zorgen dat hij toch luistert. Welke straf kan ik geven als hij toch gaat. Hij is het niet met me eens en zegt eigenlijk gewoon dat hij niet gaat luisteren.
Even praktisch, het is warm en er wordt graag ook door mijn andere kinderen in de tuin gespeeld. Dus de deur dicht houden is niet echt een prettige optie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Meningsverschil met een 3 jarige. Dat is een machtstrijd : Ik wil Ik kan Ik doe en Ik ga... Dit gaat om grenzen opzoeken en dus grenzen stellen. Als ouder moet je dit tegen gaan door langer dan je zoon in dit geval je been stijf te houden. Hij wint nu omdat hij het gewoon doet. "Hij kan zelf het hekje open maken en dus weggaan." Dan zorg je dus voor een slot op het hekJE (of een ander hek als dit te laag is) en dan kan zoonlief niet weggaan. Eigenlijk simpel. Kinderen zoeken de grenzen op en gaan net zo lang door tot de grenzen gesteld worden. Met schreeuwen, gillen, bijten, spugen, slaan, huilen, een driftbui geeft een kind aan het er niet mee eens te zijn. Daar moet je consequent tegenin gaan met het stellen van grenzen, te tolerant zijn levert boze, woedende, zin doordrijvende kinderen op. hebben we het nog niet over de volwassene die hieruit voortkomt. Straffen met een time out, wat heel veel energie vraagt, waarbij je absoluut niet boos mag worden en waarbij je eindeloos =langer dan je kind!= door moet gaan totdat je resultaat bereikt. In dit geval 3 minuten, zoveel minuten als leeftijd, op de gang/trap/time out-kruk zitten totdat jij hem weer komt terughalen. Succes hoor!

Bronnen:
https://www.ouders.nl/vraagbaken/hoe-zonde...

Jouw zoon lijkt momenteel de 'peuterpuberteit' door te maken. Naar analogie met de 'echte' puberteit spreekt men bij peuters soms van een 'peuterpuberteit' wanneer ze een fase bereiken dat ze zich bewust worden van hun eigen wil. Hierdoor wordt de peuter ongezeggelijker. Dit kan leiden tot het weigeren van medewerking of het blijven vragen om iets dat hij of zij graag wil, en uiteindelijk driftbuien. De oplossing hiervoor is naar mijn idee consequent blijven verbieden wat er niet mag. Jij bent immers de baas en de verantwoordelijke ouder(e). Als dat heel veel moeite en tijd kost, dan zij dat zo. Uiteindelijk zal de peuter (weer) beseffen wie de baas is, wie de regels bepaalt en wat de regels zijn. Zoals je andere problemen met ongehoorzaamheid oplost, zal je dus ook dit probleem moeten oplossen, zonodig met hulp van anderen, of met behulp van andere middelen, zoals bijvoorbeeld een slot op het tuinhekje.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Puberteit#Pe...

Je kan een soort van klein slot op de deur doen waar hij niet bij kan. Maar is er misschien iemand waar hij tegenookijkt die hij cool vind want doen met je met die gene afspreken om het daar een over te hebben met uw zoontje en dan hem gewoon laten zeggen dat het niet cool is om dat zomaar te doen enzv. Het klinkt misschien raar meet bij mij heeft het al 2x goed gewerkt

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100