Mijn zoontje van 2 gooit sinds een week alle glazen van tafel. Waarom doet hij dit?

Mijn zoontje van 2 gooit sinds een week alle glazen van tafel. Waarom doet hij dit? Aandacht? Frustratie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Leuk spelletje: het rinkelt, maakt lawaai, en hij krijgt aandacht.

Misschien vindt hij het tinkelend geluid leuk, misschien vindt hij jouw reactie leuk. Kleine kinderen proberen van alles uit en hoe meer reactie, hoe leuker hij het vindt. Dat het onpraktisch is en dat het glas sneuvelt zal nog niet tot hem doordringen. Er zijn kleine kinderen die van alles schrikken en er zijn kleintjes die alles moeten proberen. Zorg bij zo'n 'uitvindertje' dat er geen ongelukken kunnen gebeuren en voorkom dit soort acties. Over een klein tijdje kan je hem dingen verbieden, nu is het uitvinden van groter belang voor hem dan jouw boosheid. Het zijn fases, daar moet je met wijsheid even doorheen.

Wij kunnen nu niet weten hoe jij/jullie reageert maar vaak is dat inderdaad om aandacht te krijgen. Hij weet al wel dat het niet mag maar het geluid is mooi en hij krijgt er veel aandacht mee. Het kan ook zijn dat hij al weet dat het niet mag als jij er met een opgeheven vinger naast staat maar als jij een meter of wat verderop zit mag het ook niet en dat moeten ze nog leren. Frustratie geloof ik niet zo, dat herken je zelf vast snel genoeg en dat gebeurt meer als ze met iets bezig zijn wat niet lukt (puzzel lukt niet dus puzzel vliegt door de kamer). Glas is niet zo handig dus begin even met een poosje met plastic maar dat mag ook niet van tafel gegooid worden natuurlijk. Bedenk een goede straf als hij het doet (in de box, in de kinderstoel etc) en wees consequent maar beloon hem ook als hij de glazen laat staan.

Kinderen komen rond de 2 jaar in de peuterpubertijd. Misschien zit je zoontje hier nu middenin. Als je peuterpubertijd invult op google.nl vind je een hoop uitleg en tips.

Je zoontje is zich aan het ontwikkelen en wil van alles ontdekken. Het is jouw taak om hem daarbij te helpen. Vertel hem vooral wat hij wel mag doen. Probeer te achterhalen wat hij leuk vindt: het vallen van de glazen, het geluid dat ze maken of misschien het spelen met de drankjes die er in zitten? Bied hem een alternatief: met een bal gooien, muziek maken, met water spelen etc.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100