Laten plassen s avonds?

Je kind is overdag wel zindelijk maar s'nachts nog niet maar je wilt dat wel graag is het dan verstandig om je kind s'nachts te laten plassen?

Is het dan zo dat als jeje kind aanleert om s'avonds te laten plassen dat als je kind dan ouder wordt dan altijd s'avonds moet plassen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt ervan af hoe oud je kindje is. Als het kind net overdag zindelijk is, kan het nog even duren voor het ook 's nachts zindelijk is. Sommige kinderen zijn tegelijk overdag en 's nachts zindelijk. Als ervaringsdeskundige zou ik zeggen, 's avonds voor het slapen gaan een plas laten doen, ook al heeft het kind een luier om. Verder is het afwachten hoe het verloopt. De ene nacht is het kind wel droog de andere niet. Vooral niet 's nachts wakker maken om te laten plassen, zo verstoor je de nachtrust van je kind en bovendien draagt het niet bij tot zindelijk worden. Tot een jaar of zes is er geen reden om in te grijpen. Vooral niet overhaasten en te veel nadruk op leggen. Ook kan het kind na een droge periode een terugslag krijgen en een paar nachten weer nat zijn. Geen paniek, ook hier niet te veel aandacht aan schenken, gaat vanzelf over. Pas als een kind na ongeveer zijn zesde iedere nacht nog in zijn bed plast, is er reden om te kijken waar dat aan ligt. In zeer weinig gevallen is er iets medisch aan de hand, meestal is het iets emotioneels. Je ziet vaak bij zeer gevoelige kinderen die moeite hebben met emoties uiten dat ze langer in bed plassen, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Kortom, vooral niet overhaasten!

Als je voordat je zelf gaat slapen, je kindje zich even leeg laat plassen, dan is de kans groter dat het 's morgens nog droog is. Voor gewoontevorming hoef je niet bang te zijn, de blaas en de zelfbeheersing van de kleine nemen toe. Gaan plassen vlak voor je gaat slapen is altijd verstandig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100