Is het een voordeel of een nadeel als je opgroeit in een gezin met mensen die gemiddeld een veel hoger IQ hebben dan jijzelf?

Kinderen zijn goed in verschillende dingen. Soms is het verschil in IQ binnen een gezin behoorlijk groot. Heb je er als kind met een lager (gemiddeld) IQ voordeel aan of nadeel van, als je opgroeit in een gezin met 'slimmeriken'? Dat bedoel ik afgezien van liefde, veiligheid en geborgenheid binnen het gezin, en afgezien van echte handicaps.

Ik ben benieuwd of daar onderzoek naar bestaat en of er iets algemeens over te zeggen valt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Interessante vraag... Je hebt er echt voordeel aan (gemiddeld gezien natuurlijk, over bijv 1000 gezinnen) want een gezin waar de rest een hoger IQ heeft biedt elk kind van jongs af aan andere zaken aan. Kind zal zich gaan optrekken voor zoveel als dat gaat aan de anderen en proberen het een klein beetje bij te houden. Als het geen vervelend pushen wordt gaat dit goed, zeker als duidelijk is dat als het kind net te hoog wordt uitgedaagd er een stapje terug wordt gedaan. Als een kind eenmaal op school is wordt al snel duidelijk wat het opleidingsnivo is van de rest van het gezin (vaak al omdat dit moet worden ingevuld en anders wordt dit wel duidelijk adhv de cijfers van de brusjes of de manier van omgaan van de ouders) en als een leerkracht denkt dat een kind meer moet kunnen wordt het ook uitgedaagd. Als de leerkracht denkt dat het er toch niet in zit wordt het kind ook veel minder uitgedaagd (ook weer de gemiddelde leerkracht). Kortom: gemiddeld kan het voordeel geven maar als de rest van het gezin en helemaal verkeerd mee omgaat zal het natuurlijk kunnen tegenwerken. Het is bewezen dat als een kind wat op het randje zit van blijven zitten en toch doorgaat zich optrekt aan de rest van de klas. Als het blijft zitten zal de eventuele voorsprong snel weg zijn, zeker als ook de leerkracht denkt: ach die heeft wel een voorsprong, laat ik me bezig houden met de rest.

Het is een voordeel. Je lift immers mee als het gaat om kennis ed.

Om maar even met de heer J.C. Cruyff te beginnen: Ieder voordeel heb se nadeel. Ook al zul je veel van de gesprekken niet helemaal kunnen volgen, maar je zult (in tegenstelling met in een lager IQ bezittend gezin ) er altijd iets van opsteken. Ik veronderstel, dat dat je kansen op b.v. een betere job in de toekomst toch zal vergroten. Dus over het algemeen genomen vind ik het wel positief in zo'n gezin op te groeien.

Het is zowel een voordeel als een nadeel. Om met het nadeel te beginnen zal het kind, als het naar dezelfde school als de intelligente broertjes, zusjes gaat, steeds geconfronteerd worden met het feit dat leraren zich verbazen over dat wat jij allemaal niét begrijpt, terwijl je broers, zussen dat zo makkelijk oppikten. Ik heb nogal eens gehoord: He?? Ben jij een zusje van ...??? Hoe is het mogelijk! Men duidde dan op mijn gemiddelde IQ. Ook thuis was dat nogal eens een probleem, mensen die namelijk erg intelligent zijn begrijpen vaak niet waarom een ander iets niet kan snappen wat voor hun een "eitje" is. Het voordeel is het volgende: Doordat je een zeker minderwaardigheidsgevoel ontwikkelt bij al die knappe koppen, leer je wel om naar je andere eigenschappen te gaan kijken. En uiteindelijk ga je beseffen dat het mogelijk is dat die andere eigenschappen evenveel waard zijn als het IQ. Toen de term EQ (emotionele intelligentie) vaker gebruikt werd, begreep ik dat mijn EQ meer mijn kracht/talent uitdrukte. En dat gebruik ik dan nu soms om de knappe koppen in mijn familie uit te leggen hoe iets bij mensen uitwerkt die niet zo'n hoog IQ hebben. Als ik dan weer een bepaald lastig probleem heb waar ik met mijn EQ niet veel aan heb kunnen zij mij weer wijzer maken. Persoonlijk heb ik het nooit ervaren als een meeliften met het hoge IQ van de ander. Integendeel, het is heel belangrijk dat degene met het lager/gemiddeld IQ wordt gestimuleerd om datgene te doen waar hij/zij juist goed in is en dat dat als gelijkwaardig wordt gezien door degenen met het hoge IQ. Over het algemeen staat een hoog IQ hoog aangeschreven in de westerse wereld. Zoals ik nu weet kan dat zelfs zwaar overschat worden. Belangrijk is m.i. dat men zich ontwikkeld in datgene waar men talent voor heeft met daarbij het ontwikkelen van een hart voor (de noden) van andere mensen. Met of zonder een hoog IQ.

Het is een voordeel onder de voorwaarde dat de slimmerikken ook sociaal een beetje intelligent zijn. De slimmere zal de minder slimme accepteren omdat deze begrijpt dat niet iedereen even slim is en daar dus ook over nadenkt. Bovendien zal de wat minder slimmere in een slimme omgeving meer geprikkeld worden in zijn/haar intelligentie dan in een wat minder slimme omgeving.

Hangt er vooral van af hoe de "hogerbegaafden" omgaan met de "lagerbegaafden". Als ze je steeds laten voelen dat je minderbegaafd bent zal je niet vol zelfvertrouwen kunnen ontwikkelen en groeien, als ze je aanvaarden zoals je bent zul je wel voldoende eigenwaarde ontwikkelen en zal het een voordeel zijn.

Komende uit een gezin met een bovengemiddeld IQ en nu vader in een gezin, ook met een bovengemiddeld IQ kan ik daar het volgende over zeggen: Ik weet dat vroeger bij ons aan tafel de gespreksonderwerpen op een ander niveau lagen dan bij andere gezinnen. Ook de snelheid van antwoord geven, de woordspelingen, het bezit van algemene ontwikkeling en kennis van het maatschappelijk gebeuren was een gemeenschappelijk bezit. In de huidige situatie is dat niet anders. Ik merk en zie wel dat "gasten"aan tafel of vrienden van onze kinderen naderhand wel eens zeggen: Poeh, bij jullie hebben ze het over heel andere dingen dan bij ons thuis. Het voordeel van een hoger IQ is dat je wel de mogelijkheid hebt om je eerder aan te kunnen passen aan de mensen om je heen, zowel in woorden als in houding. Bij een benedengemiddeld IQ is die kans veel kleiner en wordt iemand met een bovengemiddeld IQ vaak gezien als "vreemd", "raar", en vaak teruggefloten met opmerkingen als : Praat eens gewoon, je denkt zeker alles te weten, geen dure woorden. Belangrijk is hoe je ( met een lager niveau) jezelf ziet in jullie gezin. Komt een gevoel van minderwaardigheid, loser of "er niet bij horen" om de hoek kijken, dan is het zeker een groot nadeel met vele negatieve gevolgen vooral voor jezelf, die je nog vele jaren kunnen blijven beinvloeden bij alles wat je doet. Is jouw niveau bespreekbaar en wordt het geaccepteerd door je gezinsleden, dan is het een groot voordeel omdat je onwillekeurig de mogelijkheid hebt dingen op te pikken en mee te nemen in je rugzak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100