Kan je het beloningssysyteem dat bij dieren zoals honden en paarden vantoepassing is ook gebruiken bij mensen om goed gedrag aan te moedigen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

dit systeem is idd ook op mensen van toepassing: goed gedrag belonen helpt heel vaak. uiteraard met de voor de mens passende beloningen.

Bij kinderen gebeurt dit ook. Menig moeder zegt wel eens: 'Je mag pas een snoepje als je je eerst je speelgoed hebt opgeruimd'. Feitelijk gezien is het salaris dat wij voor ons werk krijgen ook een beloning, zij het uitgedrukt in geld, maar geld hebben we nodig om het eten te kunnen kopen dat we lekker vinden. De clickertraining die tegenwoordig veel gebruikt wordt bij honden en paarden zal bij mensen niet effectief zijn (alleen al omdat voor ons mensen die 'Klik' de hele tijd heel irritant klinkt). Het Pavlov-effect waar deze training op gebaseerd is, vind wel plaats bij mensen in sommige situaties, maar niet helemaal het zelfde als bij dieren.

Zeker. Dit wordt breed ingezet op GoeieVraag.nl.

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/help/punten

Voor zover ik weet is gedragstherapie bij mensen de meest succesvolle therapie. Het principe wordt operante conditionering genoemd. Skinner is een naam die je zou kunnen googelen.

Ja hoor, dat heet dan gedragstherapie als het over oudere mensen gaat, en opvoeden als het over kinderen gaat. Opvoeden is goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren. (o.a.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100