Hoe ga je om met een baby die geen zin heeft in zijn eigen bedje?

Hij is acht maanden en een heerlijk tevreden manneke.
Tot nu toe sliep hij prima in zijn eigen bedje, echter sinds een paar weken is het om de haverklap huilen, krijsen en drammen.
Gisteren bijvoorbeeld lag hij hard te krijsen en toen ik hem pakte was hij meteen stil. Hij heeft toen heerlijk bij mij gelegen en toen dacht ik: tja, wat is beter: alleen in je bedje of op mama's borst met gefriemel aan je teentjes en kusjes in je haren? Ik zou dan ook voor de tweede optie gaan!
Maar goed, bij mijn oudste heb ik dit verkeerd aangepakt want die sliep op een bepaald moment helemaal niet meer in zijn bedje maar alleen maar bij mij. Heel gezellig maar ook niet zo handig.
Ik ben nu geneigd om weer dezelfde kant op te gaan, maar wil dit eigenlijk niet. Gezellig bij mama, prima, maar slapen doen we in bed en niet op schoot!

Hoe los ik dit op? Het zijn geen tandjes of iets dergelijks, want wanneer hij ergens last van heeft, blijft hij huilen, ook als ik hem oppak. Maar wanneer ik hem nu oppak, krijg ik meteen een vette lach. Ik heb het idee dat hij huilt om zijn zin te krijgen, en dat is lekker bij mama liggen.
Maar heb er ook moeite mee om hem te laten huilen? 'Ze zijn maar zo kort klein', denk ik dan. Maar ik heb het idee dat ik hem nu te veel verwen? De meeste baby's slapen toch gewoon in hun eigen bedje? Wat doe ik waarom mijn kinderen dit niet willen? Ik heb niet het idee dat ik een te softe moeder ben.

Toegevoegd na 38 seconden:
Oh en heeft het iets met zijn ontwikkeling te maken zo rond deze leeftijd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Consequent zijn en hem in zijn eigen bedje laten slapen..... hoe hard het misschien ook klinkt. Omdat je hebt toegegeven zal het nu moeilijker zijn voor je om je eraan te houden, maar als je niet weer dezelfde trammelant wilt hebben als met je eerste, dan zal je nu moeten doorzetten. Ik zie het ook niet als een kwestie van al dan niet verwennen, maar als het stellen van je eigen grenzen. Mijn zoon heeft deze periode ook gehad en ik denk veeeeeeele kinderen;-) Ik ben wel altijd naar hem toegegaan als hij huilde, maar troostte hem in zijn bedje of in zijn kamer. Daar gingen we niet weg. Dat kost tijd, dat kost soms ook hartepijn, maar het scheelt je ook een enorme hoop ellende, want mijn ervaring is, dat die huilperiode vrij kort was. Ik denk, dat het ook te maken heeft met veranderingen binnen je kleintje, misschien ook met angsten. Maar die kan je dus ondervangen door hem wel te troosten, dus door er wel te zijn voor hem.

Het zou een sprongetje kunnen zijn, volgens oei ik groei begint dat rond 8,5 maanden. Als je jezelf ervan hebt verzekerd dat er niets aan de hand is, moet je beginnen met hem in bed laten, ondanks gehuil en gekrijs. Je zou hem na 1 min. huilen kunnen geruststellen (maar laten liggen!), dan na 2 min, vervolgens na 4 min, 6, 8 etc. Je blijft kort en zegt zoiets als: Ik houd van je, maar het is tijd om te slapen. Je gaat weg, ook als hij blijft huilen. Dit is een manier. Kan zijn dat je dit maarliefst een week zo moet volhouden, maar het kan ook binnen drie dagen opgelost zijn. Mits je het volhoudt! Blijf denken aan het uiteindelijke doel, dan houd je het wel vol ;)

Het alternatief voor het antwoord van Wendy is hem juist bij je nemen. Allebei kan goed gaan als je er zelf maar echt achter staat. Er zijn ouders die het consequent streng hebben aangepakt en ouders die kinderen bij zich nemen als ze huilen. Het is niet gezegd dat die laatste groep echt tot ze 18 zijn bij je in bed slapen. Wat vooral belangrijk is, is iets doen dat bij je past en daar dan wel consequent in zijn, dus niet de ene dag streng en de volgende dag niet of anders om. Als je ze bij je neemt en je bent dat op een dag echt zat voelen ze aan je dat het menens is, en dat ze echt naar hun eigen bed moeten. Doe je dat nu en sta je er gevoelsmatig niet achter voelen ze dat ook en maken ze het je heel moeilijk door een vreselijke scene te schoppen

Zou het helpen om je hemd of t-shirt in het bedje te leggen? Dan ruikt de baby jou geur. Doe het wel zo dat de baby niet verstrikt kan raken. Is het warm genoeg in de slaapkamer? Onze baby werd stiller van het muziekje van het speeldoosje, hoort bij het ritueel.

Volgens die goeie ouwe dr. Spock (niet die met die puntoortjes, maar die kinderarts) hebben kinderen zo rond hun 9 maanden hun eerste eenkennigheidsfase. Ze kunnen dan opeens je aanwezigheid missen en niet snappen dat je er nog steeds wel bent. Wat kan helpen, is als je bij hem blijft tot hij slaapt, zonder hem daarbij aandacht te geven (want dan wordt het weer te gezellig om te gaan slapen). Dus gewoon in z'n eigen bedje leggen, en als hij gaat huilen, een aai over z'n bol geven en rustig er naast gaan zitten tot hij in slaap valt. Dit een paar avonden volhouden en waarschijnlijk is je probleem opgelost. Rond de 2 jaar krijgen ze nog zo'n fase en die kun je het zelfde aanpakken. Bij die drie van mij heeft het gewerkt, dus wie weet?!

ja, het kan te maken hebben met zn leeftijd bij 8mnd hebben kinderen van die regel periodes zijn wat onrustiger ,ongedurig enzv . een maand verder kan het weer rustiger zijn . Toegevoegd na 11 minuten: mijn gedachten toen (is lang geleden ) er breekt een andere fase aan in de ontwikkeling van je kind het wordt dan ook eenkennig t o vreemden enzov de tandjes komen door . zit niet lekker in zn velletje kan dit niet anders duidelijk maken dan tegenstribbelen of huilen , gaat ook wel weer over . Krijgt en ontwikkeld zn eigen identiteit deze periodes komen steeds terug . ps ,wij hadden dr 1 bij die tot haar 5/6 jr bij ons in bed kroop snachts (wel eens lastig )en op eengegeven moment was het over . geduld en succes gewenst . Toegevoegd na 19 minuten: oh en dit , als je hem verwent kom je ook snel genoeg achter hoop ik . heb dit (af)geleerd bij mn zoontje ik kon r slecht tegen dat hij huilde savonds heb dit langzaam afgebouwd . voor mijzelf en voor hem . papa ging toen effen kijken/ praten met zoontje en het was in no time over .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100