hoe kunnen we er voor zorgen dat onze dochter van 5 niet meer in bed plast

Onze dochter van vijf en een half jaar heeft nog steeds een luier aan in bed.
We hebben al verschillede keren geprobeerd om haar zonder luier te laten slapen, maar het lukt haar niet om het bed droog te houden.

Wanneer we haar zonder luier naar bed doen laten we haar minstens 3 x plassen.
- voor dat ze naar bed gaat
- als wij naar bed gaan tegen 22.30/23.00 uur
- we zetten de wekker tegen 03.00 uur, Maar dan is ze vaak al nat.

Wie heeft er goede tips...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

We spreken van bedplassen als een kind van vijf jaar of ouder 's nachts de plas niet kan ophouden. Dit is bij veel kinderen nog het geval. Hoe ontstaat bedplassen? Kinderen die in bed plassen, worden zich 's nachts niet bewust van de aandrang om te plassen. Ze hebben dit nog niet geleerd. Bedplassen komt niet doordat het kind te veel drinkt of te diep slaapt. Het gebeurt ook niet met opzet. Adviezen Wanneer een kind na zijn/haar vijfde jaar nog in bed plast, kunnen de volgende adviezen helpen: - Leg op een rustig moment nog eens uit dat het de bedoeling is dat het bed droog blijft. - Als het kind in bed heeft geplast, zegt u dat dit jammer is. Straffen heeft geen zin, maar zeg ook niet dat het niet erg is. - Prijs het kind als het 's nachts droog is gebleven. - Geef uw kind aandacht, los van het bedplassen. Lees bijvoorbeeld iedere avond een verhaaltje voor. - Laat uw kind zonder luier slapen, zodat het zich beter bewust wordt van het plassen. Leg een plastic zeil onder het laken om de matras te beschermen. - Laat uw kind zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van het bedplassen. Laat het bijvoorbeeld zelf het bed verschonen (of daarbij meehelpen) zodra het daartoe in staat is. - Uw kind mag gerust drinken als het dat wil. Drinken heeft geen invloed op het bedplassen.

Bronnen:
http://www.kiesbeter.nl/medische-informati...

Klinkt simpel, maar dus nog vaker wekken? Belonen (stickervel) als ze droog blijft tót dat moment? Misschien een po op de kamer zodat ze niet dr kamer uit hoeft?

Hebben jullie ook al geprobeerd om haar rustig uit te laten plassen? Dat zij zich ook concentreert op het plassen. Soms is de blaas niet helemaal leeg en moet ze daarom 's nachts weer plassen. Je kunt proberen om haar relaxed op de wc te laten zitten door bijvoorbeeld een plaatje/poster aan de binnenkant van de wc-deur te hangen. Zo ontspant ze en neemt ze ook de tijd om op de wc te zitten. Toegevoegd na 1 minuut: En inderdaad natuurlijk BELONEN :)

Stoppen met wat dan ook en haar 's-nachts een luierbroekje aan geven. Geen toestanden van maken, het gaat vanzelf over. Onze zoon heeft er ook lang over gedaan. Zodra we het gedoe stopten, was het bed in no time een plasvrije zone.

Je zou een plaswekker kunnen proberen maar dan moet ze iets ouder zijn. Die wordt meestal ingezet bij kinderen vanaf 6jr. Vaak lost het probleem zich vanzelf op, onze dochter plaste in bed tot een jaar of 8 en daarna ging het over. Meestal komt het doordat ze erg vast slapen en dan kun je van alles uit proberen maar niets helpt. Het gekke was dat ze overal kon logeren, op die adressen sliep ze minder vast dan thuis dus dat probleem was er niet en dat komt vaker voor. Gewoon geduld hebben dus, het komt vanzelf goed.

Ik heb niet veel tips. Maar tot een jaar of 6 is het eigenlijk heel normaal, dus vooral niet te veel poeha van maken. Vooral niet boos worden. Een beloningssysteem kan werken, maar dan wel alleen met stickertjes voor een droge nacht, niet bijvoorbeeld met een zonnetje voor een droge en een wolkje voor een natte nacht. Ik denk dat het daar nu sowieso nog te vroeg voor is. En wat wel heel belangrijk is als je haar 's nachts laat plassen is zorgen dat ze echt goed wakker is, anders went ze er alleen maar extra aan om in haar slaap te plassen. En overdag goed veel te drinken geven, zodat de blaas een behoorlijke capaciteit heeft. Alle hulp van buitenaf zoals plaswekkers en medicijnen worden pas ingezet als het kind al 6 of ouder is.

Eerst en vooral is het belangrijk te weten of je kind overdag volledig droog is. Is dat NIET het geval, dan kan je onmogelijk verwachten dat het kind 's nachts droog wordt. Tot vijf jaar, is het trouwens nog steeds medisch toegestaan om in bed te plassen. Dit wordt nog niet als probleem beschouwd. Tips: - train de blaas overdag: laat het kind voldoende drinken en minder frequent plassen om de blaas voller te krijgen - laat het kind NIET meer drinken vóór het slapengaan - laten plassen vlak voor het slapengaan - draag het luierbroekje OVER een onderbroek - zorg voor een lichtje in de kamer - plaats eventueel een potje / plasemmer in de kamer - beloon droge nachten, maar maak geen opmerkingen over de natte. Ze heeft recht op natte nachten. Over het wekken 's nachts: er zijn hypotheses die stellen dat als je het kind wekt om te gaan plassen, dat het interne mechanisme van het kind niet getraind wordt om wakker te worden van de plasdrang. Anderzijds kan wekken op geregelde tijden natuurlijk wel het bed droog houden (handig op kamp bv) Doe je het kind een onderbroek aan met daarover de luierbroek, dan zal het kind wakker worden van de natte broek, zonder dat het bed nat wordt. Op die manier krijgt het lichaam feedback dat plassen 's nachts onaangenaam is en het lichaam zal leren reageren op de plas-prikkel. Hopelijk wordt je kind voortaan wel wakker. Zorg voor licht in de kamer, zodat enerzijds de slaap wat minder diep is en anderzijds het kind vlot de wc of het potje kan vinden als het 's nachts wakker zou worden.

Voorlopig nog geen paniek. Er is niets abnormaals aan bedplassen op 5 jaar. Doe haar rustig een luier aan, zo kan iedereen terug tot rust komen (ook je kindje) Laat de luier aan tot je ondervindt dat hij 's morgens droger is. Dan pas kan je beginnen om je dochter 's nachts te laten slapen zonder. Op het moment is zij (of haar blaas) er duidelijk nog niet klaar voor. Je dochtertje begrijpt al die commotie niet en zal zich schuldig gaan voelen aan iets waar ze niets aan kan doen.

De huisarts heeft medicijnen maar die werkte niet bij mijn dochter. Ik kocht 2 slaap zakken. Gaf Ijn dochter geen luier om en vertelde als ze 's nachts nat werd dat ze met een Schone pyamabroek zo in een droge slaapzAk kon stappen. .. Ze heeft nooit meer een ongelukje gehAd.

geen luier aandoen en niet wakker maken. als een kind in een luier plast merkt ze niet dat ze plast dus dan is het erg moeilijk om controle over je blaas te krijgen. zorg dat ze op tijd in bed ligt (kinderen die heel moe zijn worden niet altijd wakker van een volle blaas, maar legen deze wel :) niet wakker maken dus, maar laten slapen. gaat het mis dan niet boos worden of teleurgesteld zijn. ik zei, tja, dat kan gebeuren. je kan wel het bed op een speciale manier opmaken (doe ik hier als de kids ziek zijn) plaszeil/matrasbeschermer dan een molton en matrasovertrek. dit herhaal ik een keer of 3-4. word het net dan haal je 1 laag eraf (blijft het voor jezelf ook nog te doen) eventueel dekbed/slaapzak van het logeerbed opgemaakt en al klaarleggen, dat scheelt ook wat werk. stapeltje schonen pyjama's en ondergoed binnen handbereik en je bent klaar voor wat komen gaat. dus zo min mogelijk aandacht aan besteden. paar uur voor het slapen gaan niets meer te drinken geven voorkomt soms ook een (te) volle blaas. succes!!!

Een plaswekker!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100