Hoe stoppen wij ons zoontje van 8 maanden om ons in het gezicht te slaan en krabben?

Mijn zoontje van 8! maanden slaat ons vaak in het gezicht. Ook krabt hij ons open, ik heb een flinke snee van zijn nagel in mijn gezicht zitten. Wanneer hij dit doet pakken wij zijn handjes en zeggen dat het niet mag. Hij lijkt dit alleen maar leuk te vinden en gaat lachen wanneer we hem een standje geven. Ook gaat hij gewoon door met slaan. Omdat hij nog maar 8 maanden is weet ik niet goed hoe ik dit moet aanpakken.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan met een kind van 8 maanden nog niet zoveel doen. Maar je kan wel zijn nageltjes er af knippen zodat ie je niet meer kan krabben. Als hij wat ouder wordt kan je hem hier op aanspreken en straffen.

Ik zie het al voor me: Jij zegt: foei Jantje, dat mag niet. En natuurlijk denkt Jantje dan dat het een spelletje is! Nee, je moet dat iets steviger aanpakken. Heel veel kinderen zijn verpest, omdat de ouders maar bleven zeggen: ach, het is maar een kind. Een kind van 8 maanden: boos worden, neerzetten en eventjes volkomen negeren. Tik op de vingers mag ook best. Kwestie is dat het kind moet VOELEN en MERKEN dat het iets doet wat echt FOUT is. Veel succes.

Jouw zoontje slaat niet in je gezicht om jou pijn te doen, hij speelt. Enig idee hoe jouw gezicht verandert als hij je slaat, dat vind hij prachtig. Zodra hij tijdens het spelen je slaat of krant ga je een ander spelletje met hem doen, waarbij hij niet bij je gezicht kan. Je zegt wel tegen hem dat het pijn doet en dat het niet mag, maar je kan van een kind van 8 maanden nog niet verwachten dat hij dan stopt, dus JIJ moet de mogelijkheid stoppen.

Je kunt het hem vertellen, je kunt zijn handjes vastpakken en een boze stem opzetten (Nee Pietje) maar dat hij doorgaat ligt aan zijn leeftijd. Gewoon volhouden en het gaat ineens over, echt consequent blijven dus: telkens handjes vastpakken, telkens hetzelfde zeggen (Nee Pietje) en hem na een poosje voorzichtig loslaten. Hij zal dit echt wel eens gaan leren. Toegevoegd na 3 uur: Nog een idee: hang een doekje over je hoofd en speel kiekeboe. Hij zal dan voorzichtiger moeten zijn om jouw hoofd weer te voorschijn te toveren door het doekje vast te pakken. Beloon hem door enthousiast te praten enzo als hij het lief doet. Ook als hij jou 'aait'. Dus NEE Pietje, niet slaan maar aaaaaaien (voordoen met het handje).

Waar ik al heel jong mee begonnen ben: Bij een mep: Nee! Als je mij slaat, zet ik je op de grond. Aaien mag wel. En als ze dan doorgingen, inderdaad op de grond zetten, met nog een keer de mededeling: Als jij mij slaat, zet ik jou op de grond. Een tik over de vingers heb ik NOOIT gedaan. De oudste bij ons is nu 10, de middelste 8 en de jongste 4. Ik geloof niet in pedagogische tikken, want daar is niets pedagogisch aan. Duidelijk aangeven wat niet mag, maar vooral ook wat wel mag is voldoende. Je moet het in het begin vaak herhalen, maar ze leren het heus. Een kind van 8 maanden kan nog niet lang onthouden wat wel en niet mag, maar als je volhoudt, leert hij het heus.

Als eerste: nagels kort houden! Ten tweede: laat hem maar es goed schrikken als hij dat gedrag vertoont. Dus hard toespreken en tegelijkertijd even licht schudden bijvoorbeeld: letterlijk fysiek uit balans brengen. Kan met 1 woord: heel hard en boos NEE zeggen. Als een baby schrikt, dan lacht-ie echt niet meer! Dit gedrag moet je echt onmiddellijk stoppen, ongeacht de leeftijd. Ook baby's is heel veel aan te leren, zowel goed als niet goed gedrag. Toegevoegd na 1 minuut: Wat heel belangrijk is: consequent zijn en steeds op dezelfde manier reageren! Toegevoegd na 57 minuten: Aan de ongemotiveerde min-naars: als jullie probleem ligt bij het "licht schudden" in mijn antwoord.... een kind zeer kort en zeer licht even uit balans bengen is iets geheel anders dan door mekaar rammen. Het gaat om een zeer korte schrik, dus een onprettige ervaring, die direct is gekoppeld aan gedrag dat verandert dient te worden. Verder zou ik het zeer prettig vinden als die min gemotiveerd wordt, dan kan ik er wel of niet wat mee.... nu is het ook gissen van mijn kant....

dat is leuk!!! als ik dit of dat doe krijg ik een reactie van papa of mama! dus wat je kan doen als hij het weer doet: (....naam) NEE dat mag niet. gaat hij na de eerste waarschuwing waar hij zich niets van aan trekt gewoon door, dan zeg je hem in de box en gaat je eigen ding doen. (geen aandacht, niet tegen praten, niet naar kijken) tot hij rustig zijn eigen gangetje gaat (let er wel op dat hij gewend is een reactie en aandacht te krijgen dus hij zal zich verzetten en wellicht alles bij elkaar krijsen: geen aandacht geven hieraan) op het moment dat hij rustig is en geaccepteerd heeft dat hij in de box zit, pak je hem weer op en doe je net of er niets is gebeurd. zo weet hij dat er aan het woordje NEE gevolgen zitten die alleen voor hem niet prettig zijn, en jij je niet boos laat maken etc. kortom: duidelijk maar vriendelijk blijven en heel consequent zijn. als het kwartje valt is de schik er heel snel vanaf, want dan is het ineens zo'n leuk spelletje niet meer ;-) (nooit voor straf in bed of op zijn kamer zetten want dit moet een plek blijven waar geen nare associaties mee gelegd moeten worden, maar staat voor rust en ontspanning)

Een woord.... Afleiden! Mijn dochter is nu 10 maanden en doet dat ook. Maar ik zorg dat haar nageltjes kort zijn zodat ze me geen pijn doet. En wanneer ze krabt of slaat pak ik haar handjes en zeg ik duidelijk nee en pak iets anders te spelen. Een rammelaar of iets dat geluid maakt. Het gaat haar niet om het slaan of pijn doen want dat snapt ze nog niet. Je gezicht is gewoon mooi, alles beweegt en geeft een reactie. Als ze maar ergens mee kan spelen is het al gauw goed.

Hij is nog erg jong. Consequent volhouden is de boodschap, boos kijken en nee! Handjes vasthouden en geef hem iets anders waar hij op kan slaan. Als extreem voorbeeld b.v. een trommel. Alles wat geluid maakt is goed. En als je terwijl hij herrie maakt erom lacht, zal hij dit gewenste(rer) gedrag leuker vinden. Dan raakt hij wel uitgekeken op jouw mimiek in je gezicht, want daar gaat het om. Hij vindt het prachtig hoe jouw gezicht vertrekt en schrikt en terugtrekt. Dat moet je doorbreken.

Misschien laten merken dat het pijn doet en je zegt dat doet auw . kind van 8mnd weet wel wat auw betekend .! en soms kun je hetzelfde even terug doen niet te hard natuurlijk! kind zal wrs schrikken en dit maaktwel indruk . En dat terwijl ik geen strenge ouder ben maar soms moet je er even iets duidelijker in zijn dat je iets niet wilt . zo heb ik het probleem met het spugen van mn zoontje toen ongv 3 jr ook op gelost . Hij zag het van anderen kinderen en deed het na vondt wel het stoer denk ik . Mag niet en uitleggen dat het vies is hielp niet . even in zn handje laten voelen dat spugen vies is en het hielp . ik verwacht hier minnetjes op en dat mag .

Oei, wat roept het veel tegengestelde reacties op, zo'n vraag. Terwijl veel mensen in feite hetzelfde zeggen: nl. dat het echt een beetje bij zo'n kleintje hoort. Mijn dochter koos haar vader uit voor dit soort dingen. Kon hem flink hard in zijn wangen knijpen met name. Slaan deed ze ook naar ons en naar oma ook. Wij hebben vanaf het begin (ze was toen ook nog zo klein) haar verteld dat slaan "au" is en dat "aai" lief is. Dus haar handje pakken en in plaats van slaan de aai beweging maken. Dat werkt bij zo'n kleintje niet in één of twee dagen maar na verloop van tijd had het wel steeds sneller effect (mits consequent toegepast). Uiteindelijk komen ze op een leeftijd dat je het nog beter kan uitleggen maar feit is dat je écht duidelijk moet maken dat het niet leuk is. Geen drama van maken, gewoon duidelijk en consequent zijn. Ik pas het nu ook bij een kleintje van net een jaar toe, en ook hier werkt het nu al door en echt boos worden is niet nodig. Succes ermee.

Ik denk dat zo'n kindje zich niet echt bewust is van hetgeen hij je aandoet. Voor hem/haar is dit een deel van het ontdekken van de wereld om hem/haar heen. Bij dat ontdekken hoort echter óók dat hij/zij een ander pijn kan doen bij zijn/haar ontdekkingsreis. Daarom moet je hem/haar laten zien dat zijn/haar pijnlijke handeling..iets is dat voor jou niet prettig is. Natuurlijk laat je dat NIET zien d.m.v. een klap of een tik..maar.. Verhef je je stem een beetje terwijl je duidelijk "Nee" zegt en waarbij je het kind desnoods even zonder het te troosten in bed legt. Het gaat erom dat hij/zij het verband leert zien tussen zijn/haar 'pijnlijke daad' en zijn/haar 'straf' Je leert daarmee ook meteen aan het kind dat hij/zij rekening met de (pijn)gevoelens van anderen behoort te houden. Groet, Ton

er zijn al veel goede antwoorden gegeven maar 1 ding heb ik nog niet gezien. een baby is ik-gericht tot ongeveer twee jaar en kan niet weten/begrijpen dat jij pijn ervaart. schudden. slaan. straffen, allemaal zinloos. als je dat nu gaat doen zit je al in een negatieve spiraal. plus het gevaar hoe je je kracht dan doseert. probeer vast te houden in gedachten dat het een piepjong kitten is dat speels is en geen benul heeft wat het doet. als hij je echt pijn heeft gedaan en je voelt jezelf erg boos worden leg hem dan voorzichtig weg en kom eerst tot rust voor je iets doet. mijn jongste heeft dezelfde leeftijd en doet dat ook. probeer op sites voor ouders te kijken welk gedrag bij je baby past en dan zal je het begrijpen. luister niet naar mensen die je kind pijn willen doen. jij bent juist degene die je kind daartegen moet beschermen!!

Hallo Stephoney hierbij wil ik u zegge, sla niet terug, ga naar pret praken of naar een speel tuid hoe vaker u weg gaat met uw zoon hoe leuker hij of zij het vind dan zal dit van eigensen stoppen, mijn 2 kinderen zijn heel anders die hebben mij nog nooit geslagen en ik hun ook niet, of breng hem of haare een paar dagen naar mij , ik wil je helpen om hier van af te komen, je mag zelf ook bij ons blijven als je wil geen probleem, dan kun je lleren hoe je dat moet doen, of ga meer met hem weg, of ergens naar toe waar je kindje naar toe wil, dan komt het echt goed, ik wil je echt helpen, maar doet hij dit liever niet slaan, dan komt het echt goed

Herkenbaar! Die van ons is begonnen voor zn tweede verjaardag. Kinderen tot deze leeftijd hebben nog geen enkel inlevingsvermogen en beheersing over zijn impulsen. Straffen, afleren heeft geen enkele zin! Ik heb nog bij niemand het antwoord gelezen dat ik ga geven.. NEGEREN. Jou kind ziet jou als een levenloos stuk speelgoed. (Even als voorbeeld) sla je er tegenaan dan krijg je een reactie. He... das een leuk spelletje! En ik krijg steeds dezelfde reactie als ik dit doe. Leuk!! Dus.. probeer het eens te negeren. Gezicht in de plooi, en doorgaan met verschonen. Zou hij dan niet stoppen omdat de lol eraf is? En corrigeren en zeggen dat iets niet mag kun je doen maar vind dat meer voor kinderen vanaf anderhalf, twee jaar. En dan nog kun je ze het niet kwalijk nemen omdat kinderen pas vanaf een jaar of drie zich meer kunnen inleven en controle over hun eigen impulsen krijgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100