huilend kind, verdacht huis... wat te doen?

Vanuit een huis valkbij waar ik woon hoor ik bijna dagelijks s morgens om half acht een kind huilen. Geen baby, maar echt een kind. Altijd om die tijd, het duurt altijd ongeveer tien minuten. Ik woon hier nu een jaar en hoor dat al dier tijd dus al regelmatig. Vanmorgen viel me voor het eerst op dat het kind al huilend ook iets riep, namelijk: "je doet me zeer" en "au". Op een gegeven moment was het even stil en daarna hoorde ik een dreun, zoals wanneer je hard tegen de verwarming valt ofzo, metaal dat doorklinkt. En toen huilde het kind weer heel hard en riep au.
Er zijn twee huizen waar het vandaan kan komen, en ik vind ze allebei 'verdacht'.... In het ene woont een gezin met twee kinderen van ongeveer 5 en 7 jaar oud. Bleke kinderen, als je glimlacht of groet kijkt iedereen weg. De kinderen zie je praktisch nooit op straat.
Het andere huis is daar pal naast. dat ziet eruit of het niet bewoond is. Vuile ramen, kapotte totaal verbleekte gordijnen, altijd bijna helemaal dicht, bijna dode plant voor het raam. Twee keer hasdden ze de deur open en zag ik dat er een gezin woont. Vandaag kwam er een man naar buiten met een hondje. Die kinderen zie je helemáal nooit.
Ik vertrouw het niet, heb het meldpunt gebeld, maar het blijft me bezig houden. Overdrijf ik? Wat zouden jullie doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

bijzonder misschien (als dat durft niet lullig bedoeld) moet je bij hun aan bellen (met een vriend) en iets vragen ofzo ?

Ik neem aan de je melding hebt gedaan bij het AMK, heel goed. Het is nu zaak dat je weet waar het precies vandaan komt, op het moment dat je dat weet kan je op een onopvallende manier proberen contact te zoeken met andere buurtbewoners. Indien zij uw zorgen/vermoedens delen, kunnen zij ook melding doen. Indien er verschillende meldingen binnenkomen over één gezin, zal jeugdzorg worden ingeschakeld en zal het balletje sneller gaan rollen. Verder is het goed dat u het in de gaten houdt, maar verder is er op dit moment geen taak voor u weggelegd. Over een paar weken nog eens contact opnemen met het AMK om te vragen of ze al iets hebben ondernomen!

Je hebt gedaan wat je kon doen, namelijk het meldpunt bellen. Zij kunnen nagaan of het echt om mishandeling/verwaarlozing o.i.d. gaat en welk van de twee huizen het gaat. Je kan je beter niet zelf gaan bemoeien en/of aan gaan bellen. Omdat je niet zeker weet welk huis het is, kan het erg uit de hand lopen als je mensen onterecht beschuldigd. Blijf opletten en bel desnoods nogmaals als je weer een of ander hoort, je kan ook de Kinderbescherming bellen. Probeer door goed luisteren vast te stellen welk huis het is. Zie je de kinderen, blijf vriendelijk groeten, maak desnoods een praatje. Als de kinderen echt een onprettige thuissituatie hebben, vinden ze het misschien prettig contact in de buurt te hebben. Je kan door je vertrouwen te geven dan alleen maar hopen dat ze je om hulp vragen als ze dit nodig hebben.

Ik heb zelf in een soortgelijk geval het AMK gebeld ( http://www.amk-nederland.nl/ ), en ik ben alsof m'n neus bloedde eens langsgegaan bij het betreffende huis: 'Hallo, ik kom even gedag zeggen, ik ben uw buurvrouw'. Ze wilde duidelijk wel een praatje maken aan de deur (man was overdag weg), maar meer ook niet. Dus sindsdien regelmatig even een babbeltje gehouden aan de deur. Of het objectief wat uitmaakte weet ik niet, wel weet ik dat zij erg blij was met dat praatje elke keer. En bel gerust ook eens de politie. Zelf kun je niet veel méér doen vrees ik :-(

Als het weer gebeurt zou ik direct de politie bellen. Dan kunnen zij beide huizen controleren. Dit klinkt echt niet goed!!

Typisch iets om aan de buurtagent door te geven. Zij kunnen aan de hand van gegevens van de gemeente en verhuurder een inschatting maken. En evt eens langsgaan

Wettelijk gezien mag je als je iets soortgelijks hoort als: au, je doet me pijn, en dat er herhaaldelijk gedreun te horen is, aanbellen en deze ouders aanhouden op verdenking van kindermishandeling. Dat is een recht dat je hebt en mag gebruiken als je iemand op heterdaad betrapt van een strafbaar feit. En daar is hier sprake van. Als de politie niks doet lijkt dit een goede oplossing, neem voor de zekerheid een paar mensen mee om te helpen, maar je mag ze aanhouden als je op heterdaad betrapt terwijl ze hun kinderen slaan. Je moet ze dan zsm overleveren aan de politie, als je ze belt en zegt: ik heb deze mensen aangehouden, dan komen ze echt wel.

Je overdrijft totaal niet en als je het idee hebt dat er iets ernstigs aan de hand is moet je zeker aktie ondernemen. Je hoort vaker gruwelijke verhalen waarbij omwonende achteraf zeggen: we hadden al zoiets door. Je moet er zeker melding van maken en indien daar niks mee gedaan wordt verdere stappen ondernemen. Beter teveel doen dan erachteraf achter komen dat het kind vverwaarloost/mishandeld wordt.

Heel goed dat je reageert. Deze mensen hebben waarschijnlijk hulp nodig. Ben voorzichtig met je verdenking van kindermishandeling, maar handel wel. En knoop ook gerust een praatje aan, als er echt iets aan de hand is, weten ze dat er sociale controle is, als er niks aan de hand is, voelen ze zich waarschijnlijk gesteund als je het op een vriendelijke manier doet. Toch even een ervaringsverhaal: Ik ken verschillende gezinnen waarbij de buren allerlei ideeën in hun hoofd hadden over mishandeling van de kinderen, terwijl er eigenlijk iets heel anders aan de hand was. Inclusief mijn eigen gezin. Mijn autistische zoon heeft als 3-jarig kind echt werkelijk een jaar lang elke ochtend tijdens het ontbijt de hele buurt bij elkaar gekrijst omdat hij niet kon kiezen tussen pindakaas en chocopasta. Tot onze grote wanhoop. Je kunt je dan als ouder enorm verlaten voelen en niemand kan tegen een kind dat 30 x per dag hysterisch wordt. Dan pak je hem wel eens wat te stevig bij zijn arm, dan gaat hij wel eens met kleren aan onder de douche. Dit was voordat we wisten dat hij een autistische stoornis had (Mijn kind heeft niks, ik doe niet mee aan de stoornissen-mode, allemaal aanstelleritis van hoogopgeleide ouders...). Het heeft heel lang geduurd voordat wij in de gaten hadden dat we hem niet moesten laten kiezen maar z'n brood voor hem moesten smeren. Het zou helemaal niet verkeerd zijn geweest als onze buren toen het AMK hadden gebeld en als er iemand langs was gekomen om te kijken wat er eigenlijk bij ons aan de hand was, dan hadden we 4 jaar eerder geweten hoe we met hem om moesten gaan (en ons achteraf niet zo schuldig hoeven voelen dat we hem niet eerder begrepen). Dus spreek ze aan. Vraag hoe het met ze gaat, hoe het met de kinderen is. Dat kan echt geen kwaad.

nee je overdrijft niet. geen 1 kind roept voor niets 'auw' 'je doet me pijn' en al helemaal niet dagelijks rond een bepaalde tijd. als je weet hoe laat je het hoort kan je eens dichterbij gaan staan misschien (prutsen aan je fietsband of wat anders onbenulligs) als je meer informatie hebt kan je weer bij het AMK melding maken. persoonlijk zou ik zeer regelmatig bellen tot ik weet, merk, zie, hoor dat er actie ondernomen is.

ga daar is op bezoek meteen neefje of nichtje of je kind als je die hebt en laat ze met elkaar spelen met toezicht erbij als je ze niet vertrouwt misschien willen de kinderen alleen maar gezelschap en aan dacht en vraag aan de ouders of ze het huis een beetje opfleuren dat is leuker voor de kinderen endebuurt

Ik zie dat ik een beetje laat ben. Het is een vreselijke verhaal om te lezen. Zeker als je er qua geluiden getuige van bent. Het klinkt alsof een kind tegen de verwarming aan wordt gegooid inderdaad. Ik zou in veel gevallen aanraden te wachten met bellen naar een alarmnummer maar dat zijn vaak in gevallen van vermoedens. In dit geval klinkt het niet als een vermoeden maar bijna zekerheden. Ik kan dus wel zeggen...bel bij die mensen zelf aan en ga informeren maar je moet ook om je eigen gezondheid denken en geen risico's nemen en bovendien is het niet makkelijk om dit op een juiste manier te brengen. In dit geval adviseer ik toch anoniem de alarmlijn te bellen en voordat je aangifte doet eerst informeren met dit verhaal wat je in dit geval het beste kan doen omdat je niet voor 100% kan aantonen dat het daadwerkelijk mishandeling is maar dat de geluiden die uit dat huis vandaan komen dit wel sterk doen vermoeden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100