Is het nog verantwoord dat mijn zoon (van bijna 12) mij nog naakt ziet?

Al vanaf kleins af aan is mijn zoon ook op de douche aanwezig als ik me douche.Ik draai me dan wel altijd om,maar ik vraag me toch af,is dit nog verantwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als hij het geen probleem vindt, is het geen probleem. Zo simpel is het. Naakt is natuurlijk. Er is niets mis mee. Als jij er niet overspannen mee omgaat, zorg je er alleen maar voor dat je zoon een gezond lichaamsbeeld krijgt. Zelfs van dat omdraaien zie ik niet zo goed waarom je dat zou moeten doen. Ik ga zelf graag naar de sauna, en in de zomer ga ik naturistisch op vakantie. Over het algemeen zijn er - zeker op vakantie - kinderen en pubers van alle leeftijden aanwezig. Op een gegeven moment krijgen die zelf vaak de neiging om een handdoekje om te slaan (pubers zijn zich nou eenmaal héél erg bewust van hun lichaam), maar ze krijgen er echt geen trauma's van dat ze hun ouders en andere volwassenen naakt zien in niet-seksuele situaties. Mijn advies: maak geen problemen waar die er niet zijn! Als je zoon liever niet wil dat hij met je naakte lijf wordt geconfronteerd, respecteer dat dan. Heeft hij er geen probleem mee, ga er dan niet zelf een probleem van maken.

als ze 12 jaar zijn komen ze op een leeftijd waarop er met andere ogen gekeken worden naar lichamen, ik persoonlijk zou t niet meer doen.. tussen vader en zoon vind ik het anders.. net als tussen moeder en dochter..

Ik zou niet weten waarom het niet verantwoord zou zijn. Zolang niemand er zich ongemakkelijk bij voelt dan zou ik mij daar niet druk overmaken. Ik heb ook altijd mijn moeder naakt gezien, alleen toen ik inderdaad wat ouder werd (12) draaide mijn moeder zich steeds om. Dat is voor beide partijen toch een stuk prettiger en voelt beter. Want het is toch een beetje ongemakkelijk wanneer je je moeder in vol ornaat ziet staan. Maar zoals jij het doet is toch prima? Mits beide partijen zich er niet ongemakkelijk bij voelen want anders gaat de badkamerdeur gewoon op slot.

je bent en blijft zijn moeder en als hij het gewent is zal dat geen probleem zijn. je kan het natuurlijk wel zelf voorkomen dat hij je ziet. even de deur op slot! je kan ook gewoon goede afspraken maken met je zoon

Dat ligt er een beetje aan hoe jullie daar mee omgaan en of jullie daar beide oke bij voelen. Zodra een van jullie zich hierover geneert is het misschien goed om het niet meer te doen. Ik denk dat je op zich een goede tussenweg hebt gevonden door je om te draaien. In sommige families is het normaal dat je elkaar bloot ziet. Als je jezelf gaat verbergen, dan lijkt het juist dat je je voor jezelf en voor je naaktheid moet schamen.

Persoonlijk ga ik heel vrij om met mijn lijf en ik heb er geen probleem mee dat mijn dochter (11) mij bloot ziet. Zijzelf vindt het ook altijd nog fijn als ik haar een keer wil douchen/haar haren wil wassen. Misschien is het met een zoon anders maar ik denk dat het belangrijk is hoe je zoon het zelf ervaart. Merk je aan hem dat hij zich er ongemakkelijk bij voelt? Of is het voor hem misschien ook heel vertrouwd en normaal? Ik denk dat je dit in alle openheid met hem kunt bespreken. Ik denk dat het op zich niets te maken heeft met 'verantwoord'.

Ja, waarom niet? Er is niks mis met naaktheid. Maar ik denk dat je zoon op een gegeven moment het zelf niet meer wil. Als hij op een gegeven moment aandacht voor meisjes krijgt, zal hij waarschijnlijk ook jou niet meer in je nakie willen zien.

Als jij je er niet meer prettig bij voelt. Badkamer deur op slot doen!

Als jij vrij bent en er geen gedachten over hebt en je hebt een hele goede relatie met je zoon dan lijkt het mij geen probleem. Als je ziet dat hij toch steelse blikken op je richt en je gaat bekijken en je voelt een sfeer die je niet kent: stoppen. Je kan het gewoon bespreken met je zoon. Geen probleem toch?

Op zich is er niks mis mee, hele families gaan naar nudisten campings dus wat dat betreft is het geen probleem. Wij lopen hier allemaal ook nogal vrij door het huis. Ik hoop zelf dat we daar mee doorgaan, ook als mijn zoons ouder worden. Als ze willen zien hoe borsten eruit zien zijn er tegenwoordig legio opties buiten mij om. Ik hoop zelf dat het taboe op je lijf, dat vrijwel iedereen krijgt in die leeftijd, daarmee iets genuanceerder wordt. Als mijn kinderen zien dat mensen die er niet mee zitten bloot te lopen dat gewoon doen, is het voor hen makkelijker dat ook weer te doen. Ik kan me niet voorstellen dat kinderen "ongewenste gevoelens" krijgen van het zien van hun ouders, dat heb je andersom toch ook niet? Ik denk juist dat er iets natuurlijks inzit en dat ze instinctief precies het verschil weten tussen mamma en het buurmeisje (om het even gescherend te zeggen). Punt bij dit alles is wel dat je jezelf er ook goed bij moeten voelen anders werkt het niet

Ik vind het nooit verantwoord als kinderen hun ouders naakt zien. Het zal wel als ouderwets en preuts bestempeld worden, jammer maar helaas.

Er komt waarschijnlijk een moment dat je zoon zelf een moment alleen wil zijn in de badkamer. Verder zie ik er geen problemen in. Het is zoals een andere beantwoorder zei: in nudistencampings en ook in de sauna ziet men elkaar ook naakt. Zelf had ik wel eens behoefte om met mijn naakte lijf alleen in de badkamer te zijn. Gewoon wat prutsen aan teennagels enzo. En dan hoeft er niet altijd iemand om me heen te lopen. Het gaat dan niet om het naaktzijn maar op de privacy in het naaktzijn. Ach, als je oud bent, dan zal je zoon je weer naakt zien. Hij helpt je dan naar de wc of doet je in bad. Niet altijd is er thuiszorg. In deze fase hebben moeder en zoon allebei een groeiende behoefte om even alleen te zijn met hun eigen lijf.

Naakt is maar naakt. Niets mis mee en maak het niet spannender dan het is. Zolang er geen sexuele gevoelens bij in het spel zijn, van jouw kant of van je zoon, moet je je vooral nergens druk om maken. Mar mocht een van de twee (of beiden) er een probleem mee hebben of krijgen, dan moeten jullie elkaars privacy ook gewoon respecteren. Kortom, zolang alles ongedwongen kan: prima!

Zolang je je er niet ongemakkelijk bij voelt moet je het gewoon blijven doen. Al denk ik dat de kijk van je zoon op vrouwen langzamerhand wel aan het veranderen is. Zodra je merkt dat hij zich er ongemakkelijk bij voelt of dat jezelf je er ongemakkelijk bij voelt zou ik de badkamer op slot draaien.

mijn indruk is,als je jezelf om draait als je kind daar rond loopt,je zelf het gewoon niet prettig vind. ik wil me niet omdraaien in de douche,ik wil me daar vrij bewegen.dus,gewoon alleen of met mijn vriend in de douche,zonder kinderen.

01-01-2011 , 1 van de goede voornemens is dat u even rond de tafel gaat zitten en uitleg geeft aan het feit dat indien mogelijk iedereen in het huisgezin recht heeft op een eigen kamer of privacy, en dat daar m.i.v. het nieuwe jaar invulling aan wordt gegeven. Niemand loopt klakkeloos een vertrek binnen indien een ander daar vertoeft in Adam/Eva kostuum. Huiselijk verkeer in pyjama is nog acceptabel, maar ga bij uzelf ten rade of uw intimiteit gedeeld moet worden door anderen dan door uw (evt) partner. (thumbs down gaan tot 99)

Het is niet onverantwoord, maar ik kan me voorstellen dat je zoon zich er misschien ongemakkelijk bij voelt. Ik (16) zie allebei m'n ouders ook gewoon naakt soms, zij hebben daar totaal geen moeite mee, ik wel ;) Ik zorg er dan ook altijd zoveel mogelijk voor dat zij mij niet naakt zien, vooral m'n vader niet. Alleen snappen mijn ouders niet goed waarom ik er niet van hou naakt te zijn.

op die leeftijd komen er al wel erotishe gedachtens bij wil je dat jouw kind lekker naar je borsten en poes kijkt en denkt oh lekker of dergelijke dingen. tot bepaalde leeftijd oke maar op die leeftijd hmm lijkt me persoonlijk niet pretig en sommige kinderen kunnen er op latere leeftijd ook iets mee hebben gekregen misschien krijgen ze vriendin en wil hij die bloot zien terwijl dat meisje t niet wilt sommige dingen krijg je als kind gewoon mee en dit is een ding ervan of t erg verstandig is NEE wat als je zoon uit t niks vraagt mag ik ff voelen laat je dat dan ook toe ? douchen is prive tenzij je kind t nog niet zelf kan.

Agh yoh! ik zie mijn moeder van 40 ook nog en ik ben 12 jaar :D

Volgens mij kan het helemaal geen kwaad. Mijn zonen houden zelf angstvallig de deur op het haakje als zij douchen, maar ze vinden het geen enkel probleem om bij mij binnen te lopen als ik me was of zelfs op de wc zit. Eerlijk gezegd hoeft dat van mij niet zo, maar ik hou niet zo van deuren op slot, dus dat is het risico. Maar ik geloof niet dat zij er het als iets negatiefs zien.

waarom zou je zoon nog bij je in de douche staan, ik bedoel: jij kan toch zelf douchen, en je zoon ook... dus ik zie het nut er niet van in....? maargoed... ik denk dat naarmate je zoon ouder wordt hij op school met de jongens van zijn leeftijd ook over andere onderwerpen gaat praten (...) en dan gaat hij vast ook anders naar zijn moeders lichaam kijken... maar zolang jullie je allebei nog goed voelen met elkaar, kan het nog, toch?

hij zal het wel gewend zijn, maar het word toch een keer tijd om hem meer over privacy te leren, en over wat van jouw is en waar niemand anders bij kan komen. het is goed om te onderwijzen.

Ik twijfel er niet aan of je zoon zal over een tijdje zelf niet meer bij jou aanwezig willen zijn in de douche. Zodra de puberteit zich aandient worden vanzelf giga preuts. Zolang jullie je allebei comfortabel voelen is er niets aan de hand. Maar je draait je wel om, voel je je wel écht comfortabel?

Ik heb mijn moeder ooit een keer naakt gezien; zij was rond de 50 en ik 20; ik schrok me wild. Maar dat was dan ook het enige. Een trauma heb ik niet. Hoewel ik er anders mee omga, is de opvatting om dat naakt niet te tonen echt niet schadelijk, nee zelfs normaal. Want wie heeft de waarheid in pacht. Wil je het zelf niet, nou dan deur dicht. Er zijn inderdaad legio manieren om bloot te zien; als je maar wil. En echt, het meeste naakt van na je 35ste is toch niet meer wat een tiener als hot ervaart; zeker niet van je moeder. (hoewel Oedipus dat weer anders zag)

Ik vind het heel verantwoord! Een kind dat ziet dat zijn moeder er ineens moeilijk over gaat doen, zou wel eens aan zichzelf kunnen gaan twijfelen. Dat vind ik onverantwoord. Zoon is nu misschien geïnteresseerd, gaat vanzelf over. Als je er altijd ongedwongen en normaal over hebt gedaan, dan is hij ws. helemaal niet geïnteresseerd. Zó natuurlijk is naakt nou! Toegevoegd na 10 uur: Ik zie veel antwoorden waarin wordt gesteld dat het getuigt van respect voor je kind als je je niet meer naakt laat zien als hij/zij dat niet wil. Dat vind ik klinkklare onzin. Ik loop niet poedelnaakt door het huis te huppelen, maar ik doe ook geen deuren op slot omdat mijn kinderen wel eens binnen zouden kunnen lopen. Dat is hun eigen keus, die ze niet hóeven maken. En ik loop wel eens bloot van badkamer naar kledingkast. Zomers lig ik wel eens bloot in mijn eigen tuin, uit het zicht van anderen. Het is ook een kwestie van respect van de kinderen voor mij dat ze mij die vrijheid gunnen.

Jij bent duidelijk niet preuts en hoeft dat ook niet te worden. Ergens tussen het tiende en vijftiende jaar echter, worden je kinderen dat ineens WEL, en willen ze niet meer dat je ze naakt ziet - en willen ze jou ook liever niet meer naakt zien. Meisjes zijn daar vaak wat eerder mee dan jongens - meestal als de borstjes beginnen te tonen. Het kan zijn dat je zoon zich gewoon blijft voegen in het gezin, en zolang al dat bloot zien van elkaar geen énkele seksuele lading heeft, is het ook totaal geen enkel probleem. Maar dikke kans dat hij vandaag of morgen ineens besluit het niet meer te willen. Dan respecteer je dat gewoon. Of hij jou dan ook niet meer naakt 'mag' zien is je eigen beslissing. Ik kleed me nog rustig om waar de kinderen bij zijn, maar doe tegenwoordig wel de badkamer op slot. Dat groeit allemaal vanzelf zo. Niet te druk over maken.

ik zou aan zoonlief zelf vragen wat hij er van vindt.

Juist door er een taboe van te maken, wordt het geheimzinnig terwijl er niets geheimzinnigs aan is. Grote kans dat jouw zoon zelf zijn grens bepaalt of hij het wil zien. Is het schaamte wat op de zoon wordt geprojecteert. Wat is het probleem dat je zelf ervaart als je zoon binnekomt? Vraag het jouw zoon wat hij vindt als het gebeurt. Respect voor de vraag

Ik vind dat buitengewoon verantwoord. In de hele maatschappij is naakt te zien. Dat is allemaal gepaintshopt en ge-idealiseerd. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen een realistische visie op het menselijk lichaam krijgen en dat ik mijn 'doorsnee 40 jarig lijf' niet voor ze verberg. Bij ons thuis gaat de deur van de badkamer dus niet op slot. Dat mijn kinderen er in de puberleeftijd voor kiezen om niet meer binnen te wandelen als ik onder de douche sta, en om de deur op slot te doen als ze douchen, is hun goed recht. Zo ben ik zelf ook opgevoed. Schaamte over naaktheid is cultureel bepaald. In het voormalige Oost-Duitsland is het bijvoorbeeld heel normaal dat je in je blootje in een meer springt, ook als je er niet meer zo strak uit ziet. Ik heb erg moeten lachen om de gezichten van mijn kinderen...

Ik zat zo even terug te denken,toen ik zelf een jaar of twaalf was. En ja je bent dan toch al op een fase dat je nieuwsgierig word. Je wilt weten hoe het nou precies er uit ziet IN HET ECHT, misschien heeft u dat gemerkt. Heeft ie een blik geworpen op u,en heeft u dat als onprettig ervaren,en vandaar de vraag?en dat u zich omkeert. Ik denk dat het niet handig is om je moeder naakt te zien Het is ook niet verschrikkelijk erg ofzo. IK denk niet dat een moeder zich helemaal bloot moet geven,zowel fysiek als geestelijk. Nee als u mij zal vragen heb het er niet eens over sluit gewoon de deur en laat het voor wat het is... er over praten is toch een stukje schaamte.... Ik ben niet tegen sexuelen voorlichtig ofzo,maar op een zeer rationelen manier zonder enig gevoel.het gaat om de voorlichting

Ja, het is verantwoord. Naakt is de natuurlijke staat van de mens. Kledij is kunstmatig. Je zou eventueel wel je bierbuikje kunnen verstoppen voor je zoon, dat is geen goed voorbeeld dat je stelt... :)

lijkt mij geen probleem. vooral omdat je zoon 'het gewend is'.

Er komt die leeftijd dat het niet meer verstandig is en die is inderdaad rond deze tijd. Bedenk dat hij op dit moment er nog geen moeite mee zal hebben het te accepteren. om te leren alleen te douchen aangezien de hormonen nog net niet meespelen. Het wordt een stuk moeilijker hem te corrigeren op het moment dat er toch iets gebeurd wat laat zien dat hij in de puberteit komt. de hormonen kunnen dan toch stiekum gedrag leiden en veel invloed hebben Dit geldt net zo voor dochters en vaders het schijnt zelfs dat meisjes sneller vanuit zichzelf zullen aangeven dat ze dit niet (meer) willen. Ik geloof zelf dat dat voor jongens dus niet geldt en daarom moet je dat dus ook aangeven. Er zijn zeker grenzen op dit vlak. Ik geloof absoluut niet in die schaamteloosheid waar we tegenwoordig zogezegd aan zouden moeten voldoen dus neem je verantwoording en laat het er niet op aankomen.

Heel vreemd, dat is toch vies!

Wat maakt het nou uit, ik ben zelf zestien (man) en heb een broertje van 14 en zusje van 12. Staat de een onder de douche, komt de ander rustig binnen tanden poetsen. Volgens mij is er helemaal niks mis mee, of je het nou wel doet of niet. Het is gewoon hoe je opgevoed bent. Je zoon heeft je toch wel vaker naakt gezien? Ik zie het probleem er niet van in.

De vraag voor jezelf is niet hoe verantwoordt het is, want dat is zeer subjectief en voor iedereen verschillend. Maar ga eens bij jezelf te rade hoe comfortabel je er zelf bij voelt. Je stelt zelf dat je zoon al van kleins af aan in de badkamer aanwezig is. maar je draait jezelf wel om! Dus, er is al een grens die je voor jezelf hebt gemaakt dat hij wel in dezelfde ruimte mag zijn maar jij toch niet volledig vrij voelt als hij je volledig van de voorkant ziet bij het douchen. De manier waarop jij handelt zal veel bepalen hoe hij je ziet. Ten eerste ben je zijn moeder en jij voelt instinctmatig hoe jouw zoon naar je kijkt. Luister naar je gevoel en laat je niet leiden door andere meningen. Daarnaast open blijven communiceren. Ook als je besluit om anders te gaan doen of je merkt dat je zoon op een "ongezonde" manier naar je kijkt. Op het moment dat je anders gaat doen dan normaal kun je net interesses opwekken die je niet wilt. Nieuwsgierigheid maakt vaak de verkeerde reactie los, het wordt dan in een keer spannend. Naakt is normaal en hoort bij het leven, en jij bepaalt hoeveel je van jezelf bloot geeft. Veel succes

Kan me voorstellen dat je zoon zich ongemakkelijk voelt. Als je te lang naar hem gaat kijken en hij dan liever de rug naar je toekeert, moet dat een signaal voor je zijn dat je moet opzouten. Ook je zoon heeft recht op privacy.

Doe normaal, het is toch je kind? die van ons vinden het niet eens raar om ons naak te zien nu ze in de 30 zijn. \blijf open en ze vinden het gewoon normaal, als jij er maar gen probleem van maakt,

Waarom zou dit niet verantwoord zijn dan? Je lichaam is toch niet iets om je voor te schamen. Als je merkt dat je zoon het geen probleem vind, is het toch prima. Ik denk dat rond deze leeftijd je zoon, zelf merkt dat hij zich er niet prettig bij voelt, en zal dit uit de weg gaan. Zodra je dit merkt, kun je je gedrag aanpassen, maar zolang je dit niet merkt, zou ik er geen punt van maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100