Heeft mijn baby nog antistoffen tegen mijn koortslip?

Ik heb al 10 jaar af en toe een koortslip. Ook tijdens de zwangerschap. Nu is mijn baby 8 maanden en heb ik er vanmorgen voor het eerst weer 1. Nu ben ik bang dat ik hem vannacht misschien een kus heb gegeven. Blaasje is nog wel dicht.

Ik heb weleens gelezen dat een baby tijdens de zwangerschap antistoffen meekrijgt als moeder het al eens eerder heeft gehad. Heeft hij daar nog profijt van?

En wat is de incubatietijd bij baby's?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het 'herpes simplex virus type 1' is de veroorzaker van een koortslip en er zijn veel mensen die ooit ermee besmet zijn en die het niet eens weten. Ze dragen het mee omdat ze ooit besmet zijn geraakt, maar het virus komt pas uit zijn schuilplaats als er een infectie optreedt met hoge koorts, oververmoeidheid, verminderde weerstand en ook fel zonlicht kan dit veroorzaken. De meeste besmettingen vinden al plaats in de kleuterleeftijd. Jij weet dat je het virus bij je draagt en dat betekent dat jouw kind al een voorsprong heeft op andere kinderen die nog nooit met het virus in aanraking gekomen zijn. Jij hebt er namelijk al antistoffen voor in je bloed aangemaakt en die heeft jouw baby ook meegekregen en is daarmee beschermd. Zou jij nooit eerder ermee geïnfecteerd zijn en je zou je kindje met niet gewassen handen verzorgen of het kussen terwijl je een koortslip had, dan zou het kindje een erg gevaarlijke infectie kunnen hebben opgelopen. Zelfs jouw speeksel is dan al erg besmettelijk, ook als je geen koortslip zou hebben. Bij een pasgeborene zou het zelfs fataal kunnen aflopen, maar ook nog in de eerste 3 maanden moet de huisarts direct gewaarschuwd worden. In de eerste 4 maanden is het afweersysteem bij baby's namelijk nog niet helemaal ontwikkeld en is het erg vatbaar voor infecties.Bij zeer jonge baby's kan het virus zich namelijk naar de hersenen en andere organen verspreiden als je het dan zijn gang zou laten gaan. Voor jouw kindje is een koortslip dus niet gevaarlijk, maar zal het alleen lastig zijn, mocht het toch besmet raken. De koortslip gaat vanzelf weer weg. Je kunt altijd wat ijs aanbrengen op het zweertje om iets te verdoven, maar ook advies vragen aan de apotheek als je een pijnstillertje wilt geven. Geef nooit zomaar aspirine of Ibuprofen, maar dat zal je ook wel zelf weten. Mocht het niet willen eten, neem dan direct contact op met de huisarts. Zorg ook dat je verdere besmetting voorkomt en was de handjes regelmatig. Doe het ook wantjes aan als het gaat slapen, zodat het niet steeds over het zweertje wrijft of gaat plukken. De incubatietijd is de tijd tussen de feitelijke besmetting en de uiting van de eerste klachten. Bij een koortslip ligt deze tijd vanaf het vormen van een blaasje tot het vormen van een korstje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100